Afla totul despre programele de Trainee si avantajele lor

trainee

Vrei sa iesi in evidenta in fata celorlalti candidati atunci cand vei aplica pentru urmatorul job? Probabil stii deja ca studiile iti ofera cunostintele teoretice, dar nu neaparat si un avantaj in procesul de recrutare, atunci cand la acelasi job aplica alti 50 de candidati care au trecut aceeasi Universitate in CV ca si tine. Ce e de facut? Devino Trainee in compania preferata si vei capata toate cunostintele practice de care ai nevoie!
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

  

Ce e un trainee si cum poti deveni si tu unul

Programul de trainee este asemanator internship-ului dar este mult mai complex. Se adreseaza tinerilor cu maximum 2 ani de la absolvirea studiilor universitare si, in principiu, respecta regulile unui job normal full-time. In perioada de desfasurare, trainee-ul poate schimba departamentele ( cross-functional ) – optiune care variaza in functie de companie si de pro‑ lul acesteia.

Avantajul programelor de tip cross-functional este ca acopera mai multe departamente, iar, la final, trainee-ul poate avea o viziune globala asupra companiei si o experienta complexa datorita proiectelor din departamentele diferite in care a fost implicat. Pentru a ajunge sa faci parte dintr-un program de trainee, va trebui sa treci printr-un proces de recrutare complex, care poate include etape precum: interviul de grup, assesment center, interviul cu echipa de management sau testarea abilitatilor.*

Complexitatea acestui program studenti atrage dupa sine o selectie riguroasa, ceea ce inseamna ca tu sa ai tot ceea ce te recomanda pentru un astfel de program bine pus la punct. In portofoliul tau, pe langa CV si scrisoare de intentie, poti adauga exemple ale unor proiecte sau documente realizate pe parcursul anilor de studiu, o scrisoare de recomandare de la unul dintre profesorii cu care ai lucrat sau de la un fost angajator sau ONG din care ai facut parte. Orice te recomanda pentru acest program este util!

In ceea ce priveste scrisoarea de intentie, trebuie sa tii cont de cele 4 parti in care trebuie sa fie structurata. In introducere, ai intotdeauna grija sa te adresezi unei persoane anume – afla cine conduce departamentul de HR, adreseaza-te direct managerului, afla cine se ocupa de recrutarea pentru un astfel de program. Orice iti poate personaliza scrisoarea reprezinta un avantaj. Urmeaza partile in care explici de ce tu si apoi de ce ei. Ce te recomanda pe tine pentru acest program si ce sta in spatele alegerii tale de a aplica la programul lor. Nu copia fraze din CV, ci reformuleaza-le. Ultima parte este, desigur, inchieierea, in care vei intari ideea ca esti candidatul ideal pentru programul lansat de compania cu pricina. **


Avantajele unui traineeship***

Programul flexibiltrainee

Fiind un program care se axeaza foarte mult pe componenta educativa, iti va oferi flexibilitate. Ceea ce inseamna ca poti aplica pentru un astfel de program tineri chiar in timpul anului universitar, pentru a combina eficient cunostintele teoretice cu cele practice. Discuta acest aspect in timpul proicesului de recrutare si stabileste care este disponibilitatea ta.
 

Pot fi recomandate chiar de Universitate

Din ce in ce mai multe universitati dezvolta parteneriate cu companii din domeniu pentru a facilita recrutare studentilor. Intereseaza-te care sunt eforturile pe care conducerea facultatii pe care o urmezi le face in acest sens si profita de astfel de parteneriate. Sansele sa intri intr-un astfel de program de trainee prin intermediul profesorilor tai sunt mult mai mari decat daca ai aplica pe cont propriu.
 

Cele mai multe programe de trainee sunt platite

Fie ca este vorba de un proiect prin fonduri europene demarat de facultate sau de bugetul companiei tale preferate, cele mai multe programe de trainee sunt platite. Si asta pentru ca si eforturile depuse de candidat pentru a se ridica la nivelul asteptarilor companiei sunt de proportii mai mari decat in cazul altor programe pentru Juniori. Asa ca nu vei avea de castigat doar noi abilitati si competente pentru CV-ul tau, ci si un salariu si poate chiar alte beneficii. Negociaza pachetul salarial la interviu si lamureste toate detaliile inainte de a-ti crea asteptari!


 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 
 
Angajatorii nu iubesc nimic mai mult la un candidat Junior decat proactivitatea si determinarea. Iar urmarea unor astfel de programe va cantari foarte mult la CV-ul tau si te va propulsa in cariera pe care ti-ai ales-o. Stabileste care sunt competentele practice pe care vrei sa ti le dezvolti pe perioada anilor de studiu si identifica programul de trainee care iti ofera cele mai multe sanse. Mult succes!

Citeste si:



Ghidul Angajatorilor Internship&Trainee – Editia 2015-2016
** TARGETjobs – Covering letter essentials for graduate vacancies
*** The Good Universities Guide – Five advantages of apprenticeships and traineeships

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI