Ghid practic - Cum să câștigi bani ca freelancer
Să lucrezi la laptop de acasă sau dintr-o cafenea alături de o băutură caldă È™i să câÈ™tigi 50 de euro pe ora de lucru, nu mai este doar un vis. În ultimii ani industria job-urilor pentru freelanceri a explodat È™i tot mai multe persoane adoptă acest mod lejer È™i profitabil de a lucra.
Întrebat, orice freelancer vă va spune că este foarte fericit că a înlocuit programul de lucru 9:00 - 18:00 cu un orar mult mai flexibil în care are timp È™i pentru viaÈ›a personală. Ca freelancer, lucrezi când vrei È™i pentru cine vrei, atât timp cât livrezi proiectele la data stabilită. Ș parte bună, câÈ™tigi È™i mai mult.
Tot mai multe joburi freelance sunt plătite excelent
Cercetările spun că până în anul 2020, 40% din toate joburile vor fi realizate de către freelanceri. Este o veste excelentă pentru tinerii din România care ar trebui să începă să se pregătească pentru aceste noi job-uri.
În România un freelancer lucrează în medie 29.7 ore pe săptămână, È™i ajunge să câÈ™tige mai mult decât colegii lui din companii care lucrează full time. În medie, câÅŸtigul este de 20 EUR pe oră, ceea ce, atunci când se înmulÅ£eÅŸte cu numărul orelor lucrate, este în jur de 600 EUR pe săptămână. Desigur, preÅ£ul pe ora de muncă creÅŸte odată cu valoarea abilităţilor.
Cum să începi o carieră de freelancer?
În Romania în jur de 100 000 de oameni lucrează ca freelanceri pentru clienÅ£i străini. Ei sunt cei care au îndrăznit să-ÅŸi înceapă propria poveste. Cu puÈ›in mai multă încredere È™i cu un minim pregătire în domeniile care caută freelanceri, oricine poate lucra pe cont propriu.
Pe platformele freelance, sunt destule locuri şi joburi pentru fiecare. Ca să reuşești, respectă strategiile testate care te vor duce la joburi extraordinare.
-
Profilul personal este cel mai important. InvesteÈ™te la început mai mult timp pentru a îÈ›i aranja profilul. Asta va conta pe viitor. Profilul este aspectul cheie pe site-urile freelance pentru acolo îÈ›i expui abilitățile È™i experienÈ›a. Actualizează-l ÅŸi îmbunătățeÈ™te-l cu regularitate.
-
Depune efort pentru fiecare ofertă. Fiecare aplicare pentru un job este o reclădire a propriei poveÅŸti. Niciodată nu vei avea succes dacă trimiÅ£i cllienÅ£ilor oferte generice. Adaptează-È›i adresarea la cerinÅ£ele legate de fiecare proiect în parte ÅŸi convinge-È›i clientul că eÈ™ti persoana cea mai potrivită pentru această muncă.
-
ConstruieÈ™te-È›i propriul brand. De statusul tău ÅŸi preÅ£ul orei tale de muncă va depinde reputaÈ›ia ta. ReputaÈ›ia mai depinde È™i de cât este de bună comunicarea cu clienÅ£ii, de cât sunt de bune notele ÅŸi de cum arată portofoliul tău. Pentru început, acceptă ÅŸi niÅŸte joburi slab plătite. La finalul fiecărei sarcini, mai mult decât starea contului, va conta nota care va apărea lângă numele tău.
-
Ai răbdare! Fii încrezător! După primul job, pe al doilea îl vei obÅ£ine mult mai uÅŸor, iar următoarele vor veni singure. De aceea, nu renunÅ£a după ce vei fi refuzat la primele 50 de aplicaÈ›ii, deoarece este suficient să treci bine doar la una dintre ele.
-
Alege-È›i joburi, dar nu în funcÅ£ie de preÅ£. Alege-le în funcÅ£ie de cât de bine le vei putea face. Vei induce uÅŸor clientul în eroare că eÈ™ti experimentat într-un anumit domeniu, dar rezultatul tău va spune adevărul. O notă proastă îÈ›i poate compromite reputaÅ£ia pe termen lung.
-
Respectă întotdeauna termenele acceptate. Chiar dacă sarcina È›i se va părea mai complicată decât s-a menÈ›ionat, încercă să o finalizezi la termen, chiar dacă asta înseamnă o noapte nedormită sau angajarea altor persoane. Pe site-ul freelance, tu eÈ™ti de fapt produsul pe care îl vinzi È™i, dacă doreÈ™ti un angajament pe termen lung, va trebui să oferi doar servicii de top.
Alege platforma de freelancing care ți se potrivește. Contruiește propriul brand.
Întotdeauna sunt joburi pe internet, trebuie doar să le găseÈ™ti. Alege cea mai bună platformă pentru propria persoană. Cea mai mare bază de joburi din lume momentan este Upwork, care numără mai multe milioane de conturi. În timp ce pe Upwork se pot găsi joburi la toate categoriile, alte platforme sunt specializate pentru anumite activităţi.
Designerii vor găsi cele mai multe joburi pe site-urile: 99design, Coroflot, Folyo, Freelancer. Programatorii, pe platformele GetACoder, Gigster, Hirable, Gun.io. Crew este o alegere excelentă pentru aplicaţii mobile şi pentru realizarea logoului. Dacă vă ocupaţi de fotografie, film, producţie sau scris, caută-ți angajatorii pe site-ul Demand Media.
La LINK Academy funcÅ£ionează cu succes, deja de câÅ£iva ani, cel mai modern sistem de ÅŸcolarizare la distanţă, prin internet, prin care s-au specializat mulÅ£i freelanceri. PoÈ›i fi unul dintre ei. Alege domeniul în care vrei să te specializezi, învață de acasă ÅŸi vei începe foarte repede să câÅŸtigi foarte bine. Alege unul dintre departamentele: Programare, Administrare, Design, CAD, It Business sau Android Development.