5 sfaturi pentru cresterea productivitatii


Indiferent in ce domeniu lucrezi, productivitatea este principalul factor determinant pentru reusitele tale! Iar stimularea ei ar trebui sa fie in topul listei de prioritati. Productivitatea poate fi influentata de numerosi factori externi, precum programul de lucru pe care trebuie sa il respectam, mediu de lucru, deadline-uri sau persoanele alaturi de care ne desfasuram activitatea. Cu toate ca nu putem influenta toate aceste aspecte, sunt lucruri pe care le putem face pentru rezultate pe termen lung.


#1 Organizeaza

Productivitatea inseamna mai mult decat volum in ceea ce priveste activitatea noastra zilnica. Inseamna concentrare, accesarea resurselor la indemana si – desigur – motivatie, iar pentru a putea fi complet concentrati la task-urile zilnice, trebuie sa ne asiguram ca acordam suficient timp si obiectivelor personale.

Organizarea timpului este cruciala! De la numarul de ore de somn, la impartirea fiecarei activitati pe segmente de timp – totul trebuie planificat in detaliu pentru a performa. Iar pentru asta exista numeroase aplicatii care ne ajuta sa stocam informatie, sa distribuim responsabilitati si sa tinem sub control durata fiecarei activitati. Evernote, Slack, aplicatiile din Google - sunt doar cateva variante gratuite pe care le poti tine la indemana.


#2 Apeleaza la tehnologie

Pentru ca tot am deschis subiectul aplicatiilor utile, trebuie sa admitem ca telefonul mobil a incetat demult sa fie doar un obiect care facilitateaza comunicarea. Iar aplicatiile pe care aceste telefoane ne permit sa le avem tot timpul la indemana ne pot face viata mult mai usoara.

Freedom este o aplicatie care te ajuta atunci cand vrei sa iti concentrezi toata atentia asupra indeplinirii sarcinilor curente. Any.do te va ajuta sa ai o privire de ansamblu asupra intregului tau program de astazi, maine sau urmatoarele zile. Rescue time te ajuta sa iti urmaresti activitatile zilnice si sa descoperi tipare ale ineficientei din timpul zilei, iar Ink flow este aplicatia perfecta pentru persoanele carora le place sa deseneze si sa ia notite intr-un mod mai creativ.


#3 Citeste pentru motivatie

Atunci cand nu ai inspiratie, cand simti ca nu esti pe drumul cel bun sau cand ai nevoie de motivatie pentru a trece peste perioade mai aglomerate din viata ta, te poti intoarce catre cartile de dezvoltare personala pentru povesti similare cu a ta, dar si pentru solutii practice. Simon Sinek vorbeste in „Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action” despre adevaratii lideri, cei care cauta raspunsuri si sunt dispusi sa isi schimbe perspectiva pentru a le obtine.

Ray Dalio a inclus in „Principles: Life and Work” toate trucurile pe care le-a folosit in peste 40 de ani de experienta, iar eficienta lor este demonstrata de persoanele care au gasit inspiratia necesara in actiunile lui – printre care si Bill Gates, Mike Bloomberg, Arianna Huffington sau Tony Robbins. Debby Stone vorbeste in „The Art of Self-Promotion: Tell Your Story, Transform Your Career” despre eficienta autopromovarii in viata profesionala. Gaseste cartea potrivita pentru a-ti raspunde la intrebari si a-ti oferi un boost de incredere!


#4 Amenajeaza-ti spatiul de lucru

Fie ca lucrezi dintr-un birou, de acasa sau in hub-uri si alte spatii de co-working, felul in care percepi spatiul de lucru influenteaza foarte mult productivitatea si motivatia. In primul rand, trebuie sa eviti aglomeratia. Oricate lucruri personale sau incarcate cu amintiri vrei sa pastrezi la indemana, evita punctul in care acestea stau in calea eficientei tale.

Pune la indemana doar ceea ce folosesti zilnic si asigura-te ca ai suficiente spatii de depozitare pentru ceea ce folosesti doar ocazional. Imparte totul pe categorii si eticheteaza – inclusiv fisierele din laptop sau calculator. Cu cat le gasesti mai usor, cu atat economisesti mai mult timp!


#5 Imbunatateste relatiile interpersonale

Scaderea calitatii relatiilor are efecte negative atat la nivel personal, cat si la nivelul performantei echipei, iar timpul investit in crearea si mentinerea unor legaturi profesionale pozitive si constructive este esential. Asculta, accepta si alte puncte de vedere si incearca sa afli motivatia din spatele lor inainte sa judeci sau sa iti impui propria viziune. De cate ori este posibil, discuta despre lucrurile care te deranjeaza sau care iti sunt neclare pentru evitarea situatiilor de conflict. Eficientizeaza sedintele si opreste – pe cat posibil – propagarea problemelor.

Despre toate acestea, dar si despre un stil de viata sanatos, mindfulness sau dezvoltare personala vorbim la conferinta interactiva LifeHax #1, care are loc pe 23 Martie 2018, la Cinema PRO Bucuresti. Foloseste codul hipo15 si ai discount la achizitionarea biletului! Ne vedem acolo pentru a lucra impreuna cu speakeri nationali si internationali la cea mai buna versiune a noastra!

 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI