Unde te vezi peste 5 ani? La Școala Informală de IT înveți pe bune, pentru o profesie de viitor

„Unde te vezi peste 5 ani?” nu e un cliseu, ci o motivatie sa incepi de acum. Interviu cu Melania Moldovan, mentor Front-end Development

A pus mana prima data pe un calculator in clasa a III-a, iar doi ani mai tarziu avea unul propriu. Pe atunci, nu stia ca exista meseria de programator, asa ca isi dorea sa devina profesor de matematica. Astazi, Melania Moldovan are o cariera in ascensiune in domeniul IT, in timp ce exerseaza cu succes pasiunea de a preda. Lumea o stie drept „Mela”, caci intalnirile cu ea poarta amprenta prieteniei. Are un talent nemasurat de a da mai departe, printr-o prezenta calda, cunostintele si experientele acumulate in cariera. Melania Moldovan este mentor la programul Front-end Web Development, , unde ii molipseste pe cursanti cu pofta de a-si urma pasiunea pentru tehnologie. „Unde te vezi peste 5 ani?” crede ca nu este un cliseu, ci motivatia de a te pregati pentru o cariera in IT, incepand chiar de acum.

1. De unde a aparut dorinta de a avea o cariera in IT?

Din liceu imi placea mult matematica si imi doream sa lucrez intr-o industrie unde sa imi pot folosi aceasta pasiune. Informatica parea pe atunci destul de apropiata ca domeniu, aveam cativa prieteni mai mari care erau deja studenti si care m-au incurajat sa merg in aceasta directie. A contat mult si sistemul educational romanesc, intrucat imi doream sa pot fi independenta financiar la terminarea studiilor.


2. Ce ne poti spune despre provocarile si satisfactiile unei cariere in IT?

Cel mai important e faptul ca am parte, in continuare, de ambele. Din fericire! Provocarile tin de avansul constant al domeniului tehnic (se tot spune ca e greu sa tii pasul cu tehnologia, uneori pare greu sa o ajungi permanent din urma) si de comunicarea, interactiunea cu clientii si colegii. Dar de aici vin si satisfactiile: faptul ca oamenii imi multumesc si ma apreciaza profesional inseamna mult pentru mine.

3. Cum s-au schimbat lucrurile in industrie, de la inceputurile carierei tale de programator, pana astazi?

Am inceput sa lucrez in IT acum mai bine de 7 ani si am avut norocul sa-mi placa foarte mult. Pe atunci, cazurile de reconversie profesionala in IT erau destul de rare, mai multi erau cei care se indreptau intr-o alta directie dinspre IT. Lucrurile s-au schimbat in general in bine: cererea este mai mare, iar daca esti pasionat si interesat nu e atat de greu sa iti gasesti un job in domeniu.

4. Ce nu ai invatat in scoala, dar ti-ai fi dorit?

Am absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare, sectia Calculatoare (limba engleza). Am invatat foarte mult, cel mai important lucru fiind faptul ca am invatat cum sa invat si sa ma descurc cu putine date. Dar, din pacate, nu am invatat multe dintre conceptele de baza ale programarii, fie pentru ca nu erau deloc in programa, fie pentru ca nu ni s-a explicat cat de importante sunt si de ce. Mi-as fi dorit ca la facultate sa se insiste mai mult pe aspectele de baza, si mai putin pe formulele complicate pe care nici nu mi le mai amintesc.



5. Daca ar fi sa scrii o reteta pentru o reconversie profesionala de succes, care ar fi ingredientele?

E nevoie de pasiune, perseverenta si rabdare. Toti avem momente in care suntem mai mult sau mai putin motivati, e si normal sa se intample asa. Ce e important e ca motivatia sa provina din pasiunea pentru tehnologie, nu dintr-o nevoie financiara. Rabdarea este foarte importanta, pentru ca nu intotdeauna oportunitatile din piata apar exact atunci cand ne dorim. Trebuie profitat la maxim de perioadele mai putin aglomerate, pentru a invata si a aprofunda cat mai mult cunostintele acumulate.

6. Resursele de invatare pe care le ofera astazi mediul online sunt multiple, diversificate, multe chiar gratuite.
De ce este important mentoratul?


Problema principala cu resursele de invatare online este aceea ca sunt foarte multe. Ca incepator, nu stii pe care sa le alegi.  Mentoratul este foarte util, pentru ca se creeaza un cadru in care nu doar se transmit informatii, ci se raspunde la intrebarile pe care le ai si ti se fac recomandari personalizate. Nu in ultimul rand, este foarte importanta partea de motivatie si de socializare: e incurajator sa stii ca si altii trec prin aceleasi stari si situatii prin care treci si tu. Ajuta sa stii ca se poate.

7. Ce inseamna „mentorat” atunci cand vorbim despre Scoala Informala de IT?

Pe scurt, in cadrul Scolii Informale de IT, mentoratul inseamna adaptarea unei curricule si a unei structuri de invatare deja validate la nevoile fiecarui cursant. Reusim sa facem acest lucru prin feedback-ul pe care il oferim in mod personalizat in timpul sesiunilor de curs si atunci cand verificam temele. Dar la fel de importanta este crearea unui spatiu care ofera incredere, unde toti cei aflati la inceput de drum sunt incurajati tot timpul sa puna intrebari si sa colaboreze. Pana acum, am remarcat cu bucurie puterea de munca a cursantilor, pasiunea si ambitia celor care au pentru o perioada un job in alt domeniu si/sau copii acasa.

8. Care este, din punctul tau de vedere, profilul unui developer aflat la inceput de drum?

Pasiunea pentru tehnologie este foarte importanta, si, in aceeasi masura, cunostintele de baza foarte bine consolidate. Intotdeauna incurajez cursantii sa nu devina „manuale de utilizare”, ci sa inteleaga toate conceptele pe care le invata, sa scrie cod pentru a le aprofunda si sa ceara feedback pentru ceea ce implementeaza. Atitudinea e si ea importanta. Succesul e dat si de adaptabilitatea fiecaruia si de cat de mult reuseste sa transmita mai departe ceea ce stie.



9. Sunt cursant la Scoala Informala de IT. Timp de 5 luni, vei deveni mentorul meu.
Ce Imi poti spune inca de pe acum referitor la aceasta experienta prin care voi trece?


Inca de la inceput, e clar ca va fi nevoie de multa munca. Pe langa cele 5 ore pe saptamana de curs efectiv, e nevoie sa citesti resursele oferite si sa iti faci temele. Te incurajez sa colaborezi cu toti colegii si sa imi ceri ajutorul fara ezitare, de cate ori simti ca e nevoie. Trebuie sa stii ca vor fi si momente grele, dar cele in care vei fi incantat de ceea ce ai invatat sau ai implementat vor fi mai multe si vor prima.
 
Inscrie-te la Angajatori de TOP Timisoara  

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie

ULTIMELE JOBURI