Evolutia profesionala, mai importantanta decat salariul

Ne-am pus o intrebare pe care probabil si voi o aveti: Ce isi doresc tinerii de la cariera si de la angajator? Un studiu pe care l-am realizat in luna octombrie, in parteneriat cu firma Daedalus Consulting, cu privire la asteptarile tinerilor de la mediul profesional, releva preferintele acestora in randul companiilor in care ar dori sa isi construiasca o cariera, in comparatie cu anul trecut.

Studiul ne arata ca tinerii considera importante perspectivele de dezvoltare pe care i le ofera compania angajatoare, atunci cand iau in considerare selectia unui job sau a unei firme in care sa isi dezvolte cariera. Chestionarul a fost realizat de firma de consultanta Daedalus, in parteneriat cu Catalyst Recruitment Solutions, pe un esantion de peste 900 de respondenti cu varste cuprinse intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolventi de studii superioare. In principal, motivele care ii determina pe tineri sa aleaga un job sau altul sunt, in primul rand, perspectivele de dezvoltare pe care le ofera postul respectiv sau compania angajatoare. Peste 80% dintre cei intervievati, care fie se aflau deja in campul muncii, fie studenti fara un loc de munca, au raspuns ca grija pe care o arata firma pentru angajatul sau, dar si atmosfera placuta si programele de instruire pentru job, fac diferenta in momentul alegerii unui post. Salariul trece astfel pe plan secund, mai putin de 75% fiind interesati de un pachet salarial atractiv.

Dorinta de dezvoltare prin provocari profesionale complexe incepe sa se mute, spre deosebire de anul trecut, catre beneficii ce se pot obtine cu eforturi mai mici, precum reputatia companiei spre care tanarul inclina sa se indrepte, sau modele pe care le pot gasi in companie si pe care le pot urma fara mari eforturi.

In aceeasi zona a remuneratiei, fata de anul trecut, asteptarile salariale au crescut pentru toate nivelurile de experienta, in medie cu peste 200 de euro. Daca anul trecut, salariul mediu asteptat de tinerii profesionisti era de aproximativ 450 de euro, anul acesta pretentiile salariale se ridica la 600 de euro. Tinerii cu mai mult de 4 ani experienta declara ca asteapta salarii chiar si de 1000 de euro. Desigur, anii de experienta din CV se traduc in salarii corespunzatoare in contractul cu angajatorul. Un tanar fara experienta, are, cu toate acestea, asteptari de peste 350 de euro la angajare, pe cand un an de experienta ar putea aduce asteptari salariale de 530 de euro.

In topul beneficiilor non-financiare, tinerii profesionisti enumera asigurarile medicale, tichetele de masa si primele de sarbatori ca plusuri la care se asteapta de la compania angajatoare.

Telefonul mobil, decontarea transportului, primele de concediu, cateringul la locul de munca sau decontarea pranzului, precum si abonamentul la sala se afla printre ultimele pretentii ale acestora. Salariul pare a fi si cel mai des intalnit motiv de nemultumire pentru tinerii care lucreaza. Pachetul salarial nemotivant si mai ales, aparitia unei alte oportunitati de munca vor duce, cel mai probabil, la schimbarea jobului. Lipsa unei perspective de evolutie profesionala, precum si lipsa de apreciere din partea superiorilor, atmosfera tensionata din echipa si o relatie defectuoasa cu seful direct sunt alte motive de nemltumire invocate de majoritatea celor chestionati.

In mare, aceleasi reprosuri sunt amintite si de cei care decid sa isi schimbe locul de munca. Spre deosebire de anul trecut, acum tinerii profesionisti par mai loiali fata de locul lor de munca, mai mult de trei sferturi din cei interogati declarandu-se dispusi sa faca ore suplimentare si sa primeasca mai multe provocari profesionale, chiar daca stresul ar creste proportional cu responsabilitatile.

Cu toate acestea, aproape jumatate dintre tineri ar fi de acord cu relocarea intr-un alt oras pentru o slujba mai buna, iar este 50% considera ca oportunitatile oferite de un job in strainatate, in contextul integrarii europene, ar compensa alte neajunsuri, la plecarea din tara. Peste 40% din tineri sunt de parere ca o pregatire teoretica temeinica poate inlocui experienta practica si le poate permite chiar accesarea unor posturi importante.


In ciuda acestora, aproape jumatate sunt de parere ca stiinta nu te poate duce prea departe, daca nu este completata de pile sau cunostinte care te pot ajuta in ascensiunea ta profesionala. Totodata, aproape 70% din tineri recunosc importanta practicarii unui job inca din timpul facultatii, chiar daca acesta este part-time. Pentru multi conteaza si practica facuta in timpul facultatii, seminarii, laboratoare sau practica de lucru, iar pentru altii activitatile voluntare extra-curriculare, de exemplu, inscrierea in asociatii studentesti, iti dau un plus de valoare in fata companiei angajatoare.
Peste 60% din studentii si absolventii interogati sunt de parere ca pregatirea teoretica adecvata are o mare relevanta in ochii recrutorilor.

Cat despre planurile profesionale pe termen scurt ale celor intervievati, circa 65%, cu 10 procente mai multi decat anul trecut, au bifat cursurile postuniversitare ca facand parte din viitorul apropiat. Numai 30% din chestionati si-au pus in plan atingerea unei pozitii de management, dar mai mult de jumatate intentioneaza sa obtina o certificare recunoscuta pentru domeniul in care activeaza.

Cresterea selectivitatii in randul tinerilor profesionisti, precum si orientarea in mai mare masura asupra performantelor universitare se reflecta si in scaderea cuantumului metodelor de cautare a unui loc de munca. Cand vine vorba de angajarea propriu-zisa, principalele surse pe care tinerii se bazeaza sunt recomandarile cunostintelor si site-urile specializate pe recrutare. Domeniile catre care se indreapta cu predilectie tinerii absolventi sau studentii sunt cele de IT, Telecom, Banci, Industrie, Consultanta, dar si Farmacie, Bere, Food&Beverages sau Cosmetice.



Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI