Ce salarii poti primi ca student sau proaspat absolvent?

Echipa Hipo.ro a realizat doua studii bazate pe chestionare, unul aplicat pe 2059 de studenti si altul pe 234 de companii. Studiul abordeaza viziunea candidatilor in raport cu angajatorii prezenti in Romania, informatii despre
cele mai cautate industrii si asteptarile salariale ale tinerilor aflati la inceput de drum.
 

SALARIILE PRIMITE LA PRIMUL JOB DE CATRE ABSOLVENTII PROMOTIILOR ANTERIOARE

In urma studiului realizat de Hipo.ro a reiesit ca salariile primite la primul job de catre seriile trecute de studenti sunt cuprinse intre „sub 150 Euro” si „peste 350 Euro”. Aproximativ 39% dintre absolventii promotiilor anterioare au declarat ca la primul job full-time au avut un salariu net cuprins intre 150 si 250 Euro.
 
Conform rezultatelor, aproximativ 16% din totalul respondentilor au afirmat faptul ca au primit la primul loc de munca un venit de sub 150 Euro. Acest lucru inseamna ca mai putin de un sfert dintre persoanele angajate in acel moment castigau mai putin decat venitul minim pe economie. Mergand mai departe cu interpretarea rezultatelor, 23% dintre candidati au castigat la primul job dupa absolvire undeva intre 250 si 350 Euro, iar aproximativ 19% dintre acestia aveau venituri de peste 350 de Euro. (Grafic 1)
 




DIFERENTA ASTEPTARILOR SALARIALE INTRE TINERII DIN BUCURESTI SI PROVINCIE

Referitor la asteptarile salariale ale tinerilor ce au un profil economic, se poate observa o diferenta progresiva raportata la cresterea nivelului de experienta intre asteptarile salariale din Bucuresti si cele din afara capitalei. Cea mai clara discrepanta se poate observa la persoanele angajate cu peste 5 ani experienta profesionala, in timp ce la persoanele fara experienta profesionala diferenta este in continuare notabila, insa mai mica. De exemplu, un candidat din Bucuresti care are peste 5 ani de experienta profesionala si background economic va avea o asteptare salariala de 4500 RON in timp ce o persoana din afara capitalei cu acelasi profil va dori aproximativ 3000 RON.
 
Daca ne referim la asteptarile salariale ale candidatilor cu profil tehnic situatia este asemanatoare. Intocmai ca in cazul profilului economic, asteptarile salariale cresc in functie de numarul anilor de experienta. In cazul persoanelor fara experienta, asteptarile salariale sunt la acelasi nivel, indiferent daca sunt din Bucuresti sau alt oras - 1500 RON. Diferenta considerabila se poate remarca in cazul persoanelor ce au peste 5 ani de experienta profesionala pe piata muncii. Astfel, cei din Bucuresti, pentru serviciile prestate, isi doresc suma de aproximativ 7000 RON fata de cei din provincie care aspira la suma de 5000 RON.
 


 

CELE MAI PROFITABILE INDUSTRII PENTRU TINERII ABSOLVENTI

Studiul prezinta un top 5 al industrilor unde se castiga cel mai bine in anul 2014. Pentru tine acest top poate reprezenta un reper excelent care iti ofera informatii despre castigurile pe care le poti obtine pe termen lung daca alegi o cariera intr-unul dintre aceste domenii. De mentionat este faptul ca studiul a fost aplicat pe toate nivelele de experienta, nu doar pe juniori.
 

 
Studiul Hipo.ro ilustreaza faptul ca industria IT, considerata cea mai prospera in ultimii ani, este depasita nu cu foarte mult de cea financiara. În topul listei celor mai bine cotate industrii in functie de castigurile angajatilor se afla firmele de intermedieri financiare si asigurari cu un salariu mediu net pe luna de 4023 RON. Pe pozitia secunda, se afla activitatile de servicii in tehnologia informatiei cu un salariu mediu net de 3890 RON pe luna. Pozitiile urmatoare din top 5 industrii in care se castiga cel mai bine sunt ocupate de transporturile aeriene (3654 RON), telecomunicatii (3158 RON) si industria extractiva (3143 RON).

 

CE CUNOSTINTE SI ABILITATI AU CONTAT CEL MAI MULT LA ANGAJARE?

Echipa Hipo.ro a realizat un top al cunostinTelor pe care angajatii si angajatorii le considera relevante ocuparii unui loc de munca. In timpul proceselor de recrutare a juniorilor, angajatorii urmaresc indeosebi la un candidat internshipurile si stagiile de practica (22%). Un alt criteriu foarte important il reprezinta si experienta de lucru anterioara, insemnand job-uri part-time sau colaborari (19,95%). De aceeasi parere sunt si absolventii promotiilor anterioare care considera ca experienta de lucru (13,69%) si stagiile de practica (10,31%) au reprezentat factorii decizionali in angajarea lor. Totodata, candidatii considera ca specializarea urmata in cadrul facultatii a contat la momentul ocuparii primului lor job (9,72%).
 


 

TIMPUL SCURS DE LA ABSOLVIREA FACULTATII PANA LA ANGAJARE

Un alt aspect urmarit in studiul Hipo. ro a fost cat de mult timp s-a scurs de
la absolvire pana la prima angajare. 32% dintre tineri erau deja angajati in momentul in care au parasit bancile facultatii, urmat indeaproape de faptul ca 23% dintre ei s-au gasit un loc de munca in urmatoarele 3 luni.
 
La polul opus se afla studentii care si-au gasit un loc de munca stabil abia dupa un an de cautari (8%) si cei care nici in momentul actual nu sunt angajati (13%). (Grafic 5)
 
Este important sa iti setezi asteptari realiste ca pe viitor sa nu te demotivezi! Cautarea unui loc de munca reprezinta un job in sine si chiar daca nu esti angajat dupa 3 luni, nu inseamna ca nu esti selectat. De obicei, un proces de selectie se poate intinde pe mai multe luni asa ca nu te opri din aplicat la diverse oportunitati de cariera!

 

LEGATURA DINTRE STUDIILE DIN FACULTATE SI DOMENIUL IN CARE S-AU ANGAJAT

Un topic destul de des dezbatut este legatura dintre studiile urmate in cadrul facultatii si primul loc de munca. Cu alte cuvinte, cat de mult vor conta profilul tau si studiile urmate.
 
Prin intermediul studiului realizat de catre Hipo.ro putem observa legatura dintre studiile urmate in facultate si domeniul in care s-au angajat generatiile trecute de absolventi. Astfel, doar 31% dintre cei chestionati au afi rmat ca primul job full-time a fost intr-un domeniu complet diferit de specializarea de la facultate. Pe de alta parte, 29 % dintre candidati au mentionat ca primul loc de munca a fost intr-o arie conexa cu cea studiata in cadrul universitatii urmate, iar 40% dintre tinerii angajati au progresat in cariera prin intermediul unui job care a fost in acelasi domeniu cu cel studiat in cadrul facultatii. (Grafic 6) 

Printre cele mai mari griji ale studentilor romani se numara oferta salariala si cat de repede isi pot gasi acestia un loc de munca dupa absolvire. In ajutor vine acest studiu Hipo.ro „Ghidul de angajare pentru absolventii de facultate si master” care ofera o perspectiva asupra remuneratiilor primite de catre alti absolventi in cadrul primului job si care sunt nivelele salariale in functie de domeniul – tehnic sau economic.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI