​Romania are un deficit de 50.000 de angajati in IT, in 2016. Universitatile livreaza doar jumatate din necesarul de specialisti



Cristian Ivanus, presedintele Asociatiei Profesionistilor in Business Process Management (APBPM), a anuntat in cadrul conferintei „Un nou impuls pentru locuri de munca prin revolutia digital“, organizata de Institutul European din Romania, ca Romania are in acest an un deficit de 50.000 de angajati pe piata muncii in sectorul IT
.

Presedintele APBPM s-a aratat ingrijorat in legatura cu deficitul mare de specialisti in IT, declarand ca universitatile nu inteleg nevoile pietei de munca si nu livreaza absolventi pregatiti pentru a profesa si sugereaza infiintarea unor scoli postliceale in domeniu.

„De ce producem absolventi care nu isi vor gasi loc de munca?“

„Vorbim in Romania de revolutia internetului, Agenda Digitala, reduceri de birocratie, toate lucrurile astea care sunt extraordinare, insa avem deficit de oameni de IT. Stiti care este deficitul de specialisti IT pe piata muncii anul acesta? Este un deficit de 50.000 de oameni. Ganditi-va la toate firmele de IT care vor sa faca ceva sau lucreaza pentru afara, au absorbit tot si nu mai au ce. De ce? Aici este o provocare pe care o lansez in sesiunile individuale. Ce putem sa facem ca sa acoperim necesarul fortei de munca? Credeti ca universitatile, institutiile de invatamant superior sunt aliniate in totalitate cu nevoile si cerintele pietei de munca? Nu. Atunci de ce producem absolventi care nu isi vor gasi loc de munca? De ce trebuie sa ii inrolam pe toti sa ii aducem la universitati si sa nu facem niste scoli speciale, postliceale care sa poata sa livreze exact ceea ce trebuie pe piata muncii?“, a declarant Cristian Ivanus, potrivit Agerpres*.

Potrivit presedintelui APBPM, firmele de outsourcing genereaza 30% din PIB in zona serviciilor.

„Firmele de outsourcing cauta in continuare oameni si genereaza in zona serviciilor 30% din PIB. Avem nevoie de oameni. Revolutia digitala si totul este foarte frumos insa nu avem oameni. Aici trebuie sa ne gandim“, a mai aratat presedintele Asociatiei Profesionistilor in Business Process Management.

Din 10 joburi deschise se acoperă doar între 4 și 6

De asemenea, Florin Talpes, CEO la Bitdefender, a subliniat in luna aprilie a acestui an ca deficitul de specialisti din industria IT, accentuat de migratia IT-stilor buni in strainatate, limiteaza potentialul pe care il are Romania la exportul de servicii informatice si s-a ajuns in situatia in care din 10 joburi deschise se acopera 4-6.

„Sectorul de IT a crescut cu 10-15% in fiecare din ultimii ani. E vorba in primul rand de export, cu valoare adaugata mare. Exista modele de dezvoltare care arata ca industria de software (produse proprii, dar si outsourcing de dezvoltare de software) poate depasi venituri de 5 miliarde de euro, in 5-7 ani. Aceste date nu includ potentialul industriei de servicii globale. Pentru statul roman, indeplinirea acestui potential inseamna si un volum semnificativ de taxe de incasat din industria de software“, a mai spus Talpes.

Facultățile livrează jumătate din necesarul de specialisti in IT

Criza de personal din sectorul IT este accentuata de numarul limitat de absolventi, in conditiile in care facultatile livreaza circa 7.000 de absolventi de IT pe an, iar necesarul din piata este cel putin dublu. In 2015 industria avea 84.230 de angajati, in crestere de la 76.610 angajati, cat erau in 2014, iar pana in 2019 numarul acestora se estimeaza ca va ajunge in piata locala la 116.280 angajati. Efectul este cresterea semnificativa a salariilor oferite angajatilor. Salariul mediu in industria serviciilor informatice a ajuns anul acesta la circa 5.200 de lei net pe luna, fiind de 2,6 ori mai mare decat media pe intreaga economie.


*Sursa: Agenția națională de presă Agerpres.
 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI