4 lucruri pe care le poti face vara aceasta pentru cariera ta

Odata cu venirea verii parca totul capata un ritm mai lent si cu totii incepem sa ne relaxam, gandindu-ne la vacanta si la plaje insorite. Majoritatea isi pun cariera in modul stand-by, preferand sa se bucure de vremea frumoasa si de task-urile mai putine de la job. Insa, pe langa relaxare, am putea sa investim in aspectele vietii noastre profesionale pe care de obicei, in restul anului, le ignoram.
 

1. Asuma-ti noi roluri in companie

Poate pe tot parcursul anului ti-ai dorit sa afli mai mult despre acel proiect interesant la care lucreaza colegul tau sau chiar sa faci parte din echipa de implementare. Vara aceasta ar fi momentul ideal pentru a te implica. Daca colegul tau planuieste un concediu de 2 saptamani , propune-i sa iti predea tie task-urile sale pentru urmatoarele saptamani. Adoptand un nou rol in cadrul companiei iti va oferi oportunitatea de a invata noi abilitati si de a te dezvolta.

Considerand ca un angajat este intr-o companie in care cultura organizationala i se potriveste, cred ca ar trebui sa-si acorde timp sa invete si sa simta progresul profesional, sa accepte provocari, sa-si asume responsabilitati, sa se implice, sa primeasca si sa foloseasca feedback-ul, sa isi stabileasca obiective SMART realizabile intr-un mediu care sa sprijine demersurile in acest sens.”, a declarat Georgiana Patrariu, HR Manager pentru TPA Romania.
 


2. Invata noi abilitati

Un sfat clasic, dar care iti poate aduce multe beneficii pe termen lung. Invatand o noua abilitate poti prelua mai multe proiecte in cadrul companiei si iti poti creste potentialul. Cu siguranta exista un lucru pe care ti-ai dorit sa il inveti de mult, dar niciodata nu ai gasit timp. Elementele pe care angajatorii pun accent in prezent sunt soft skills si hard skills. Hard skills sunt acele aptitudini pe care le are un angajat care pot fi invatate cu ajutorului cursurilor: limbaje de programare, web design, contabilitate, content writing, Photoshop etc. Majoritatea sunt doar la un click distanta.

Insa in prezent, companiile pun mai mult pret pe abilitatile “soft skills” pe care un posibil angajat le detine. In urma studiului “Piata fortei de munca in 2017” realizat de hipo.ro, abilitatile de comunicare, flexibilitatea, adaptabilitatea, orientarea catre rezultate, proactivitatea, abilitatile de leadership si capacitatea de analiza sunt principalele aptitudini pe care angajatori le urmaresc cu precadere. Cristian Dusmanescu, director marketing la APS Romania spunea ca “Nevoia de actiune si informarea constanta sunt vitale pentru construirea unui caracter puternic si asigurarea continuitatii lui intr-un mediu atat de dinamic si versatil precum cel din zilele noastre.”
 

 3. Incearca experiente noi

Sigur, sa iesi din zona ta de confort poate fi o experienta care pe multi ii sperie si e de inteles de ce. Esti vulnerabil, stangaci si poate chiar anxios. Dar, implicarea in astfel de activitati care te “sperie” te poate ajuta sa dobandesti abilitati diverse, sa ai mai multe povesti de spus si mai mult curaj. Alexandra Georgescu, trainer la Human Invest: “Diversitatea m-a invatat sa am curaj sa incerc lucruri noi, sa nu ma sperie ce nu cunosc, sa invat mereu si sa accept ca nu o sa stiu vreodata totul! Frecvent, imi e mult mai usor sa gasesc puncte comune cu cei cu care intru in contact si sa am povesti care te pot tine conectat. Sunt lucruri vitale pentru succesul meu professional!

De exemplu, multi studenti participa pe timpul verii la programe de internship. Poate suna plicticos sa mentorezi interni, dar vara aceasta ai putea incerca sa investesti in invatarea lor. Astfel, tu poti dobandi aptitudini de lider si abilitatea de a gestiona o echipa de proiect.
 

4. Rezerva-ti timp pentru relaxare

Conform studiilor, petrecem in medie 10 mii de zile la birou de-a lungul vietii, iar daca stam peste program se mai adauga 1400 de ore.

Poate fi usor sa te lasi acaparat de task-urile de la birou si sa uiti de nevoia creierului de relaxare pentru a ii creste productivitatea. Ceea ce foarte multi profesionisti trebuie sa inteleaga este ca uneori iti poti finaliza task-urile mult mai repede daca iti oferi timp pentru odihna. Studiile arata ca performanta unui individ creste dupa pauze de la job, fie ca sunt vacante sau pauze scurte de cateva minute in timpul orelor de munca. De asemenea, vara aceasta poti incerca sa iti eficientizezi timpul la birou pentru a il folosi cat mai inteligent, fara a fi nevoie sa petreci timp peste program.

Psihologii au dovedit ca vacantele au adevarate beneficii asupra mintii si corpului unui individ. Distantandu-se de stresul de la job poti fi inspirat, descoperind noi locuri, culturi si delicii culinare. In plus, odata ce te vei intoarce la job vei fi mult mai relaxat, odihnit si pregatit pentru noile provocari din cariera.

Uneori ne concentram prea mult pe task-urile de la job si uitam de adevaratele motivele pentru care am ales o cariera, de pasiunea pe care o avem pentru un anumit domeniu si nu mai punem pret pe dezvoltarea personala. De aceea, este nevoie sa facem un pas in spate si sa incercam sa privim cariera noastra in ansamblu.

Despre aceste momente din cariera noastra vorbeste si Joseph Prabhakar, speaker, expert in comunicare si consultant in personal branding. In acest discurs TedTalk, Prabhakar impartaseste secretele dezvoltarii unei cariere, dupa o perioada de stagnare.
 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI