Locurile de munca vacante au crescut in a treia parte a anului: Cele mai mari valori din ultimii doi ani



Numarul joburilor vacante a atins maximul ultimilor doi ani in trimestrul al treilea al anului 2016, ajungand pana la 62.900 de posturi, in crestere cu 5.800 locuri de munca neocupate fata de trimestrul anterior si cu 10.400 fata de anul trecut. Cele mai multe joburi vacante sunt in administratia publica, sanatate si asistenta sociala, anunta Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de locuri de munca vacante din economie, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in al treilea trimestru cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

O treime din numarul total al locurilor de munca vacante se regaseste in sectorul bugetar. Astfel, 9.900 de locuri de munca se regasesc in administratia publica, 8.800 in sanatate si asistenta sociala, si 2.800 de locuri vacante in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei cat si a numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (100 locuri vacante), arata datele publicate de INS*.

La nivelul economiei reale, cea mai mare criza de forta de munca se inregistreaza in industria de prelucrare, unde in al treilea trimestru erau 17.800 de locuri de munca disponibile, adica 28% din numarul total la nivel national.

Numarul de locuri de munca vacante a scazut dupa 2008, cand s-a inregistrat o rata maxima de 1,94%, pana in 2010, cand s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de munca neocupate a crescut constant pana in 2016, in prezent rata fiind de 1,34%.


*Sursa: Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică.
 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI