Angajatorii sunt obligati sa elibereze adeverinta de vechime la incetarea contractului de munca
In prezent, atat angajatorii, cat si institutiile si autoritatile publice sunt obligate, prin lege, sa elibereze o adeverinta de vechime la incetarea contractului individual de munca (CIM) al angajatilor, indiferent daca acestia o solicita sau nu. In caz contral, angajatorul va fi sanctionat contraventional.
Documentul trebuie sa contina informatii cu privire la activitatea desfasurata, durata acesteia, salariul primit, vechimea in munca si in specialitate. In cazul in care angajatorul nu elibereaza adeverinta de vechime, acesta va fi amendat cu o suma cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei, potrivit site-ului LegislatiaMuncii.ro*. Masura este inclusa in Hotararea Guvernului nr. 877/2016, ce se aplica deja incepand din 28 noiembrie.
Angajatorii mai au obligatia de a elibera, la cererea salariatului sau a bugetarului, in cel mult 15 zile, un extras din Registrul privat sau Registrul public (certificat pentru conformitate) sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata la locul de munca, durata acesteia, salariul, vechimea in munca si in specialitate. Regula se aplica indiferent ca solicitantul mai lucreaza sau nu la angajator.
In plus, oricine va putea sa obtina de la Inspectia Muncii informatii despre activitatea platita pe care a desfasurat-o in mediul public sau in cel privat, insa acestea vor fi limitate exclusiv la durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate. Solicitarile de acest fel vor primi raspuns in maximum cinci zile.
HG nr. 877/2016 vizeaza, in principal, reorganizarea evidentelor de stat referitoare la salariati si bugetari, prin impartirea in doua a Registrului de evidenta a salariatilor. Concret, de-acum, pentru salariatii din mediul, angajatorii folosesc Registrul privat, iar pentru persoanele platite din fonduri publice, institutiile si autoritatile folosesc Registrul public.
Sursa: LegislațiaMuncii.ro