Cum stii cat de bine te-ai descurcat in timpul interviului de angajare?

interviu_angajare

Emotiile din timpul unui interviu angajare sunt inevitabile, dar exista metode care te ajuta sa le stapanesti si sa le folosesti in beneficiul tau. Astfel, pe langa faptul ca vei lasa o impresie buna angajatorului, vei avea si posibilitatea sa fii lucid, sa iti folosesti spiritul critic si sa te autoevaluezi chiar in timp ce discuti cu intervievatorul.

De ce este important sa pleci de la un interviu de angajare cu o impresie cat mai apropiata de realitate despre cum te-ai descurcat? Pentru ca astfel vei stii daca este cazul sa te astepti la un feedback, daca exista o posibilitate sa faci parte in viitorul apropiat din echipa companiei respective sau daca este indicat sa iti continui cautarea de joburi. In plus, poti invata din prestatiile de la interviurile anterioare sau te poti automotiva chiar in timpul unui interviu job pe baza reactiilor intervievatorului. De asemenea, faptul ca iti gestionezi foarte bine emotiile si reactiile, te poate ajuta sa analizezi chiar si compania si sa iti dai seama daca este un mediu de lucru si o echipa in care vrei sa lucrezi.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 




Iata cateva tips&tricks pentru ca tu sa ai situatia sub control chiar inainte de inceperea interviului de angajare:

 

I. Cum sa te prezinti la un interviu de angajare

Documenteaza-te foarte bine - iti va oferi o siguranta de sine incredibila si te va ajuta sa fii stapan pe situatie chiar de la inceput. Nu vei avea de ce sa iti faci probleme in legatura cu raspunsurile la intrebari interviu legate de impresia ta despre companie, la rolul tau in cadrul echipei sau compatibilitatea din punct de vedere al culturii lor organizationale.Vei putea mentiona aportul tau in ceea ce priveste activitatea companiei si vei stii exact pe ce aptitudini si activitati din portofoliul tau sa pui accent, care sunt cele mai relevante.

Odihneste-te inainte de un interviu de angajare - chiar daca emotiile sunt coplesitoare si simti ca nu poti dormi cu o seara inainte, incearca sa o faci. Nu vei performa asa cum ti-ai fi dorit daca vei fi obosit si ingrijorat. Reactiile tale nu vor fi atat de prompte cum ar trebui si nici raspunsurile la interviu nu vor fi la fel de concise si relevante cum iti planificasei.

Nu intarzia la interviu - este un semn de dezinteres si de nepunctualitate. Nu ai vrea sa fii catalogat astfel inca de la inceput. Daca locatia sediului companiei iti este necunoscuta, indicat este sa parcurgi o data drumul pana acolo cu cateva zile inainte de data la care este programat interviul. Mai ales daca o poti face la o ora apropiata de cea la care trebuie sa te vezi cu reprezentantii companiei. Astfel, vei identifica ruta cea mai scurta si poti tine cont si de factori precum conditii de trafic.

Foloseste timpul de asteptare pentru a-ti tempera emotiile - daca ai ajuns la timp, cel mai probabil va fi nevoie sa astepti putin in hol. Foloseste acest moment de respiro pentru a-ti tempera putin emotiile si a te gandi la un subiect cu care sa deschizi discutia cu angajatorul. Pot fi subiecte banale - precum decorul biroului, trafic sau vremea de afara. Important este sa te relaxezi.

Asigura-te ca iti cunosti CV-ul foarte bine - nu doar in ceea ce priveste continutul, ci si ordinea in care ai asezat lucrurile in CV. Astfel, nu te va surprinde nicio intrebare legata de experienta ta anterioara, proiecte in care ai fost implicat sau studii. Daca in CV ai trecut lucrurile intr-o maniera mai concisa, ai grija sa adaugi cate un mic detaliu suplimentar atunci cand explici care a fost activitatea ta sau ce cursuri ai urmat la facultate.

Citeste si: Pregateste-te inaintea interviului: 5 pasi pentru o pronuntie clara si cursiva
 


II. Autoevaluarea in timpul interviului

Daca acesti pasi sunt atinsi, atunci inseamna ca ai totul sub control si putem trece la  autoevaluarea in timpul interviului.

Autoevaluarea este necesara din doua motive: daca reusesti sa iti privesti performantele din timpul interviului cu un ochi critic, atunci vei putea intui mult mai precis rezultatul interviului, iar al doilea motiv ar fi pentru cazul in care nu primesti job-ul si nici nu primesti un feedback la final. Vei putea, astfel, sa iti dai seama ce nu a mers bine si care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatatesti pentru interviul urmator. Ce trebuie, deci, sa urmaresti in timpul interviului de angajare?
interviu_angajare
1. Daca interviul a fost prea scurt - daca interviul dureaza foarte putin, ceva este in neregula. Prima impresie conteaza cel mai mult, asa ca trebuie sa iti pui intrebari legate de aceasta etapa a interviului daca durata lui este foarte scurta - nu ai venit imbracat adecvat?/nu ai initiat o discutie adecvata? 



 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 



 
2. Care sunt reactiile angajatorului - daca acesta iti urmareste raspunsurile, ia notite, vrea sa afleinterviu_angajare mai mult despre tine - sunt semne bune. Desi poate parea intimidanta, dorinta intervievatorului de a intra in detalii arata, de cele mai multe ori, interesul lui fata de tine si fata de ceea ce poti sa oferi companiei din pozitia pentru care aplici. Daca, din contra, persoana care conduce interviul isi pune pixul jos si este evident ca nu iti urmareste raspunsurile, inseamna ca nu ai reusit sa o atragi in conversatie, ca nu impartasesti informatie relevanta; 


 interviu_angajare
3. Este interviul o conversatie dinamica - preferabil este ca interviul sa nu decurga sub forma unei succesiuni standard de intrebari si raspunsuri. Atunci cand schimbul de informatii trece barierele conventionale si ajungeti sa dezbateti lucruri de detaliu din domeniul in care compania isi desfasoara activitatea, cand construiti impreuna potentiale situatii in care te-ai putea afla ca si angajat al companiei - acestea sunt semne ca ambele parti sunt interesate. 


 interviu_angajare
4. Ti se da sansa sa pui intrebari - daca angajatorul te invita sa pui si tu la randul tau cateva intrebari la interviu, nu refuza invitatia. Mai mult, daca poti insera aceste intrebari pe parcursul discutiei, legandu-le de lucrurile despre care discutati, vei fi apreciat cu atat mai mult. Intrebarile pentru angajator arata ca esti cu adevarat interesat de aceasta pozitie si ca o iei in serios si vezi in ea primul pas spre o potentiala cariera in domeniu. 

Citeste si: Ce intrebari trebuie sa eviti si ce intrebari se pun la interviul de angajare – Ghidul candidatului ideal


interviu_angajare
5. Daca ti se pun intrebari in legatura cu disponibilitatea ta - acesta este intotdeauna un semn bun. Angajatorul nu ar intreba un candidat despre programul zilnic sau intervalul orar in care poate lucra daca acesta nu se potriveste profilului cautat. 


 
6. Ti se ofera detalii despre companie - un alt semn pozitiv este incercarea interviu_angajareintervievatorului de a-ti “vinde” compania lor - cu cat vorbeste mai mult despre ceea se petrece in cadrul firmei, despre activitatile lor si despre atributiile pe care tu le-ai putea avea, cu atat este  mai interesat de tine si te vede ca pe o potentiala solutie la nevoile lor, deci un potential coleg. 


De cele mai multe ori nu vei putea bifa toate aceste situatii, dar chiar si luate individual ele sunt la fel de importante si iti spun la fel de multe lucruri cu privire la interesul angajatorului de a te aduce in companie. Nu uita sa mergi pregatit si odihnit la interviu, iar daca informatiile din CV-ul tau sunt reale si complete, nu ai de ce sa iti faci griji!

Case Western Reserve University iti ofera un exemplu al unei fise de evaluare a candidatilor pe care multi recruiteri il folosesc in timpul unui interviu job. Aceasta fisa te poate ajuta sa te concentrezi pe ceea ce conteaza pentru recruiteri. 
De asemenea, foarte des utilizat este si modelul de evaluare S.T.A.R, care se concentreaza pe 3 directii majore in ceea ce priveste tipul de raspunsuri interviu ale unui candidat: Situatie, Task, Actiune si Rezultate.*

interviu_angajare

 
Iar echipa Dice iti arata care sunt criteriile dupa care poti evalua tu compania in timpul interviului de angajare:
 
 
 

Citeste si:


*RecruitLoop.com – How to Assess Candidates Using the STAR Interview Technique

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri