TOP 10 intrebari care nu lipsesc din interviurile sustinute de companiile prezente la Angajatori de TOP 2016



Interviul cu angajatorul preferat este punctul cheie al procesului de recrutare, indiferent despre ce job este vorba. Emotiile nu lipsesc niciodata, fie ca suntem studenti si proaspat absolventi, fie ca avem deja experienta relevanta de lucru.

Pentru ca vrem sa te ajutam sa obtii job-ul dorit, am intrebat companiile prezente la Angajatori de TOP 2016 care sunt intrebarile care nu lipsesc niciodata din cadrul interviurilor de angajare. Ba mai mult, ti-am pregatit si cateva sugestii de raspunsuri pe care tu le poti adapta background-ului tau, competentelor si abilitatilor dobandite si job-ului pentru care ai aplicat!

1. Care a fost cea mai mare dificultate intalnita intr-un proiect si cum ai rezolvat-o?

Ceea ce isi doreste angajatorul sa descopere este capacitatea ta de autoevaluare. De asemenea, raspunsul la aceasta intrebare ii demonstreaza implicarea ta directa in proiectele mentionate in CV si gestionarea cu succes a problemelor intampinate. Incearca sa fii cat mai specific in raspunsul tau, sa fii onest si sa pui accent pe partea pozitiva a lucrurilor - pe rezolvarea problemei, mai exact!

2. Care sunt lucrurile care va nemultumesc la actualul loc de munca si care sunt necesitatile dumneavoastra pentru a fi satisfacut?

Aceasta intrebare este una dintre cele mai dificile. In principiu, pentru ca nu este indicat sa vorbesti urat despre fostul sau actualul angajator si nici sa te plangi excesiv. Incearca sa generalizezi situatiile care te-au incomodat la locul de munca anterior si sa nu dai vina pe altcineva pentru problemele aparute. Gandeste-te ce inseamna pentru tine locul de munca ideal si incearca sa i-l descrii persoanei cu care sustii interviul.

3. Dati-mi exemplu de o situatie in care ati lucrat ca parte a unei echipe.

Pentru ca lucrul in echipa este esential aproape in toate domeniile de lucru, angajatorul vrea sa se asigure ca ai aceasta aptitudine si ca te poti integra cu succes in companie. Chiar daca nu ai fost in situatia de a coordona echipa din care ai facut parte, pune accent pe rolul pe care l-ai avut, pe atributiile tale in echipa respectiva si pe ideile cu care ai contribuit la dezvoltarea si imbunatatirea ei. Aminteste, de asemenea, si resusitele echipei din care ai facut parte, dar si activitatile de teambuilding care au intarit-o!

4. De ce iti doresti acest job?

Intrebarea este una clasica, dar raspunsul este mai dificil de oferit decat pare la prima vedere. Pentru a putea sa il oferi, ai nevoie de documentare si de planificare pe termen putin mai lung. In primul rand, este necesar sa stii cat mai multe informatii despre activitatile desfasurate in companie si mediul de lucru si sa identifici acele abilitati si competente care te recomanda si te transforma intr-un candidat potrivit. Apoi, trebuie sa te gandesti la rolul tau in echipa companiei si la lucrurile pe care iti doresti sa le implementezi. Pune-te in postura celui care deja a luat job-ul si vorbeste astfel despre tine!

5. Care credeti ca sunt cele mai bune abilitati profesionale ale tale?

Din nou, cheia raspunsului la aceasta intrebare este sa identifici acele abilitati profesionale care te recomanda pentru pozitia la care ai aplicat. Nu divaga de la subiect oferind informatii irelevante pentru angajator si pune accentul pe lucrurile care au legatura cu responsabilitati jobului.

6. Care este motivatia ta pentru a obtine acest job in cadrul companiei noastre?

Chiar daca pare suficient sa lauzi compania si proiectele ei, aceasta nu este nici pe departe o alegere inspirata. Nu asta isi doreste angajatorul sa auda de la tine. Vorbeste despre ceea ce poti aduce tu nou in echipa, despre lucrurile pe care ti-ai dori sa le implementezi, despre directia in care ai vrea sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Fa-ti un plan pe termen lung si prezinta-l in cadrul interviului de angajare!

7. Care sunt asteptarile de la viitorul angajator?

Pastreaza echilibrul atunci cand raspunzi la aceasta intrebare. Acest lucru inseamna sa eviti situatia in care iti setezi asteptarile la un nivel minim si admiti ca ai putea accepta orice atat timp cat esti angajat. De asemenea, nu este indicat sa treci nici de partea cealalta, in care ai impresia ca ti se cuvine totul inca din prima ta zi de lucru. Pune accent pe faptul ca esti dispus sa muncesti pentru dezvoltarea ta si seteaza-ti asteptari realiste. Tine minte ca aceste asteptari trebuie sa se potriveasca profilului jobului pentru care ai aplicat si, de asemenea, companiei.

8. Ce va motiveaza in ramanerea in cadrul unei companii pentru o perioada de minimum 1 an?

Orice angajator isi doreste sa recruteze oameni dispusi sa creasca alaturi de echipa din care urmeaza sa faca parte, determinati si hotarati atunci cand vine vorba de domeniile in care isi doresc sa lucreze. Si vor sa se asigure de acest lucru chiar din timpul interviului. Raspunde cu sinceritate si pune accent pe ceea ce iti doresti cel mai mult de la viata ta profesionala. Aminteste-ti faptul ca nu banii sunt totul.

9. Care sunt asteptarile tale salariale?

Pentru ca tot am discutat despre bani putin mai sus, iata si intrebarea care nu lipseste niciodata dintr-un interviu. Chiar daca angajatorul are de cele mai multe ori o grila salariala setata, el isi doreste sa stie si ce te-ar face pe tine un angajat fericit si motivat si, de asemenea, vrea sa vada cum iti autoevaluezi competentele. Realismul nu trebuie sa lipseasca nici din acest raspuns. Nu compara potentialul tau salariu cu cel al prietenilor sau cunostintelor care lucreaza in domenii cu totul diferite, au o alta vechime si un alt grad de experienta. Documenteaza-te cu privire la salariile din compania respectiva in general, la salariile din domeniul in care vrei tu sa te angajezi si ia in calcul propria ta experinta.

10. Care sunt punctele slabe care totusi te recomanda pentru postul avut in discutie?

La fel ca si in cazul in care esti rugat sa prezinti cateva dintre defectele tale, si raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa pastreze un ton optimist si, asa cum recomanda si intrebarea, sa se axeze pe modul in care te ajuta sa iei job-ul. Transforma orice punct slab intr-un atuu. De exemplu, daca spui ca esti o persoana nehotarata, pune accent pe faptul ca acest mic defect te face sa analizezi mult mai in detaliu situatiile, iar atunci cand iei o decizie ea este una optimista, testata si atent cantarita.

Si pentru ca acum stim ca esti pregatit pentru urmatorul interviu, te asteptam la cele doua editii ale Angajatori de TOP sa pui in practica lucrurile invatate:  

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie