Stagii de practica - cand le faci si cat conteaza in CV

stagii_de_practica

Primul pas pe care il poti face in cariera este sa urmezi un stagiu de practica in domeniul de care esti interesat. Nu doar ca iti vei da seama cum stau lucrurile din punct de vedere practic, cate dintre cunostintele teoretice iti sunt de folos sau care sunt zonele pe care trebuie sa le mai aprofundezi, ci va reprezenta si primul tau contact cu specialisti din industrie! De aceea, trebuie sa te asiguri ca profiti la maximum de aceste oportunitati si ca ai cunostintele necesare pentru a alege cel mai potrivit program.

 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Stagii de practica studenti

Lansarea proiectelor pe fonduri europene a insemnat cresterea numarului de astfel de oportunitati pentru studenti. Au aparut chiar si stagii de practica platite, ceea ce inseamna un beneficiu in plus pentru tinerii determinati si proactivi. De regula, insa, acest tip de programe nu este platit, fiind un stagiu obligatoriu in vacantele inter-semestriale sau de vara.

Stagiul de practica se poate desfasura in regim part-time sau full-time si presupume responsabilitati limitate. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, timpului scurt pe care stagiarul il petrece in companie si cunostintelor lui limitate. Chiar si procesul de recrutare este mult mai simplu ca in cazul altor programe pentru tineri. De cele mai multe ori exista o conventie intre facultate si organizatia care asteapta studenti in practica, iar acestia sunt repartizati automat.*

Nu inseamna, insa, ca nu poti cauta un loc care sa se potriveasca asteptarilor tale, dar care sa intruneasca si cerintele impuse de curricula universitara. Este chiar indicat sa faci acest lucru – vei demonstra ca esti o persoana proactiva si interesata de un parcurs profesional de succes, iar eforturile iti vor fi rasplatite.

In ceea ce priveste experienta ta practica, nu trebuie sa iti faci griji! Stagiile de practica sunt un excelent prim pas in cariera, iar companiile care organizeaza astfel de programe nu se asteapta sa vii deja pregatit. Trebuie sa pui accent mai degraba pe faptul ca acest tip de programe iti vor oferi abilitatile practice necesare pentru a trece la urmatorul nivel – programe de internship sau trainee si chiar joburi!** 
stagii_de_practica

Scrisoare de recomandare student practica

 
Fie ca alegi sa urmezi un 
stagiu de practica recomandat de facultate, fie ca iti doresti sa iti gasesti tu un loc potrivit in care sa iti insusesti cunostintele practice de care ai nevoie – in special in a doua situatie – este indicat sa aduci si o recomandare de la unul dintre profesorii tai. Cel mai bine este sa rogi unul dintre profesorii care preda una dintre materiile direct legate de activitatile pe care le vei intreprinde in perioada de practica.

Rolul tau este sa iti ajuti profesorul cu toate informatiile necesare pentru redactarea scrisorii: informatii despre compania la al carei program ai aplicat, informatii despre program in sine, despre activitatile pe care le vrei desfasura pe parcursul programului etc. Astfel, profesorului ii va fi mult mai usor sa scrie lucruri relevante despre tine si despre abilitatile teoretice care iti vor folosi in cadrul programului.***

Astfel, organizatia cu care vei lucra va afla ca ai abilitatile necesare. Iti maresti, deci, sansele sa primesti task-uri mai solicitante si mai interesante, care iti vor aduce si mai multe cunostinte practice pentru CV-ul tau.

 

Descarca scrisoare de recomandare student practicastagii_de_practica

- transforma-ti stagiatura intr-o experienta complexa;
- implica-ti profesorii in procesul tau de invatare.
 
 

Scrisoare de intentie practica

In cazul in care iti doresti sa faci practica in departamentul companiei pentru care ti-ai propus si sa lucrezi sau daca facultatea ta nu a incheiat o conventie de practica cu o organizatie, vei fi nevoit sa abordezi tu companiile. Pentru a putea face acest lucru, este indicat sa pregatesti o scrisoare de intentie practica, in care sa detaliezi interesul tau pentru companie si abilitatile care te recomanda pentru departamentul cu pricina.

Nu iti fie teama sa contactezi direct persoana care se ocupa de recrutare. Ataseaza-ti si CV-ul impreuna cu scrisoarea de intentie si explica ce te-a atras la companie, ce urmaresti prin aceasta perioada de practica si – cel mai important – ce specilizare urmezi la facultate.
 

Descarca gratuit un model de scrisoare de intentie practica in format pdfstagii_de_practica

- afla ce trebuie sa contina dosarul cu care aplici;
- iesi in evidenta in fata celorlalti candidati.
 



Model caracterizare student practica

Dupa finalizarea perioadei de practica – care poate dura intre 14 si 30 de zile – vei primi o recomandare din partea oragnizatiei cu care ai lucrat. Ce inseamna acest lucru? Departamentul de HR – de cele mai multe ori – se va ocupa de redactarea unui document care sa ateste ca ai fost student practicant pentru o anumita perioada de timp, ca te-ai prezentat conform programului agreat si ca ai intreprins activitatile cerute. Aceasta recomandare iti va fi foarte utila la dosarul de practica si chiar in momentul in care vei incepe cautarea unui job.

 

Descarca gratuit model caracterizare studenti practicastagii_de_practica

- fa-ti dosarul de practica complet;
- afla la ce trebuie sa te astepti de la companie dupa finalizarea stagiaturii.


 


Profita de oportunitatile care ti se ofera pe perioada studentiei si construieste-ti un CV imbatabil. Peste 19% dintre angajatori au declarat in 2016 ca cel mai important lucru pe care il astepta de la candidatii Juniori este ca acestia sa fi urmat stagii de practica si programe de internship relevante***. Aceasta este sansa ta de a te face remarcat si de a castiga incredere angajatorului.

Mult succes!


Citeste si:


* Ghidul Angajatorilor Internship&Trainee – Editia 2015-2016
** The Guardian – Essential tips before you apply for your apprenticeship
*** The Balance – How to Write a Letter of Recommendation
**** Ghidul de Angajare pentru Tineri – Editia 2016

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri