Scrisoarea de motivatie - cum trebuie redactata?


scrisoare-de-motivatie

Scrisoarea de motivatie
sau de motivare acompaniaza de cele mai multe ori CV-ul si este modul prin care candidatul prezinta pe scurt cine este si de ce este potrivit pentru internshipul sau programul international (ex. Erasmus) la care aplica.

Continutul modelului de scrisoare de motivatie difera in functie de situatie, dar indiferent de programul pentru care aplici, aceasta trebuie sa respecte aceeasi structura.

Scrisoarea de motivare, modelul completat reprezinta primul contact dintre membrul comisiei de admitere si candidat si este singura sansa prin care te poti remarca in ochii acestuia, pentru a il determina sa isi doreasca sa te cunoasca la un interviu.

Pentru a isi atinge scopul, modelul de motivare trebuie sa explice motivul pentru care aplici la internshipul respectiv sau programul international si argumentele pentru care esti potrivit.

1. Scrisoare de motivatie vs. scrisoare de intentie
2. Tips & tricks pentru scrisoarea de motivatie
3. Structura modelului scrisorii de motivatie
4. Scrisoare de motivatie exemplu
5. Model scrisoare de motivatie

 

Scrisoare de motivatie vs. Scrisoare de intentie

Ce este scrisoarea de motivatie? Scrisoarea de motivatie este necesara in momentul in care vrei sa aplici pentru un program universitar, un internship sau pentru a deveni membru al unei organizatii studentesti sau al unui ONG. Trebuie sa explici de ce esti interesat/interesata sa participi, motivele pentru care ai decis sa aplici la acel program/internship si de ce tu esti potrivit pentru acesta.

Scrisoarea de intentie este necesara cand vrei sa aplici la un job si se trimite, de obicei, insotita de un CV actualizat. In cazul acesteia, trebuie sa mentionezi pozitia pentru care candidezi si sa raspunzi cat mai clar la intrebarea „De ce tu si nu alt candidat?

Cum sa te asiguri ca scrisoarea ta motivationala iti garanteza un loc in programul dorit?

  • Scrisoarea de motivatie ar trebui sa raspunda la intrebari precum “Care este obiectivul tau profesional?”, “De ce ai decis sa aplici pentru acest program?”, “Care dintre cursurile urmate crezi ca te vor ajuta in cariera ta?”, “De ce crezi ca tu esti candidatul potrivit pentru acest program?(Ce fel de abilitati obtinute in trecut crezi ca te vor ajuta in cadrul acestui program?”, “Ce fel de experiente ai dobandit in alte activitati extracurriculare?”, “Ce calitati te remarca in randul celorlalti candidati?)”.
  • Incearca sa nu depasesti limita de o pagina, keep it short and simple!
  • Evidentiaza competentele pe care le detii si ofera exemple care dovedesc abilitatile tale. Cateva dintre cele mai cautate de recrutori conform Raportul Hipo - Piata fortei de munca in 2022 sunt flexibilitatea, adaptabilitatea, productivitatea, capacitatea de invatare continua, abilitatile de comunicare si orientarea catre rezultate.
  • Fii sigur/sigura ca nu exista greseli de ortografie sau gramaticale in scrisoarea motivationala si ca textul este formatat pentru a arata bine in pagina.
  • Incearca sa afli numele persoanei careia trebuie sa ii adresezi scrisoarea de motivatie. Cei care adreseaza scrisoarea unei persoane si nu intregii comisii au cu 5% mai multe sanse de a obtine un interviu si cu 15% mai multe sanse de a primi o scrisoare de multumire, conform Universitatii Kent din Marea Britanie.
  • Da o nota pozitiva scrisorii tale, arata-ti entuziasmul si dorinta de a invata. Cum? In loc sa mentionezi faptul ca nu ai nicio experienta sau cunostinte in domeniul X, poti reformula astfel “Imi doresc sa dobandesc cat mai multe cunostinte in domeniul X”.
  • Reformuleaza acele expresii ultra folosite precum “Sunt o persoana proactiva”, “Sunt pregatit sa fac fata oricaror provocari de la locul de munca” in expresii precum “Am o buna capacitate de a lucra sub presiune”, “Curiozitatea si interesul pe care le am pentru domeniul X ma ambitioneaza sa depasesc orice obstacol care poate aparea in cariera mea”, recomanda Nicole William, career expert pentru LinkedIn.
  • Nu uita sa corelezi abilitatile tale cu cerintele programului pentru care aplici si sa folosesti un limbaj cat mai clar si care poate fi usor de inteles de cititor. 33% dintre angajatori urmaresc legatura pe care candidatii o fac intre competentele lor si cerintele jobului, iar 26% sunt interesati de claritatea cuvintelor si de fluxul natural al scrisorii, conform unui studiu realizat de Eric Hilden, Career Placement Officer.
  • Incearca sa eviti expresii precum “Consider ca”, “In opinia mea”.


Structura modelului de scrisoare de motivatie

1. Introducerea in scrisoarea de motivatie - model

Este foarte important ca in partea de introducere a scrisorii sa te prezinti in cateva randuri, sa explici motivul care te-a determinat sa aplici, sa precizezi clar programul la care aplici si modul prin care ai aflat despre acesta (in cazul organizatiilor pentru studenti si al programelor de internship)

Exemplu
In prezent sunt student in cadrul masteratului de Relatii Internationale al Universitatii din Bucuresti. Inca din primul an in cadrul acestui program am decis ca voi aplica pentru o bursa Erasmus. Faptul ca am posibilitatea de a participa la acest program in Bruxelles, centrul international al institutiilor europene cred ca este cadrul perfect in care sa aprofundez cunostintele din ultimii 2 ani. In plus, programul va fi o buna oportunitate pentru a ma familiariza cu sistemul educational international si cu diferitele opinii ale profesorilor universitari.


2. Cuprinsul din modelul de scrisoare de motivatie

Partea cea mai importanta a scrisorii de motivatie, deoarece in cel mult 2 paragrafe trebuie sa il convingi pe cel care o citeste ca tu esti potrivit pentru programul la care aplici, sa ii starnesti curiozitatea sa isi doreasca sa te cunoasca.

In primul paragraf din modelul de scrisoare de motivatie explica de ce esti interesat de programul si domeniul respectiv si de ce iti doresti sa colaborezi cu acea companie.

Exemplu
Am decis sa aplic la aceasta universitate pentru ca modulele sale vor aprofunda mai mult drepturile cetatenilor in Europa, un subiect care ma pasioneaza si despre care imi doresc sa invat cat mai multe. Cel mai mult apreciez la acest modul posibilitatea fiecarui student de a-si personaliza orarul, diversitatea si unicitatea cursurilor, incat multe dintre acestea nu sunt predate in Romania. De asemenea, un alt aspect pe care il apreciez este relatia apropiata pe care profesorii o au cu studentii lor.

In cel de-al doilea paragraf al modelului de motivare realizeaza un rezumat al competentelor tale si explica cum acestea te pot ajuta sa excelezi in cadrul programului de studii sau de internship. De asemenea, nu uita sa corelezi abilitatile tale cu cerintele pe care compania le are de la candidati.

Exemplu
Pe parcursul studiilor mele am descoperit ca ma pasioneaza subiectul drepturilor cetatenilor europeni, iar in cadrul Universitatii din Bucuresti, alaturi de alti colegi am creat un program de constientizare al drepturilor tinerilor in Europa, prin care am informat studentii celor mai mari facultati din Romania despre drepturile lor, cum si le pot apara si ce sa faca in cazul in care le sunt incalcate. Imi doresc sa continui acest proiect si in cadrul Universitatii din Bruxelles, sa discut cu cei de varsta mea si sa aflu lucruri noi pe care apoi sa le impartasesc cu tinerii din Romania. Atitudinea mea proactiva, creativa si bunele abilitati de time management si leadership cred ca ma vor ajuta sa ating acest obiectiv.

3. Incheierea din scrisoarea de motivatie

In ultimul paragraf formuleaza concluziile si nu uita sa multumesti destinatarului.

Exemplu
Cred ca dorinta mea de a lua parte la o experienta internationala, interesul pentru drepturile cetatenilor si motivatia pentru a imi atinge obiectivele ma vor ajuta sa ma fac remarcat in randul celorlalti studenti ai Universitatii din Bruxelles. Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Sa redactezi o scrisoarea de motivatie poate parea dificil, dar nu imposibil. Gandeste scrisoarea ca o modalitate prin care te poti caracteriza si promova cat mai bine astfel incat membrii comisiei sa considere ca tu esti candidatul pe care ei il cauta.
 

Scrisoare de motivatie exemplu

Dragă [Numele destinatarului],

Cu această scrisoare de motivaÈ›ie, doresc să împărtășesc cu tine pasiunea È™i determinarea mea de a deveni parte din [numele programului, companiei, instituÈ›iei etc.], È™i de a aduce contribuÈ›ia mea la obiectivele È™i valorile acesteia.

Încă de când am aflat despre oportunitatea de a face parte din [numele programului/companiei/instituÈ›iei], am fost inspirat de reputaÈ›ia lor excelentă în [domeniul de interes/industrie]. Viziunea È™i misiunea voastră au impresionat profund È™i cred cu tărie că prin implicarea mea activă în cadrul acestei organizaÈ›ii, pot contribui semnificativ la atingerea obiectivelor È™i rezultatelor dorite.

Unul dintre principalele motive pentru care îmi doresc să fac parte din [numele programului/companiei/instituÈ›iei] este dorinÈ›a mea de a-mi dezvolta cunoÈ™tinÈ›ele È™i abilitățile în [domeniul tău de interes]. Am fost întotdeauna fascinat de acest domeniu È™i am investit mult timp în studiu È™i pregătire pentru a deveni un profesionist competent È™i eficient. Cred că [numele programului/companiei/instituÈ›iei] reprezintă mediul ideal pentru a-mi perfecÈ›iona cunoÈ™tinÈ›ele È™i a dobândi experienÈ›e valoroase, fiindcă oferă oportunități unice de învățare È™i dezvoltare profesională.

Un alt aspect important pentru mine este valorile pe care le promovaÈ›i. Am observat că [numele programului/companiei/instituÈ›iei] acordă o importanță deosebită eticii, responsabilității sociale È™i sustenabilității, principii care se aliniază perfect cu propria mea filozofie È™i convingeri. Îmi doresc să lucrez alături de oameni dedicaÈ›i È™i motivaÈ›i, care împărtășesc aceleaÈ™i valori ca È™i mine.

De asemenea, consider că experienÈ›a mea anterioară în [domeniul tău de interes/experiență relevantă], precum È™i abilitățile mele de [menÈ›ionaÈ›i aici abilitățile relevante, cum ar fi comunicare eficientă, lucru în echipă, rezolvarea problemelor etc.], mă califică pentru a aduce o contribuÈ›ie semnificativă È™i pozitivă în cadrul [numele programului/companiei/instituÈ›iei]. Sunt hotărât să mă implic cu dedicaÈ›ie È™i pasiune în proiectele voastre, pentru a asigura succesul È™i prosperitatea organizaÈ›iei.

Închei scrisoarea mea de motivaÈ›ie cu recunoÈ™tință pentru timpul acordat È™i cu încrederea că, dacă mi se oferă oportunitatea de a face parte din [numele programului/companiei/instituÈ›iei], voi contribui în mod activ È™i pozitiv la creÈ™terea È™i dezvoltarea acesteia. Sunt nerăbdător să-mi aduc aportul È™i să învăț alături de oameni remarcabili.

Vă mulÈ›umesc pentru consideraÈ›ie È™i aÈ™tept cu nerăbdare să avem oportunitatea de a discuta în detaliu despre modul în care pot aduce valoare în cadrul [numele programului/companiei/instituÈ›iei].

Cu sinceritate,

[Numele tău]
 

Model scrisoare de motivatie

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri