Alexandra Guliman a inceput sa lucreze inca din facultate chiar in domeniul recrutarii si spune ca a facut fata cu bine atat vietii de student cat si celei de angajat. Dupa 7 ani de experienta in recrutare, priveste cu satisfactie in spate, la traiectoaria profesionala si recomanda tuturor sa inceapa sa acumuleze experienta inca din anii de studentie. In prezent, ea ocupa functia de Recruitment Specialist in cadrul ATOSS Software.
Ce tip de candidati cautati de obicei?
Profilele cautate in principal in ATOSS Software sunt cele de programatori in Java, testori de software, product manageri si specialisti suport tehnic pentru clienti. Job-urile disponibile in prezent sunt:
Junior/Intermediate level JAVA Developer, Timisoara
Mobile Developer, Timisoara
Senior JAVA Developer, Timisoara
- Technical Product Management
Product manager, Timisoara
Team Leader – Product Manager, Timisoara
- Customer Services&Support
Software Support Specialist with German language skills, Timisoara
Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?
Inceram sa pastram procesul de recrutare cat de simplu si sa il finalizam cat de repede, pentru fiecare candidat in parte. Dupa adunarea CV-urilor din diverse surse, programam testele: de Java (pentru posturile in development) si de logica, apoi discutia de HR si interviul tehnic cu managerul. Daca raspunsul e pozitiv in urma acestor pasi, se trece mai departe la discutia de oferta. Daca raspunsul este negativ candidatul este informat de acest lucru.
Care sunt cele mai frecvente intrebari utilizate in cadrul interviului de angajare?
De obicei adresez intrebari ce vizeaza motivatia candidatilor pentru companie si pentru post, intrebari ce tin de experienta lor de munca si de constientizarea rolului despre care discutam si mai apoi verific competentele specifice, care ma intereseaza pentru fiecare post in parte.
Ce apreciati cel mai mult la un candidat in timpul procesului de recrutare?
De-a lungul procesului de recrutare, cel mai mult apreciez deschiderea si sinceritatea candidatilor. Este foarte important sa putem comunica eficient, sa nu ascundem lucruri esentiale si sa incercam sa intelegem compatibilitatea dintre candidat, post, echipa si companie.
Care sunt posturile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?
Rolurile care aduc cele mai mari provocari in a fi inchise sunt cele de Senior Java Developer sau Product Manager, unde cautam o experienta specifica. Dificultatile cele mai mari vin din specificul pietei de munca, din concurenta foarte mare din domeniul IT.
Cum le recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interviurile de recrutare la distanta - telefonic, video, skype?
Pentru orice tip de interviu trebuie sa te pregatesti, din pozitia candidatului. Trebuie sa se vada macar putin interes acordat companiei, postului si bineinteles sa nu ai dificultati in a povesti cronologic datele din CV. Este foarte important sa fi pregatit si sincer in raspunsurile date.
Cum le recomandati candidatilor sa abordeze discutia despre salariu in cadrul interviului de angajare?
De obicei, in cadrul interviului, ca reprezentanta a companiei, eu deschid aceasta discutie. Este imporant sa se discute de la inceput, pentru a putea preintampina anumite cazuri in care disprepantele pot fi foarte mari, intre ceea ce se doreste si ceea ce se poate oferi.
Care a fost cea mai inspirata intrebare primita de la un candidat in timpul interviului de angajare?
Cu siguranta sunt multi candidati pregatiti si interesati in detaliu de companie. Nu imi vine acum in minte cea mai inspirata intrebare, pentru ca depinde si foarte mult de directia in care a mers discutia si de contextul interviului, in general.
Ce urmariti prin programele de recrutare pentru Juniori lansate in companie?
Prin programele pentru Juniori urmarim sa gasim persoane talentate si pasionate de programare, care sa urmeze un parcurs si o dezvoltare frumoasa in companie.
Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?
Se ofera pachet salarial, compus din salariu fix si variabil, se ofera traininguri, posibilitatea de avansare, diferite actiuni de recunoastrere a loaialitatii atat prin cresterea progresiva a zilelor de concediu cat si celebrarea interna odata cu cresterea vechimii in firma – la 5 ani, 10 ani si asa mai departe, etc.
De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si evolua din punct de vedere profesional?
Pentru a avansa, un angajat are nevoie de vointa si implicare in task-urile zilnice, pasiune si interes pentru produsele ATOSS si pentru tehnologie.
Ce parere aveti despre lucrul remote? Vi se pare o idee fezabila in cadrul companiei si tipului de activitate? Derulati astfel de programe?
Noi nu oferim aceasta posibilitate, dar pentru acest tip de activitate ar fi o idee fezabila.
Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?
Cel mai pretios sfat pe care doresc sa il dau cadidatilor este sa fie atenti si sa se pregateasca pentru fiecare etapa, incepand de la crearea CV-ului. Orice greseala in CV se vede foarte usor, atunci cand vizualizezi zeci de aplicatii pe zi. Pregatiti-va, verificati-va CV-ul, aplicati doar la posturile care sunt in concordanta cu interesele si competentele avute si cititi despre firma, s-ar putea sa fie urmatorul vostru angajator!
Despre companie:
Compania ATOSS Software este o companie producatoare de software de gestiune de personal, cu peste 4500 de client, printer care Coca-Cola, Deutsche Bahn, Douglas, HORNBACH, Lufthansa, Puma or Sixt.