Ce sa nu faci la un Interviu de Grup - Pregateste-te eficient

interviu_de_grup

Un interviu de angajare de grup este o modalitate eficienta prin care companiile testeaza simultan mai multi candidati, oferindu-le posibilitatea sa isi demonstreze capacitatea de lucru in echipa, abilitatile de leadership si de argumentare si adaptare la situatii neasteptate. Un astfel de interviu poate parea dificil, insa este o modalitate extraordinara de a te pune in valoare.

Interviul de grup precede de cele mai multe ori interviul individual de angajare si este, adesea, o proba eliminatorie. In cadrul unui astfel de interviu, angajatorul poate simula diverse situatii pentru a-si da seama cat de bine te poti integra in echipa si care este contributia ta in rezolvarea problemelor propuse.

 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 



Motivul pentru care cele mai multe companii folosesc astfel de tehnici de intervievare implica reducerea costurilor, eficienta lor, oferirea posibilitatii de simulare a unei situatii cu care candidatii se pot confrunta la job, dar si sansa de a compara abilitatile mai multor candidati dupa aceleasi criterii.

Sfaturi pentru un interviu de grupinterviu_de_grup

Pregatirea incepe la fel ca in cazul oricarui alt tip de interviu de angajare. Documentarea cu privire la istoricul companiei este esentiala – mai ales luand in considerare faptul ca vei fi pus fata in fata cu alti candidati care ar putea stii toate detaliile pe care tu le-ai omis. De asemenea, este indicat sa iti pregatesti cateva intrebari pentru recruiterii cu care vei discuta in cadrul interviului de angajare de grup.
 
Incearca sa gasesti cateva testimoniale ale actualilor sau fostilor angajati despre companie, precum si informatii privind experienta altor candidati la interviuri pentru compania respectiva. Astfel, te vei putea pregati mai bine pentru experienta interviului, pentru modul de lucru al companiei si iti vei seta corect asteptarile.

Incearca sa nu pici in extrema cealalta, in care repeti prea mult pasii pregatiti pentru interviul de grup. Nu te duce cu o lectie invatata si evita raspunsurile mecanice, lipsite de creativitate. Chiar daca ti-ai facut deja o idee despre modul in care trebuie sa te comporti in cadrul procesului de recrutare, nu uita ca trebuie sa adaptezi totul la situatia reala, la discutia cu angajatorul si – mai ales – la discutia cu ceilalti participanti la interviu. Intr-un interviu de grup este apreciata spontaneitatea!

Specialistii de la CareerBuilder* considera ca cel mai important lucru pe care poti sa il faci la un interviu de grup este sa ii privesti pe ceilalti participanti la interviu ca pe niste colegi, nu ca facand parte din competitie. Mai mult decat atat, in cazul in care este nevoie sa indepliniti anumite activitati in echipa, demonstreaza-le potentialilor angajatori ca esti capabil sa colaborezi. Nu incerca sa iti impui ideile si sa ii faci pe ceilalti candidati sa se implice in aplicarea lor. 

Ce sa nu faci la un interviu de grupinterviu_de_grup

Emotiile si presiunea sunt, de cele mai multe ori, mai mari decat in cazul unui interviu clasic de angajare. De aceea, si greselile la interviu sunt mai frecvente. Iata care sunt acestea si cum sa le eviti:
 
  • Nu intrerupe ceilalti candidati: chiar daca ai ceva foarte interesant de spus, ai o completare relevanta sau nu esti de acord cu ceea ce spun ceilalti “concurenti” pentru pozitia pe care ti-o doresti. Acest gen de interventii nu vor fi apreciate de angajator. Fa-ti parerea auzita si argumenteaza totul cu exemple concrete, insa asteapta-ti randul sau asteapta ca persoana care vorbeste sa termine ceea ce are de spus.
  • Nu-i critica pe ceilalti participanti la interviu: indiferent cat de nepotrivite ti se par raspunsurile lor. Aminteste-ti ca nu esti in pozitia in care sa evaluezi nimic altceva decat propria ta prestatie. Lasa angajatorul sa isi faca treaba si sa gestioneze situatia. Daca parerile tale sunt in contradictoriu cu cele ale celorlalti participanti, nu iti fie teama sa le prezinti. Argumenteaza-le, insa, fara sa iti pui partenerii la discutie intr-o lumina proasta.
  • Nu monopoliza conversatia: din dorinta de a te pune in valoare si de a iesi in evidenta se poate sa nu iti dai seama ca nu ai mai dat sansa niciunui candidat sa se implice in conversatie. Acest tip de atitudine ii arata angajatorului ca nu esti un jucator de echipa si ca nu te poti adapta unor situatii simple. Nu asta iti doresti de la un interviu de grup.
  • Nu fi pasiv: nici chiar atunci cand ceilalti candidati te intimideaza. In cazurile in care ai ceva de adaugat, fa-o. Atunci cand nu esti de acord cu directia in care evolueaza discutia, prezinta-ti opiniile si argumenteaza-le. Daca ceilalti participanti la discutie au un punct de vedere comun cu al tau, mentioneaza acest lucru si incearca sa aduci completari. Nu da impresia ca nu iti doresti sa fii acolo, ca te temi sau ca nu vrei sa cooperezi cu ceilalti candidati.
  • Nu uita sa asculti ceea ce se discuta: asculta activ, mai precis. Nu acorda atentie doar momentelor in care ti se adreseaza tie o intrebare sau atunci cand iti vine tie randul sa raspunzi. Construieste pe raspunsurile celorlalti participanti tocmai pentru a evidentia ca ai acordat atentie discutiei si ca intelegi contextul.
  • Nu deveni foarte informal: specialistii de la Reed** considera ca aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care o poti face la un interviu de grup, in incercarea de a parea cat mai natural si relaxat. Pastreaza-ti, deci, tinuta, adreseaza-te respectuos atat intervievatorilor, cat si colegilor si nu indrepta discutia catre lucruri mai putin profesionale ci mai degraba personale;
 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 




La fel ca in cazul oricarui tip de interviu de angajare, este necesar un follow-up. Trimite o scrisoare / un mesaj de multumire tuturor persoanelor care te-au intervievat. Profita de aceasta sansa pentru a evidentia ce ai invatat din aceasta experienta, care sunt lucrurile pe care le-ai aflat despre companie care ti se par interesante si de a sublinia interesul tau pentru pozitia pentru care ai aplicat.

Chiar daca un astfel de interviu de recrutare poate parea intimidant, incearca sa il privesti ca pe o oportunitate de a te pune in valoare nu doar prin ceea ce stii si poti, ci si prin comparatie cu alti candidati participanti la discutie. Trateaza interviul de grup cu seriozitate si ramai un candidat competitiv pe piata fortei de munca.

Profesionistii de la Snagajob iti ofera cateva sfaturi utile pentru interviul de grup intr-un VIDEO interactiv:
 

Citeste si:



*CareerBuilder – How to excel in every type of interview
**Reed.co.uk - Group interview tips: do’s and don’ts

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI