Calendarul Zilelor Libere in 2016

Vezi Calendarul Zilelor Libere in 2019 aici!

UPDATE 4 PENTRU ANUL 2018: Pentru cei care sunt nerabdatori sa vada marea, a doua jumatate a lunii mai da startul concediilor. Rusaliile in 2018 ne ofera 2 zile libere, pe 27 si 28 mai, fiind urmate vineri, de Ziua Copilului. In ceea ce priveste Pastele, conform calendarului ortodox, Pastele ortodox va fi sarbatorit pe 8 aprilie 2018, iar conform calendarului catolic, Pastele catolic se va celebra pe 1 aprilie 2018, cu o saptamana inainte. Vrei sa iti planuiesti vacanta pentru anul 2018.

UPDATE 3: Ziua de 2 decembrie 2016 – zi libera pentru angajatii din sectorul public. Guvernul a decis in sedinta de miercuri (23 noiembrie) ca aceasta zi sa se recupereze in data de 17 decembrie. O alta modalitate de a recupera ziua libera de la stat este prin prelungirea programului angajatilor in zilele premergatoare datei de 16 decembrie. Decizia nu este valabila si pentru locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii.

Salariatii din sectorul privat NU beneficiaza de zi libera pe data de 2 decembrie 2016!

UPDATE 2: Ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane a fost oficial declarata zi libera pentru angajati, atat bugetari, cat si din sistemul privat. Luna ianuarie va avea, astfel, 3 zile lucratoare libere. 

O alta surpriza este Ziua Copilului – 1 iunie declarata zi libera! Astfel, toti parintii vor putea petrece aceasta zi alaturi de cei mici. Calendarul oficial al zilelor legale libere in 2017 se schimba, angajatii romani beneficiind de un numar mai mare de zile libere prin lege.

UPDATE 1: Ziua de 19 februarie va fi declarata sarbatoare nationala! Cu aceasta ocazie, autoritatile centrale si locale vor putea sa organizeze manifestari cultural-artistice cu ocazia zilei de nastere a lui Brancusi, sarbatorita in intreaga lume.  “Ziua Brancusi”  va deveni zi oficiala de sarbatoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial si ar putea intra in vigoare din 2016. 19 februarie nu este zi libera pentru angajati, insa, care vor lucra conform programului normal de munca.

Angajatii romani beneficiaza de 13 zile legale libere in 2016, dintre care 5 pica in zilele de weekend. Numarul de zile libere in 2016 este, de fapt, de 12, cu una mai putin decat zilele libere in 2015. Confuzia se datoreaza, insa, faptului ca ziua de Paste pica de 1 Mai, ceea ce inseamna ca doua dintre zilele libere oficiale se cumuleaza intr-una singura, care pica duminica.

Important de stiut este faptul ca ziua de 10 Mai este sarbatoare legala, dar nu este zi libera pentru salariati – nici pentru cei din sectorul public, nici pentru cei din cel privat. Autoritatile vor organiza manifestari cultural-artistice cu ocazia acestei zile, insa Monitorul Oficial nu prevede faptul ca aceasta zi ar fi libera pentru angajati. Ziua de 10 Mai marcheaza trei momente importante din istoria noastra: inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii.

Anul Nou
- 1 ianuarie – vineri
- 2 ianuarie – sambata

Ziua Unirii
- 24 ianuarie – duminica

Pastele
- 1 mai – duminica
- 2 mai 2016 – luni

Ziua Internationala a Muncii
- 1 mai - duminica
 
Rusaliile
- 19 iunie 2016 – duminica
- 20 iunie 2016  -luni

Adormirea Maicii Domnului
- 15 august – luni

Sfantul Andrei
- 30 noiembrie 2016 – miercuri

Ziua Nationala a Romaniei
- 1 decembrie – joi

Craciunul
- 25 decembrie - duminica
- 26 decembrie – luni


Descarca model cerere de concediu pentru odihna doc »





Descarca model cerere de concediu pentru odihna pdf »




De cele 13 zile libere platite pot beneficia toti angajatii din Romania - atat din mediul privat, cat si din cel de stat - exceptie facand doar angajatii din unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si cei din unitatile care nu isi pot intrerupe activitatea din pricina specificului activitatii. Acestia au, insa, dreptul la zile libere compensatoare, acordate in urmatoarele 30 de zile.

Anul incepe cu o zi de vineri libera, ceea ce inseamna un weekend prelungit pentru salariati. Tot in luna ianuarie, in cea de-a doua parte, romanii celebreaza Ziua Unirii, care pica, insa, duminica.

Primavara aduce si ea o zi declarata libera - 2 mai, a doua zi de Paste. Pentru ca Ziua Internationala a Muncii pica in aceeasi zi cu Pastele Ortodox, ea va fi celebrata duminica. Mini-vacanta de 1 Mai a salariatilor romani este, deci, cumulata de sarbatorile pascale in 2016.

Zilele libere oficiale din vara sunt legate de sarbatori ca Rusaliile si Adormirea Maicii Domnului. Ambele aduc angajatilor din mediile private si de stat weekenduri prelungite.

Sarbatoarea Sfantului Andrei pica in 2016 intr-o zi de miercuri, urmata de ziua de 1 Decembrie. Salariatii pot beneficia, deci, de o mini-vacanta in timpul saptamanii sau pot profita de zilele de concediu ramase pentru a-si prelungi perioada de odihna. Craciunul aduce si el o zi de luni libera in 2016.

In ceea ce priveste zilele libere acordate pentru situatii speciale, acestea se ofera adesea conform detaliilor stabilite in acest sens in contractul de munca individual sau conform regulamentului intern al companiei pentru care angajatul presteaza servicii. Pana in 2011, insa, contractul de munca colectiv specifica urmatoarele:
 

Zile libere casatorie

Zilele libere pentru casatorie se acordau astfel: 5 zile libere platite pentru casatoria angajatului, 2 zile libere pentru casatoria copilului angajatului. In prezent, aceste detalii pot fi negociate cu angajatorul in momentul semnarii contractului individual de munca sau se supun regulilor interne ale companiei.
 

Zile libere deces

Zilele libere pentru deces se acordau astfel: 3 zile declarate libere in cazul decesului sotului, copilului, parintilor sau socrilor si 1 zi libera in cazul decesului fratilor, surorilor sau bunicilor.

Citeste si:
 

5 motive pentru care concediul te va ajuta in cariera

Vouchere pentru concediu in 2015 - un nou
bonus pentru angajatii din mediul privat sau public

 

Zile libere la nivel mondial

In ceea ce priveste numarul zilelor libere din Europa, tara noastra nu este tocmai fruntasa. Romania are printre cele mai putine zile libere decretate prin lege, in timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arata studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits. Datele sarbatorilor se modifica de la un an la altul si, de multe ori, angajatorii nu respecta zilele libere legale si isi constrang angajatii, refuzandu-le concediul care li se cuvine. La nivel mondila, insa, Romania se afla in prima jumatate a tarilor din punct de vedere al numarului zilelor libere legale si al celor de concediu cuvenite fiecarui angajat.

Vezi calendarul zilelor libere la nivel mondial >>


Nu in ultimul rand, toti cei care apartin unor culte legale altele decat cele crestine au dreptul la 2 zile libere conform Codului Muncii, pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale. Daca nu acorda zilele libere legale, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON. Salariatilor care nu au liber in zilele sarbatorilor legale, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, conform art. 142. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere oficiale, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Verifica lista job-urilor disponibile pe Hipo.ro in aceasta perioada si alege-l pe cel care ti se potriveste. Fie ca vrei sa dai startul unei cariere in domeniul care te pasioneaza sau vrei sa te reorientezi in cariera, pe Hipo gasesti locul de munca potrivit!
 
Anunta-ti prietenii si colegii care sunt zilele libere legale in 2016 cu ajutorul butoanelor de Share si Like!


 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI