Intra in culisele jobului visat

Este important sa retii ca atunci cand doresti sa te folosesti de acest instrument, scopul tau principal este de a aduna informatii care mai tarziu te vor ghida catre un job potrivit tie. In cadrul unui interviu informational nu ii interlocutorului sa-ti dea de munca, ci doar informatii referitoare la postul pe care ti-l doresti.

Desi, uneori, este posibil ca persoana intervievata sa fie impresionata de cum te prezinti si sa-ti ofere ponturi referitoare la joburi disponibile. Mai mult chiar, te sfatuiesc sa ai la tine un CV, pentru o astfel de situatie.

Ce urmeaza dupa ce ai identificat cateva posturi care te atrag, intr-un domeniu pe care ti l-ai ales si eventual,
si intr-o companie la care visezi?

In primul rand, construieste-ti o retea de oameni care te pot ajuta sa duci acest demers la capat. Sunt convinsa ca ai cel putin cativa prieteni care la randul lor cunosc niste persoane care iti pot face legatura cu oamenii cu care doresti sa ai o discutie amanuntita. Cerceteaza terenul si vezi daca nu cumva persoanele respective sunt mai aproape de tine decat iti inchipuiai. Nu te desparte de ei decat un e-mail pe care sa-l trimiti sau un apel telefonic pecare sa-l efectuezi, pentru a-ti stabili o intalnire cu acestia. Este crucial sa nu te gandesti ca parerea unei singure persoane este de ajuns pentru o viziune de ansamblu asupra unui job. Cu cat mai multe persoane intervievate, cu atat mai multe argumente pro si contra unui post sau a unei companii. De asemeni, nu te lasa descurajat de refuzurile pe care le vei primi. Uneori, scuza despre lipsa timpului pentru cele 20-30 de minute de interviu este foarte adevarata; in plus, multe dintre persoanele pe care le vei contacta vor fi susceptibile la cererea ta, asa ca este indicat sa-ti prezinti intentiile sub o forma cat mai diplomatica.

Mai departe, interviul in sine va decurge cu intrebari ale caror raspunsuri iti sunt de mare interes si de care ai nevoie pentru conturul imaginii job-ului tau viitor. Mai jos ai o lista cu posibile intrebari:

  • Cum ati ajuns pe aceasta pozitie si in acest domeniu?
  • Care este programul unei zile obisnuite de munca?
  • Ce studii sunt necesare pentru acest job?
  • Ce calitati si abilitati ar fi indicat sa aiba un candidat?
  • Care parte a jobului va aduce cele mai multe satisfactii?
  • Care sunt problemele intalnite?
  • Ce oportunitati de avansare existain aceasta companie / pe aceasta pozitie?
  • Exista o cerere de personal in aceasta companie?
  • Ce sfaturi i-ati da unei persoane care doreste sainceapa sa lucrezein acest domeniu?
  • Ce fel de pregatire se ofera unui angajat nou?
  • Ce parere aveti despre CV-ul meu? Ma poate ajuta saincep o carierain acest domeniu?
  • Pe cine imi recomandati pentru un alt interviu?
Dupa ce ai reusit sa discuti cu mai multe persoane avizate, castigul e de partea ta: nu numai ca ai sansa de a explora oportunitatile pe care ti le ofera o cariera, dar cu aceasta ocazieiti setezi si o tinta profesionala. In plus, obtii multe informatii despre calitatile necesare pentru un job; explorezi dincolo de titulatura pompoasa a unui post si vezi, concret, ce presupune acesta si cum te poti acomoda cu mediul de lucru.

Tine cont ca odata ce ai avut contact cu, sa zicem, un manager, acesta poate sa fie un prim pas al unei relatii profesionale. Foarte important este ca odata cu informatiile pe care le afli, ai mari sanse de a descoperi oportunitati de angajare care nu sunt facute publice. Chiar mai mult,iti identifici propriile plusuri si minusuri pentru un job.

Lista beneficiilor ar putea continua, dar te las pe tine sa descoperi, prin practica si perseverenta, ca un interviu informationaliti va deschide usa catre alegerea potrivita.

 
Succes!

Daniela Ghimpeteanu, Career Experts

www.careerexperts.ro

Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri