CV (Curriculum vitae) - cele mai frecvente greseli de evitat

cv

Tu pe o scala de la 1 la 10, ce nota ai acorda CV-ului tau? Avand in vedere ca angajatorii primesc sute de exemplare de curriculum vitae pentru un singur job, cu siguranta ca raspunsul tau ar trebui sa fie 10? Dar cum stii ce informatii ar trebui sa includa CV-ul tau online simplu ca sa atraga atentia recruterului?

Filosofia clasica in ceea ce priveste crearea CV-ului spune ca acesta este o colectie de date personale, organizate dupa un anumit standard. In cele mai multe cazuri, tu nu vei fi singurul care va aplica la un job, ceea ce inseamna ca angajatorul va incerca sa diferentieze CV-urile bune de cele care nu sunt scrise bine.

Afla din articolul de mai jos care sunt cele mai frecvente greseli pe care candidatii le fac in curriculum lor vitae pentru angajare si cum ai putea sa eviti astfel de erori pentru a te asigura ca obtii jobul dorit.
 


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


Un model de curriculum vitae necompletat - primul pas in directia “Interviu de Angajare” 

Primul lucru care atrage atentia asupra CV-ului online simplu este modul in care este organizat. Organizarea buna a curriculumului vitae ii da un aspect placut, iar angajatorul va considera ca citeste CV-ul unui profesionist.

Pentru a crea o structura cat mai buna pentru CV-ul online de completat, grupeaza eficient informatia, foloseste criterii logice (ex. Ordinea cronologica de listare a joburilor), fii consecvent in tipul si marimea textului cu care il formatezi si foloseste un alt CV online ca model de inspiratie.

Nu uita ca recrutorii citesc zeci sau poate chiar sute de CV-uri zilnic, iar daca curriculum tau vitae contine informatii ingramadite in 7 pagini cu siguranta ca nu va fi o placere sa fie citit. Scurteaza-ti CV-ul la doar 2 pagini si include doar informatii care sunt relevante pentru jobul la care aplici. Daca CV-ul tau depaseste aceasta limita, reciteste-l si intreaba-te daca ceea ce ai listat il va convinge pe recrutor sa te cheme la un interviu - Andrew Fennel, recrutor si fondator al StandOut CV.

Afla cum sa completezi fiecare camp din curriculum vitae aici


Cele mai comune greseli pe care le fac candidatii cand creeaza cv-ul online 

Cele mai comune sunt greselile gramaticale si greselile de tastare, spune Vicki Salemi, career expert la Monster si fost recrutor cu peste 15 ani experienta. De asemenea, candidatii nu listeaza corect perioada in care au lucrat – astfel se intampla ca datele sa se suprapuna, sau sa nu fie trecute in ordine cronologica.

In plus, este important sa se foloseasca expresii concrete, fara jargon, acronime sau expresii pe care doar angajatii companiei le cunosc.

Una dintre cele mai frecvente si mai amuzante greseli pe care o remarc, este legata de fotografia din CV. Nu sunt potrivite fotografiile in care apar si alte persoane in afara de candidat, fotografii din club, din parc, de pe plaja, cu animalul de companie etc. Si adresele de email precum: sexypisicuta@hipo.ro sau baieteldecartier@hipo.ro, desi sunt amuzante, descalifica, de cele mai multe candidatii, Maria Paun, Consultant Resurse Umane @ Otto Broker de Asigurare pentru Raportul fortei de munca.


Care aspect este mai important in curriculum vitae necompletat?

Scopul unui CV simplu pentru download nu este de a reda experienta ta, ci de a demonstra de ce esti potrivit pentru jobul la care aplici. Cum poti sa faci acest lucru? Redand fiecare responsabilitate suficient de specific si sugestiv astfel incat sa evidentiezi abilitatile tale. Evita sa dai copy-paste din fisa postului.

Experienta profesionala este considerata factorul cel mai important de decizie in procesul de recrutare. Mentioneaza in curriculum vitae simplu pentru angajare doar experienta care este relevanta sau in relatie cu jobul pentru care vrei sa aplici si foloseste cuvinte cheie corelate cu experienta pe care anuntul jobului o cere , conform Jessicai H. Hernandez, executive resume writer.


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 



Completeaza CV online diferit pentru fiecare job la care aplici 

Probabil una dintre cele mai comune greseli pe care candidatii le fac in procesul de creare a CV-ului online este sa aplice cu un CV distinct pentru fiecare job pe care si-l doresc. CV-ul nu este o istorie persoanala, ci are rolul sa puna in valoare strict abilitatile, activitatile si rezultatele relevante pentru jobul la care aplici.

Pentru a pastra continutul relevant in completarea CV-ului online, identifica clar cerintele angajatorului, abilitatile si rezultatele pe care el le va considera relevante pentru jobul la care aplici, elimina informatii si rescrie anumite parti pentru a putea fi rezumate in mai multe cuvinte.

Editeaza un CV cuprinzator care sa contina informatii relevante despre experienta acumulata pana in acel moment, proiecte desfasurate, activitati extracuriculare relevante pentru cerintele jobului. Nu oferi informatii false in CV care ar putea sa te descalifice odata ce sunt verificate, recomanda Simona Rascanu, HR Manager la Insoftdev.


Nu iti supraevalua competentele lingvistice din CV-ul completat in romana 

In cele mai multe dintre cazuri, desi candidatul cunoaste o limba straina la nivelul cerut de angajator, acesta nu reuseste sa isi autoevalueze competentele in mod corect. O problema care favorieaza perceptia gresita a angajatorului cu privire la gradul de cunoastere a limbii de catre candidat este existenta mai multor scari de evaluare care circula pe piata.

Asadar, nu supraestima nivelul de cunoastere a unei limbi straine, pentru ca in marea majoritate a cazurilor vei fi testat la interviu.

De retinut!

Calificativele A1 si A2 sunt echivalentele nivelului incepator.
Calificativele B1 si B2 sunt echivalentele nivelului mediu.
Calificativele C1 si C2 sunt echivalentele nivelului avansat.


Cand detaliezi competentele personale, utilizeaza cuvinte simple si un limbaj clar, incearca sa eviti cliseele precum „Lucrez bine in echipa”, „Imi plac provocarile” si nu lista nicio abilitate care nu poate fi insotita cu exemple sau dovezi.

In plus, specifica in ce context ai obtinut competentele mentionate. Poti face referire la programe de practica, seminarii, activitati de voluntariat, cursuri de perfectionare etc.

Trebuie sa acorzi acestei sectiuni o atentie sporita, fiind de departe cea mai importanta parte a CV-ului online in romana alaturi de “Experienta profesionala”.


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


Nu da download unui CV simplu inainte de a completa Obiectivul profesional

Iti recomandam sa nu trimiti CV-ul inainte de a completa sectiunea Obiectivului profesional. In cazul in care vor fi mai multi candidati pentru acelasi post, cu siguranta ca recrutorul va face o scurta lista cu cele mai bune CV-uri si va fi atent la cuvintele cheie care demonstreaza motivarea ta de a obtine jobul, de experienta si competentele tale.

Aceasta sectiune ar trebui sa includa informatii despre experienta si abilitatile tale.

Scrierea unui CV implica multe decizii, de la alegerea fontului, formatului cronologic sau functional, pana la alegerea activitatilor care merita mentionate. Dar, odata ce ai decis care vor fi elementele incluse in CV cu siguranta ca iti vei putea crea un CV perfect.

Amanda Augustine de la TopResume a analizat CV-urile catorva candidati pentru Business Insider si a explicat cateva dintre greselile pe care le-a intalnit in modelele de curriculum vitae pentru angajare ale acestora. 
 
 


 
Nu uita ca poti sa completezi CV-ul online pe www.hipo.ro. procesul dureaza 2 minute, dar vei avea acces la super proiecte si joburi active in companii de top.
 

Citeste si:



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri