Numarul romanilor care lucreaza in regim temporar s-a dublat in ultimii 5 ani


Peste 67.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2015, arata un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT). Aceasta cifra reprezinta dublul celei din 2010, cand se inregistrau 30.000 de angajati temporar.

Membrii ARAMT deruleaza circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania, inregistrand la finele anului trecut o cifra de afaceri de 270 de milioane de euro, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu peste 50% fata de anul 2010, momentul infiintarii asociatiei.

Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Savuica, Presedinte ARAMT.

Munca in regim temporar pe domenii

Munca in regim temporar este mai raspandita in productie (58%) si servicii (27%) indica studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupa 3 procente din piata de munca temporara, constructiile – 1%, iar alte domenii – 11 %.
Durata medie a misiunilor a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartitia angajatilor temporari in functie de varsta s-a mentinut, tinerii pana in 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a inregistrat, de asemenea, si o crestere de peste 4% a ponderii angajatilor de peste 45 de ani, acum reprezentand 13% dintre contractele oferite.

Ultimii ani au inversat tendinta angajamentelor in functie de sexe, in prezent femeile reprezentand 43% dintre angajatii temporari (fata de 51% in 2010).

Nivelul studiilor angajatilor temporari

O schimbare calitativa interesanta s-a produs in ceea ce priveste nivelul de studii: daca in 2010 majoritatea celor angajati temporar in Romania (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, in prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajati fiind absolventi de facultate, lor adaugandu-li-se alte 12 procente reprezentand studenti. Doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati), 35% fiind absolventi de liceu sau scoli profesionale.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajatii temporari provin din randul somerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca pe perioada determinata, 12% cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenti, iar 14% au mai fost angajati temporar.

„In total, in cursul anului trecut la nivelul Asociatiei au fost investiti peste 170.000 euro pentru programe de training al angajatilor temporar, o crestere de 5 ori mai mare fata de cei aproximativ 32.000 euro investiti in 2010. Este insa nevoie in continuare de un parteneriat public-privat eficient, de politici economice coerente de incurajare a mobilitatii fortei de munca; de facilitati fiscale pentru relocare, training si investitii ale angajatorului in pregatirea profesionala a angajatului; de programe de reconversie profesionala conforme cu nevoile pietei, precum si de o restructurare a sistemul de clasificare ocupationala. In acest sens, ARAMT a fost si ramane un partener de dialog constructiv intre autoritatile de reglementare, mediul de afaceri si partenerii sociali,” a adaugat Cristina Savuica, Presedinte ARAMT.

Studiul a fost realizat in luna septembrie 2016 in randul membrilor Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara.

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI