Au inceput inscrierile la Programul de Internship la Camera Deputatilor 2015



Destinat studentilor si tinerilor absolventi, programul a fost initiat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, oferind o sansa tinerilor de a castiga o experienta profesionala si de a dobandi intelegere aprofundata cu privire la procesul legiferarii. La prima editie a programului de Internship au candidat aproape 400 de tineri.

“Am lansat editia a doua a Programului de Internship la Camera Deputatilor. Imi doresc, pentru 2 luni, ca tineri ambitiosi si bine pregatiti sa faca echipa cu functionarii Camerei Deputatilor. Avem nevoie de o noua cultura politica si administrativa, de perspective noi si de hotararea de a duce lucrurile la urmatorul nivel. Internshipul la Camera Deputatilor este o oportunitate de a invata 'la prima mana' mecanismele care stau la baza procesului democratic. Vreau ca generatia tanara sa se implice si sa fie parte a procesului de transparentizare institutionala” – Valeriu Zgonea, pe pagina personala de Facebook.

Descarca Ghidul de Angajare pentru Tineri si afla cum sa obtii primul job >>


Participarea la internshipul la Camera Deputatilor, in perioada 12 octombrie — 15 decembrie, este conditionata de prezenta la activitatile desfasurate la Camera Deputatilor. Inscrierile pentru Programul de Internship la Camera Deputatilor  2015 au inceput pe 2 septembrie si se incheie pe data de 20 septembrie.

Calendarul procesului de inscriere si etapele prin care vor trece candidatii selectati

  • 1-20 septembrie: inscrieri online - acestea vor fi analizate de catre membrii comisiei de selectie;
  • 21-27 septembrie: anuntarea candidatilor - vor fi notificati doar candidatii admisi pentru interviu si testare;
  • 28-30 septembrie: interviuri si teste pentru prima serie de candidati selectati. Pentru participarea la aceasta etapa candidatii trebuie sa prezinte cartea de identitate in original, adeverinta de student sau copie a diplomei de licenta, masterat sau doctorat;
  • 8 octombrie - anuntarea rezultatelor - fiecare candidat va fi notificat asupra punctajului obtinut si va afla daca poate participa la internship;
  • 12 octombrie: deschidea programului de internship;
  • 15 decembrie: inchiderea programului - fiecare participant va primi un atestat.

Ce criterii trebuie sa indeplineasca tinerii interesati de Programul de Internship la Camera Deputatilor

Criteriile generale in functie de care sunt alesi candidatii dornici sa isi construiasca o cariera in domeniu sunt cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala, calitatea de student sau proaspat absolvent al ciclului de licenta si cunostinte de baza in domeniul IT. Reprezentantii Camerei Deputatilor au schitat, insa, si un profil al candidatului ideal care ar trebui sai aiba:
  • rezultate academice bune;
  • capacitate de inovare;
  • experienta relevanta in proiecte ale sectorului civil;
  • capacitate de analiza si sinteza;
  • abilitati de prezentare si argumentare;
  • cunoasterea mecanismelor parlamentare.

In ce departamente pot activa stagiarii Programului de Internship la Camera Deputatilor 2015

Anul acest, reprezentantii Camerei Deputatilor au decis sa largeasca paleta de optiuni a candidatilor. Astfel, acestia pot selecta doua comisii si doua departamente in care doresc sa isi desfasoare stagiul de practica in 2015, conditionate doar de locurile disponibile (in functie de preferintele celorlalti candidati si de momentul alegerii). Iata lista tuturor specializarilor disponibile:
 
Comisie Domenii de activitate
Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare restructurarea economiei la nivel macroeconomic si la nivel sectorial; programe de reconstructie si dezvoltare; prognoza economica; mijloace si institutii specifice ale economiei de piata; problemele preturilor si concurentei; libera initiativa; privatizarea; activitatea economica a Fondului Proprietatii de Stat si a Fondurilor Proprietatii Private, a regiilor autonome si a societatilor comerciale cu capital integral de stat sau mixt; importul si exportul de capital; alte probleme privind strategia dezvoltarii economice si politica reformei.
 
Comisia pentru buget, finante si banci bugetul de stat si executia bugetara; bugetul asigurarilor sociale de stat si executia acestuia; politica financiara; sistemul de impozite si taxe, asigurari si reasigurari; echilibru monetar circulatia baneasca, credite si sisteme de credite, dobanzi, scont; bursa de valori si efecte; imprumuturi externe ale statului sau garantate de stat; investitii realizate din credite bugetare.
 
Comisia pentru industrii si servicii industria si ramurile ei; comert interior si exterior, turism si servicii turistice, protectia consumatorilor; strategii de dezvoltare a industriilor si a serviciilor; asigurarea resurselor de materii prime si energie pentru economia nationala; dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in industrie si servicii; probleme specifice ale privatizarii in industrie si servicii, ale dezvoltarii sectorului privat in aceste ramuri; bursele de marfuri industriale si servicii; strategii de investitii; calitatea produselor industriale si a serviciilor; standarde si marci; protectia investitiilor si a marcilor; progresul tehnic si dezvoltarea tehnologica; eficienta si capacitatea concurentiala a produselor si serviciilor pe piata interna si externa.
 
Comisia pentru transporturi si infrastructura infrastructura, transporturi feroviare, rutiere, fluviale, maritime si aeriene; infrastructura transporturilor; sistematizarea, organizarea si reglementarea transporturilor; siguranta transporturilor, transportul public.
 
Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice programe in domeniul agriculturii, horticulturii, zootehniei, pisciculturii, silviculturii, fondului cinegetic; probleme specifice ale privatizarii in agricultura; libera initiativa, forme de proprietate, de asociere, creditare, arendare; gospodarirea fondului funciar; activitatea societatilor si regiilor cu capital de stat sau mixt din agricultura, silvicultura si alimentatie; servicii pentru agricultura, imbunatatiri funciare, industrie alimentara si silvicultura.
 
Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale drepturile omului si ale cetateanului; problemele minoritatilor; libertatea de constiinta; problemele cultelor religioase; libertatea de exprimare prin alte mijloace decat prin presa.
 
Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului autonomia locala; reforme administrative; organizarea administrativ-teritoriala; statutul functionarului public; sisteme urbane; retele urbane si rurale; finantele publice locale; amenajarea teritoriului; constructii.
 
Comisia pentru mediu si echilibru ecologic influenta mediului asupra dezvoltarii durabile, utilizarea resurselor naturale, calitatea aerului, apei, solului, conservarea biodiversitatii, gospodarirea bazinelor hidrografice, managementul sistemelor ecologice, schimbari climatice, reconstructie ecologica, prevenirea dezastrelor, managementul deseurilor si al substantelor periculoase, poluarea fonica, tehnologii prietenoase mediului, tehnologii pentru controlul si reducerea emisiilor poluante, acorduri internationale pentru protectia mediului.
 
Comisia pentru munca si protectie sociala raporturile individuale de munca (contractul individual de munca, timpul de lucru, concediile, protectia muncii, sistemul de salarizare, jurisdictia muncii, statutul juridic al femeii salariate); raporturile colective de munca (negocierea colectiva, contractul colectiv de munca, jurisdictia conflictelor colective de munca); statutul juridic al sindicatelor si al organizatiilor patronale; sistemul asigurarilor sociale (pensii, indemnizatii, ajutor de somaj, alocatie de stat); asistenta sociala (ajutoare materiale, gratuitati); ajutoare materiale pentru persoane defavorizate: batrani, persoane handicapate, minori si altele; problematica ocuparii fortei de munca.
 
Comisia pentru sanatate si familie ocrotirea sanatatii populatiei; asistenta sanitara; forme de organizare a retelei sanitare; problemele sociale ale familiei, mamei si copilului, batranilor si handicapatilor; probleme demografice.
 
Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport invatamantul de toate formele si gradele; cercetarea stiintifica; activitatea sportiva; problemele tineretului; protectia proprietatii intelectuale.
 
Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa institutii de arta si cultura; protectia patrimoniului cultural national; activitatea presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.
Comisia juridica, de disciplina si imunitati constitutionalitatea proiectelor de lege si a propunerilor legislative; reglementari in domeniul dreptului civil, penal, contraventional, procedura civila, penala, administrativa, organizarea judecatoreasca; alte reglementari cu caracter precumpanitor juridic; probleme de disciplina parlamentara, incompatibilitati si imunitati
 
Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala probleme privind apararea, ordinea publica si siguranta nationala
Comisia pentru politica externa probleme si programe de politica externa a Romaniei; dialogul bilateral cu comisiile similare ale parlamentelor altor state si ale organismelor parlamentare internationale; avizarea tratatelor, conventiilor si altor instrumente internationale la care adera Romania; audierea persoanelor propuse a fi numite in functia de ambasador al Romaniei in strainatate, in urma careia da un aviz consultativ
 
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiilor si pentru petitii examinarea petitiilor primite si cercetarea abuzurilor semnalate prin aceste petitii; efectuarea unei anchete asupra abuzurilor sesizate in cazurile in care Camera dispune aceasta ca urmare a prezentarii, potrivit regulamentului, a unei cereri in fata Camerei
 
Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologii avansate specifice domeniului, alinierea la reglementarile, respectiv la standardele internationale, si proprietatea intelectuala in domeniu.
 
Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati eliminarea oricaror forme de discriminare dupa criteriul de sex si imbunatatirea conditiei femeii in societate; integrarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati in initiativele legislative, in politicile si programele ce intereseaza atat femeile, cat si barbatii; urmarirea aplicarii prevederilor referitoare la egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati din documentele internationale ratificate de Romania.
 
Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor probleme privind comunitatile de romani din afara granitelor
Comisia pentru afaceri europene probleme privind afacerile europene
 

Completeaza formularul de inscriere >>


 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI