Planul de cariera - Kilometrul 0

Cat de bine te cunosti? Care sunt valorile tale personale? Ce scop principal ai in viata?

Pentru a ajunge la destinatia dorita, trebuie sa cunosti precis coordonatele locului in care te afli. Daca ele sunt confuze, nici macar cu harta in mana nu vei gasi drumul. Mecanismul este similar in cazul dezvoltarii unei cariere de succes: nu o poti realiza fara sa te cunosti foarte bine, fara sa stii de unde pleci la drum si care este “bagajul” pe care-l iei cu tine.

Pentru inceput, este important sa constientizezi principiile dupa care te ghidezi. Urmeaza identificarea valorilor, ambitiilor, pasiunii si convingerilor personale. Acestia ar fi, pe scurt, pasii esentiali catre alegerea unei cariere implinite. “Kilometrul 0” este o metafora puternica, menita sa ne motiveaze sa descoperim punctul de plecare in calatoria de implinire a carierei. Astfel, ne putem mobiliza in directia pe care ne-o dorim.
Pentru a contura ideile de baza pe care vei construi mai departe, raspunde la urmatoarele intrebari:

Ce este important pentru tine in cariera?
   - Sunt oamenii? Dorinta de a ajuta, de a analiza cifre, succesul financiar, siguranta zilei de maine, confortul, creativitatea, sa realizezi ceva cu propriile tale maini, sa creezi ceva concret? Poate altceva ... ?
Raspunsul la aceasta intrebare te va ajuta sa iti identifici valorile personale. Acestea, fie ca vrei sau nu, isi vor pune amprenta asupra carierei tale si a nivelului de satisfactie pe care il vei obtine.

Crezi ca vei reusi ca om de afaceri daca una din cele mai importante valori, pentru tine, este siguranta?
Crezi ca vei putea fi un inginer valoros daca nu ai ca valoare invatarea continua si dorinta de autoperfectionare?
Crezi ca vei reusi sa te dezvolti ca programator daca in portofoliul tau de valori nu se regasesc rabdarea, perfectionismul si creativitatea?

Ce vrei sa eviti, pe cat de mult posibil, in cariera?
- sa fii respins, sa fii blocat intr-un birou, sa nu ai putere de decizie?
Raspunsul la aceasta intrebare te ajuta sa iti identifici “fobiile” pe care le vei evita cat poti de mult.

Daca te sperie respingerea sau esecul, nu ti se va parea greu sa dezvolti o cariera in vanzari?
Daca fugi de presiunea timpului si termene limita, cum vei putea sa dezvolti o cariera in project management sau dezvoltare aplicatii software?

Odata ce ti-ai identificat valorile personale, vei fi in masura sa iti definesti destinatia astfel incat sa fii propulsat de acestea in directia aleasa, in loc sa fii blocat de ele.

De retinut: “Alege-ti o cariera potrivita, pe masura valorilor tale!”

Valorile personale determina ce decidem sa facem si ce decidem sa nu facem, ce oportunitati vedem si atragem catre noi si ce oportunitati nu observam chiar daca se afla in fata noastra.

Valorile sunt mai greu de schimbat decat ambitiile personale. Este mai usor sa iti modifici o destinatie de genul sa lucrezi in dezvoltare software in loc de account management decat sa iti schimbi valorile principale din siguranta in aventura si varietate. “


Care este scopul tau principal? Ce rezultat final esti motivat sa obtii prin activitatea pe care ti-o alegi?
- Sa conduci o afacere?
- Sa interpretezi cifre si informatii complexe intr-un mod original?
- Sa faci conducerea unei afaceri mai usoara prin intermediul unui program software?
- Sa ajuti oamenii sa fie mai multumiti, mai motivati, mai liberi sau mai performanti?

Pentru a obtine raspunsul la aceasta intrebare trebuie sapat pana cand ajungi la scopul care te pasioneaza cu adevarat.

De exemplu “sa creez campanii de marketing eficiente” poate fi primul raspuns care identifica doar modalitatea prin care pasiunea unei persoane se realizeaza. La probarea insistenta cu intrebari de genul “ce realizezi prin aceasta activitate” persoana si-a dat seama ca pasiunea sa nu era marketingul in sine ci faptul ca prin campaniile de marketing ar fi reusit sa influenteze comportamentul si conceptiile oamenilor. De fapt pasiunea este “sa influenteze comportamentul si conceptiile oamenilor.”

Sa luam inca un exemplu, cu care probabil sunteti foarte familiari:
Sergey Brin si Larry Page, cei doi faimosi creatori ai motorului de cautare Google, nu aveau ca si scop cand au absolvit Standford-ul sa faca programare. Scopul lor era sa ofere utilizatorilor de internet posibilitatea de a localiza cat mai usor informatie relevanta, scutindu-i de frustrarea care exista in acel moment printre utilizatorii altor motoare. Va vine sau nu sa credeti, in acel moment, doar unul din 4 motoare de cautare se putea autolocaliza in momentul in care li se cerea o cautare dupa propriul nume! Un scop simplu in fomulare dar care a schimbat radical lumea in care traim astazi.

Este important sa identifici pasiunea profesionala ca scop si nu ca activitate. Aceasta te va ajuta sa evoluezi de la o activitate la alta de-a lungul carierei tale astfel incat scopul principal sa continue sa fie indeplinit indiferent de schimbarile pe piata de munca sau de activitatea catre care preferi sa te indrepti.

Iata un exemplu de scop principal si de valori alese de o persoana. Nu va asteptati sa vedeti o legatura perfecta intre elementele prezentate.

   Scop principal:
  
Sa influentez comportamentul si conceptiile oamenilor astfel incat sa ii pot determina sa actioneze intr-un anumit fel.

    Valori dorite:
    - Succesul
    - Varietatea
    - Inteligenta
    - Creativitatea
                          Valori nedorite:
                          - A fi neimportant
                          - Respingerea
                          - Rutina
                          - Esecul

Odata ce iti identifici scopul principal poti evalua masura in care el va fi implinit sau satisfacut de cariera aleasa. Totodata, identificand valorile personale vei putea sa evaluezi in ce masura acestea sprijina cariera pe care ti-ai ales-o.

Octav stie ca ii plac calculatoarele insa nu si ce anume sa faca cu ele. In timpul studiilor el si-a descoperit si scopul sau principal, sa-si foloseasca inteligenta pentru a creea programe de operare pentru aparate de calcul sofisticate de exemplu servere. Initial Octav isi dorea sa lucreze ca administrator de retea insa acest aspect a realizat nu ii satisfacea scopul sau principal. El nu vede munca de administrator ca una suficient de importanta. Vedeti, importanta sau semnificatia este una din valorile sale.

In loc sa administreze pur si simplu server-ul el si-a dat seama ca scopul sau principal este acela de a creea programe care sa determine cum va functiona serverul. Ca urmare, dupa facultate a urmat cursuri post-universitare de pregatire profesionala de programare a soft-urilor de operare pentru servere si calculatoare. Sansa de a lucra la crearea unui program complex de operare ii da ocazia sa determine eficienta server-ului. Octav are acum satisfactia pe care si-o doreste si este sprijinit in cariera de una din valorile sale, de a crea ceva semnificativ.


CareerExperts: “Alege cariera care sa iti satisfaca scopul principal si care sa respecte cat mai multe din valorile personale. Astfel, vei fi motivat sa actionezi cu o intensitate mare in aceea directie si vei obtine rezultate peste asteptarile tale.”

Va recomandam si:

Career Guide 2021