Nu lăsa miturile despre carieră să-ți limiteze opțiunile



Un ar
ticol scris în exclusivitate pentru Hipo de fullbloom
 
Atunci când vrem să ne decidem ce job să acceptăm,  ce maÈ™ină să cumpărăm sau cu cine să ne căsătorim, de obicei nu stăm să studiem È™tiinÈ›ific fiecare opÈ›iune („OK, e timpul să mă căsătoresc, cred că voi consulta listele Biroului de Recensământ cu adulÈ›i necăsătoriÈ›i din oraÈ™ul meu È™i de mâine o să încep să-i evaluez pe fiecare”).
 
În schimb, folosim strategii mentale care ne uÈ™urează deciziile. „Persoana asta pare genul meu, să ieÈ™im la o cafea să ne cunoaÈ™tem mai bine”. Asemenea „scurtături” mentale sunt eficiente, pentru că ne conduc de obicei la decizii bune într-un timp scurt. TotuÈ™i, ne pot È™i încurca, dacă nu avem destule informaÈ›ii despre domeniul respectiv. De exemplu, majoritatea dintre noi nu suntem destul de bine informaÈ›i cu privire la planificarea carierei. Iar lipsa de informaÈ›ii sau presupunerile greÈ™ite ne pot limita în opÈ›iunile noastre. De exemplu, nu te-ai căsători cu o persoană după prima întâlnire, chiar dacă te-ai simÈ›it extraordinar de bine, nu? TotuÈ™i, mulÈ›i dintre noi pornim pe drum carierei fără a fi suficient de bine informaÈ›i, lăsându-ne ghidaÈ›i de niÈ™te idei larg răspândite, dar false.
 
Nu-È›i limita opÈ›iunile! CiteÈ™te care sunt miturile larg răspândite despre carieră, află realitatea È™i ce trebuie să faci pentru nu te lăsa blocat de ele.
 

MIT: Există o singură carieră care mi se potrivește cel mai bine/trebuie să-mi găsesc și să-mi urmez pasiunea

REALITATE: Pentru că eÈ™ti o persoană complexă, cu diverse interese, abilități È™i valori, există mai multe cariere care È›i s-ar potrivi È™i È›i-ar aduce satisfacÈ›ie. Este important să-È›i placă ceea ce faci, dar nu trebuie neapărat să ca jobul tău să fie o pasiune. Oricum, nu de la început. De altfel, mulÈ›i oameni nici nu au o pasiune anume, ci au mai multe interese. AlÈ›ii au pasiuni care sunt dificil de transformat în surse de venit. Iar alÈ›i oameni îÈ™i descoperă pasiuni abia după ce capătă experiență într-un anumit domeniu, fără să fi fost pasionaÈ›i de la început.

CE SÄ‚ FACI: GăseÈ™te-È›i un domeniu sau mai multe pentru care ai un interes È™i explorează-l. MulÈ›i oameni îÈ™i descoperă pasiuni în felul acesta, experimentând. Fii deschis(ă) la diverse joburi care au aspecte care te interesează. Pe măsură ce lucrezi È™i devii mai bun(ă) în domeniul respectiv, s-ar putea ca interesul tău să se transforme chiar într-o pasiune. Pe de-altă parte, nu este nevoie să transformi orice pasiune într-o carieră. ÎÈ›i poÈ›i urma pasiunile în toate domeniile vieÈ›ii: prin voluntariat, hobby-uri, viață personală etc.
 

MIT: Cariera potrivită mă va împlini complet: îmi va plăcea tot ce fac, tot timpul È™i nu voi simÈ›i nici o clipă că muncesc

REALITATE: Încercarea de a-È›i  căuta un loc de muncă perfect potrivit te va limita. Nu există nici o muncă care să-È›i aducă împlinire totală, zi de zi, minut de minut. Zicala „găseÈ™te-È›i pasiunea È™i nu vei mai munci o zi din viaÈ›a ta” e falsă. Chiar dacă îÈ›i place în general activitatea respectivă, fiecare job sau carieră va avea È™i anumite sarcini mai neplăcute, dar care fac parte din profilul jobului. De exemplu, profesorii sau medicii au È™i anumite sarcini administrative, cei din IT sau finance trebuie uneori să È›ină È™i prezentări, un muzician trebuie să se È™i promoveze, nu doar să facă muzică etc. Chiar dacă îÈ›i deschizi firma ta, va trebui să te adaptezi la ce cere piaÈ›a È™i să-È›i aliniezi activitatea la nevoile clienÈ›ilor; nu vei putea face doar ce vrei tu, când vrei tu.

CE SÄ‚ FACI: Nu există „prânz gratuit”. Ca să obÈ›ii ceva valoros pentru tine, va trebui să depui efort È™i să te implici È™i în activități care la momentul respectiv par plictisitoare sau lipsite de sens. Important să îÈ›i placă în general ceea ce faci, chiar dacă ai parte È™i de sarcini neplăcute. UrmăreÈ™te obiective să se potrivească cu ce e important pentru tine pe termen lung. Întreabă-te: acest lucru, chiar dacă este pe moment plictisitor sau neplăcut, mă va duce în direcÈ›ia pe care o doresc?
 

MIT: O să-mi placă aceleași lucruri toată viața/ o să am aceeași carieră toată viața

REALITATE: Pe măsură ce câÈ™tigi experiență È™i te dezvolÈ›i profesional, interesele tale se pot schimba. În ziua de azi, mulÈ›i oameni termină facultatea, lucrează niÈ™te ani într-un domeniu È™i apoi descoperă că îÈ™i doresc altceva de la munca lor. Acum  nu mai este deloc neobiÈ™nuit ca cineva care a terminat de exemplu studii economice să descopere mai târziu în viață că a devenit interesat de altceva: psihologie, educaÈ›ie sau agricultură eco.

CE SÄ‚ FACI: Nu te gândi că e ceva greÈ™it cu tine dacă ai descoperit că nu-È›i mai place facultatea sau jobul pe care È›i l-ai ales. În trecut, într-adevăr oamenii aveau de obicei aceeaÈ™i carieră toată viaÈ›a, dar acum acest lucru nu prea mai e valabil. Dacă vrei să îÈ›i schimbi drumul carierei, o poÈ›i face la orice vârstă. Identifică-È›i mai întâi abilitățile care sunt uÈ™or transferabile în orice domeniu. De exemplu  leadership, inteligență socială, munca în echipă, comunicare orală sau în scris. Apoi află ce noi cunoÈ™tinÈ›e È™i abilități presupune schimbarea pe care È›i-o doreÈ™ti È™i cum le poÈ›i dobândi: cursuri, certificări, voluntariate, etc. Poate vei câÈ™tiga mai puÈ›in pentru o perioadă sau vei avea mai puÈ›in timp liber, dar cu siguranță merită dacă asta înseamnă să ajungi să faci munca care îÈ›i place. Sunt mulÈ›i oameni care îÈ™i schimbă cu succes cariera È™i devin astfel mult mai satisfăcuÈ›i de viaÈ›a lor.

 
MIT: Este bine să-mi construiesc drumul carierei într-un domeniu în care se fac multe angajări, un domeniu „de viitor”

REALITATE: E o vorbă care spune că e greu să faci predicÈ›ii, mai ales despre viitor. Nu există nici o garanÈ›ie că un domeniu este „de viitor” È™i că dacă se fac multe angajări acum, aÈ™a va fi È™i peste 5 sau 10 ani. (În plus, dacă domeniul e la modă acum È™i mulÈ›i studenÈ›i se pregătesc acum pentru el, înseamnă că în viitor vor exista foarte mulÈ›i oameni care vor concura pentru acele joburi È™i probabil oportunitățile de angajare vor scădea). Apoi, multe joburi care există astăzi pot fi reconfigurate, pot deveni inutile în viitor sau pot fi preluate de roboÈ›i/maÈ™ini. În schimb, vor apărea joburi care nici nu există în prezent. Chiar È™i acum, noi locuri de muncă sunt create în fiecare an.

CE POÈšI FACE: Ia decizii de carieră în funcÈ›ie de ce îÈ›i place È™i e important pentru tine, nu în funcÈ›ie de ce e la modă azi. Apoi, fii atent(ă) la schimbările È™i oportunitățile care apar. Planificarea carierei este un proces continuu, nu un lucru pe care îl faci odată pentru toată viaÈ›a. Fii pregătit(ă)  pentru schimbare. Cariera ta va fi probabil un proces continuu de învățare, aÈ™a că întreabă-te periodic ce È›i-ar mai plăcea să înveÈ›i È™i în ce direcÈ›ie ai vrea să te dezvolÈ›i în continuare.
 

MIT: O să lucrez în domeniul în care mi-am făcut studiile

REALITATE: Cu câteva excepÈ›ii (ex. medicină), angajatorii pun mult mai mult accent pe experienÈ›a anterioară de lucru (joburi, internshipuri, voluntariate) È™i pe abilitățile pe care le-ai dobândit astfel decât pe ce ai studiat la facultate. Studiile de licență sau master sunt doar o etapă în construirea carierei.

CE POÈšI FACE: VorbeÈ™te sau citeÈ™te interviuri cu profesioniÈ™ti cu experiență în domeniile care te interesează È™i află cum au ajuns să facă ceea ce fac. Vei descoperi că există multe căi de intrare într-un domeniu È™i mulÈ›i oameni lucrează în domenii care nu au legătură cu ce au studiat în facultate. În multe domenii poÈ›i lucra având orice fel de studii superioare.
 

MIT: Anumite locuri de muncă sunt „pentru bărbaÈ›i” È™i anumite locuri de muncă sunt „pentru femei.”

REALITATE: Marea majoritate a sarcinilor de muncă nu sunt legate de gen È™i pot fi îndeplinite cu succes de orice persoană pregătită È™i interesată de domeniul respectiv. Din ce în ce mai mulÈ›i bărbaÈ›i È™i femei preiau roluri non-tradiÈ›ionale genului lor care care le aduc satisfacÈ›ii.

CE POÈšI FACE: GândeÈ™te-te ce îÈ›i place È™i dobândeÈ™te abilitățile necesare jobului pe care îl doreÈ™ti.  Cel mai mare predictor al succesului È™i satisfacÈ›iei profesionale este cât de interesat(ă) eÈ™ti de domeniul respectiv È™i cât de dispus eÈ™ti să înveÈ›i.
 

MIT: Trebuie să-mi aleg cariera în funcÈ›ie de ce mă pricep să fac cel mai bine / în funcÈ›ie de talentele mele

REALITATE: Abilitățile tale din prezent nu ar trebui să fie singurul factor în alegerea unei cariere. Ideea asta te poate limita foarte mult, pentru că există foarte multe lucruri la care ai putea deveni bun(ă) dacă ai exersa È™i ai învăța.

CE POÈšI FACE: Èšine cont È™i de ce îÈ›i place È™i ce ceea ce este important pentru tine: ce ai vrea să înveÈ›i, mediul de lucru, cât ai câÈ™tiga etc. Doar pentru că eÈ™ti bun(ă) la ceva nu înseamnă că o să îÈ›i placă să faci asta zi de zi.
 

MIT: Majoritatea tinerilor știu deja ce vor să facă cu viața lor

REALITATE: MulÈ›i tineri nu s-au decis asupra carierei lor È™i mulÈ›i se răzgândesc după ce s-au decis. Cele mai multe cariere se construiesc în timp, încercând mai multe lucruri.

CE POÈšI FACE: CunoaÈ™te-te cât mai bine, vorbeÈ™te cu oameni care lucrează deja într-un anumit domeniu. Implică-te în internshipuri, voluntariate È™i joburi temporare pentru a-È›i da seama mai bine ce vrei să faci pe viitor.

 
MIT: Majoritatea oamenilor știu cam ce joburi există pe piață și ce presupun ele, doar eu sunt confuz(ă)

REALITATE: MulÈ›i oameni au auzit doar de ocupaÈ›iile foarte cunoscute: marketing, finanÈ›e, vânzări, IT, doctor, inginer, avocat etc. În realitate sunt mult mai multe joburi pe piaÈ›a muncii decât aceste stereotipuri, joburi de care nu poÈ›i afla decât dacă începi să te interesezi È™i să studiezi oferta de locuri de muncă. În plus, chiar È™i într-un domeniu precum marketingul există multe tipuri de joburi, fiecare cu alte cerinÈ›e È™i activități: brand management, cercetare de piață, copywriter, art director, client service È™i ar trebui să È™tii ce presupune fiecare ca să îÈ›i dai seama exact ce anume ai vrea să faci.
În plus, mulÈ›i oameni nu sunt conÈ™tienÈ›i de toate responsabilitățile È™i sarcinile asociate anumitor joburi. De altfel, multe stereotipuri sunt promovate de mass-media. De exemplu, dacă te uiÈ›i la seriale cu avocaÈ›i, poÈ›i avea impresia că cei mai mulÈ›i avocaÈ›i îÈ™i petrec mai toată ziua pledând într-o sală de judecată, deÈ™i acest lucru nu e adevărat. Tot în seriale,  poliÈ›iÈ™tii petrec mult timp urmărind mereu infractori È™i punându-i după gratii, È™i mai puÈ›in timp completând hârtii sau direcÈ›ionând traficul. Iar cei din marketing sunt prezentaÈ›i în filme ca venind mereu cu idei inovatoare de produs È™i nu petrec mai deloc timp gestionând bugete în excel.

CE POÈšI FACE: VorbeÈ™te sau citeÈ™te interviuri cu oameni care lucrează deja într-un anumit domeniu. Intră pe anunÈ›urile de joburi È™i citeÈ™te descrierea jobului: ce sarcini ar trebui să facă angajatul? Implică-te în internshipuri, voluntariate È™i joburi temporare È™i experimentează direct.
 

MIT: Dacă aÈ™tept destul de mult, norocul îmi va scoate în cale jobul/cariera dorită

REALITATE: Trebuie să fii proactiv, pentru că cei mai mulÈ›i oameni nu dau pur È™i simplu din întâmplare peste jobul potrivit, ci trebuie să-È™i creeze singuri oportunități. Altfel, te alegi cu ce se nimereÈ™te. Lumea e plină de angajaÈ›i nemulÈ›umiÈ›i, care au aplicat la primul job care le-a ieÈ™it în cale, fără să se gândească dacă are vreo legătură cu ceea ce-È™i doresc.

CE POÈšI FACE: Chiar dacă planurile sunt făcute să fie schimbate, dacă nu ai un plan de carieră È™i nu È™tii ce cauÈ›i, s-ar putea ca oportunitatea să treacă pe lângă tine fără ca tu s-o observi. Se spune că „cu cât încerci mai mult, cu atât eÈ™ti mai norocos”. Adună cât mai multe informaÈ›ii despre tine È™i despre toate joburile care au legătură cu ceea ce-È›i doreÈ™ti È™i apoi, dacă îÈ›i lipseÈ™te ceva (experiență, abilități), dobândeÈ™te-le! GândeÈ™te mereu în perspectivă: unde vrei să ajungi? Care este următorul pas?
 

MIT: Consilierii în carieră, testele de carieră sau un profesionist din domeniu îmi poate spune ce carieră mi se potriveÈ™te

REALITATE: Nimeni nu-È›i poate spune ce să faci cu viaÈ›a ta, cu atât mai puÈ›in să-È›i indice cariera ideală.
Un consilier în carieră te poate ajuta să te cunoÈ™ti mai bine, să È™tii cum să profiÈ›i de oportunitățile de pe piaÈ›a muncii È™i să-È›i dezvolÈ›i abilități de carieră (gestionarea stresului, abilități de comunicare, leadership etc.)
Testele de carieră (personalitate, interese, inteligență) îÈ›i pot indica opÈ›iuni de carieră interesante, la care nu te-ai gândit încă. Dar rezultatele lor trebuie analizate în mod critic, luând în considerare cunoÈ™tinÈ›ele È™i experienÈ›a ta.
Iar profesioniÈ™tii în domeniu îÈ›i pot da informaÈ›ii È™i sfaturi utile, dar în final nimeni nu te cunoaÈ™te mai bine decât te cunoÈ™ti tu.

CE SÄ‚ FACI: Fie că o faci pe cont propriu, fie că o faci cu ajutorul unui specialist, cel mai important este să investeÈ™ti timp în a-È›i explora opÈ›iunile, pentru ca în final să iei cea mai bună decizie pentru tine.

 
MIT: Ca să-mi cresc È™ansele de angajare, trebuie să trimit cât mai multe CV-uri

REALITATE: Ca să-ți crești șansele de angajare, e important ca CV-ul tău să se potrivească cu cerințele joburilor respective, altfel vei fi dezamăgit(ă) că ai trimis 20 de CV-uri și nu ai fost chemat la nici un interviu.

CE SÄ‚ FACI: În primul rând, dobândeÈ™te prin studii, experiență de muncă, voluntariat sau internship abilități pe care le poÈ›i trece CV pentru a te diferenÈ›ia de ceilalÈ›i candidaÈ›i. Chiar È™i joburile care nu necesită experiență de muncă solicită anumite abilități precum cunoaÈ™terea unei anumite limbi străine, abilități de comunicare, etc. CiteÈ™te descrierea jobului È™i verifică dacă din CV-ul tău reiese că ai abilitățile cerute. Apoi, pregăteÈ™te-te ca la interviu să dai exemple concrete de situaÈ›ii în care le-ai demonstrat – va trebui să-i convingi pe angajatori că într-adevăr ai aceste abilități.
 

MIT: Chiar dacă sunt cerute, scrisorile de intenție nu sunt importante, pentru că nu sunt citite de angajatori. E suficient să trimit un model standard de pe net

REALITATE: Poate nu sunt citite cuvânt cu cuvânt, dar majoritatea angajatorilor le citesc măcar în diagonală È™i îÈ™i dau seama foarte uÈ™or dacă scrisoarea ta e un model luat cu copy/paste pe care îl trimit mulÈ›i candidaÈ›i sau e scrisă chiar de tine. Faptul că ai investit timp pentru a scrie ceva personal, mai ales dacă te È™i exprimi cursiv È™i fără greÈ™eli de ortografie, spune angajatorului multe lucruri despre tine: că eÈ™ti motivat(ă), atent(ă) la detalii, că ai abilități de comunicare. De ce să pierzi această ocazie de a te diferenÈ›ia, mai ales dacă e un job pe care chiar È›i-l doreÈ™ti?

CE SÄ‚ FACI: Te poÈ›i inspira dintr-un model de pe net în ceea ce priveÈ™te structura, dar scrie conÈ›inutul cu cuvintele tale. Subliniază cele mai importante aspecte din CV care te recomandă pentru acest job. Nu-È›i înÈ™ira pur È™i simplu abilitățile, ci precizează activitățile care te-au ajutat să le dobândeÈ™ti. Verifică să nu ai greÈ™eli de scriere - roagă un prieten să o citească înainte de a o trimite.
 

MIT: Nu există nici o metodă de a „proba” un nou job sau o nouă carieră fără a lucra efectiv acolo

REALITATE: Există multe moduri de a afla informaÈ›ii despre un job sau o carieră înainte de a lucra efectiv acolo. Cea mai simplă e să dai pur È™i simplu o căutare pe net.

De exemplu, O*NET OnLine e o bază de date cu informații despre sute de ocupații: ce activități includ, ce studii, abilități, cunoștințe, interese și valori presupun, cum e contextul de muncă, care este nivelul salariilor etc.
O altă modalitate mai personală de a obÈ›ine informaÈ›ii de calitate să stai de vorbă cu cineva care lucrează într-un domeniu de care eÈ™ti interesat È™i să-l întrebi de exemplu cum arată o zi tipică de muncă, ce-i place cel mai mult la job, ce nu-i place etc. Chiar dacă nu cunoÈ™ti pe nimeni în domeniul care te interesează, asta nu trebuie să fie o piedică. Caută pe net oameni care fac lucruri interesante (de exemplu citeÈ™te articole despre anumite cariere sau caută persoane pe LinkedIn) È™i contactează-i. Invită-i la întâlnire la cafea È™i roagă-i să-È›i povestească despre munca lor. Spune-le că le faci tu cinste cu cafeaua! Întreabă-i cum au ajuns să facă ceea ce fac È™i ce sfat È›i-ar da, dacă ai vrea să ajungi să faci È™i tu ceva similar. Multor oameni le va face plăcere că cineva este interesat de ceea ce fac È™i vor dori să te ajute. Iar dacă ceea ce ai aflat în aceste moduri sună promițător, poÈ›i încerca apoi un voluntariat sau un internship de câteva luni în zona respectivă, pentru a explora mai în profunzime zona.

 
Oricare este visul tău, cu puÈ›ină planificare È™i pregătire, ai toate È™ansele să-È›i construieÈ™ti un drum al carierei care să-È›i aducă satisfacÈ›ie. ÎÈ›i doresc mult succes È™i inspiraÈ›ie!
 
Adriana Georgescu este Consilier în carieră, Trainer È™i Well-Being Enabler la fullbloom, o organizaÈ›ie care oferă servicii de consiliere în carieră È™i training pentru clienÈ›i individuali È™i pentru companii. Pentru a afla mai multe informaÈ›ii, poÈ›i intra pe www.fullbloom.ro,  pe https://www.facebook.com/fullbloomBecome/ sau pe https://www.facebook.com/gofullbloom/.
 
 
 
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI