Spectator la Top Talents Romania 2017


A 10-a editie Top Talents Romania a inceput cu o atmosfera cozy din care nu au lipsit cafeaua aromata si bunatatile de dimineata. Echipa organizatoare intampina cu zambetul pe buze invitatii la eveniment, iar Hotel Caro gazduia si de data aceasta 250 de tineri in ale caror priviri puteai vedea entuziasmul si dorinta de progres.


Asteptam cu totii ca cea de-a 10-a editie a evenimentului sa inceapa, iar Victor Georgescu – gazda Top Talents – era nerabdator sa cunoasca participantii de anul acesta.
 

Canile de cafea s-au golit, iar evenimentul a inceput... cu un exercitiu de energizare.



Holul era pustiu, iar sala gazduia prima conferinta, sustinuta de Mihai Purcarea, Director General BRD. Acesta ne-a oferit o lectie extrem de importanta pentru carierele noastre: diferenta dintre cariera si job este pasiunea, iar daca-ti gasesti una nu va trebui sa muncesti nici macar o zi. Cu o poveste profesionala de succes, acesta a imbinat utilul cu placutul intr-un speech motivational despre cariera.


A venit si momentul mult asteptat. Urma sa il cunoastem pe Mathias Haas, CEO Super Social TEDx Vienna. Cu o cariera impresionanta si vasta, acesta a reusit sa capteze atentia pe toata perioada conferintei, subiectul central fiind pasiunea si cum aceasta te ghideaza pana la cariera pe care o meriti cu adevarat.

Mathias ne-a recomandat sa implementam ideile pe care le avem, iar daca o idee ni se pare foarte buna, sa cerem feedback, sa profitam de oportunitati si sa construim in jurul nostru pentru ca rasplata va veni.


 

Concluzia la care Mathias Haas a ajuns a fost: daca se iveste o oportunitate, spune da si apoi gandeste-te la ce vrei sa faci, pentru ca astfel iti vei creste orizonturile.
 

In continuare, prima zi de eveniment a adus alti speakeri de top in fata noastra. De la fiecare dintre acestia am învățat ceva practic È™i am desprins sfaturi utile pe care acum le impartasesc cu voi:
 

  • "Mingea este la noi, conteaza foarte mult deciziile pe care le ia fiecare si curajul de a face un pas in fata. Testeaza sa vezi ce-ti place si odata ce ti-ai gasit pasiunea, foloseste-ti toate resursele pentru a avea succes." - Paul Calin, Fondator si CEO WildThing.
 
  • "Cauta inspiratie, citeste, invata, fii critic, gandeste-te ce ti se potriveste, decide ce iti doresti sa fii, poti sa fii oricine. Fii inteligent si gaseste pe cineva in care ai incredere si copiaza-l, te va ajuta sa economisesti timp, energie." - Marcin Molin, General Manager, Philips South – East Europe
 
  • "Este foarte important sa fii auzit, ca oamenii sa stie ce doresti si ce nu doresti." - Magdalena KÅ‚osiÅ„ska, Director General HR Romania, Moldova si Bulgaria, JTI
 
  • Valentin Pauna, director de resurse umane la Metro Cash & Carry ne-a vorbit despre un participant Metro Potentials care a luat parte la traininguri in diferite tari si acum este in Japonia, iar cand se va intoarce va deveni director de magazin. Morala acestuia a fost ca trebuie sa te gandesti cine vrei sa fii, ce vrei sa realizezi si ce vrei sa lasi in urma.
 

Dupa conferinte, am avut parte de un pranz delicios, urmat de o pauza de networking. Standurile companiilor gazduiau tineri cu dorinta de a afla mai multe despre acestea si oportunitatile de cariera disponibile.



 

Apoi holul a ramas din nou liber. Ne-am retras fiecare catre workshopul la care ne-am inscris si am avut parte de experiente diferite si totusi la fel de interactive si utile pentru un tanar aflat la inceputul calatoriei, numita cariera. Workshopurile companiilor Unilever, BRD si Philips sau workshopul de tip Panel (workshop ce presupune ca, prin rotatie, grupuri de participanti sa discute cu reprezentantii companiilor participante la eveniment), ne-au ajutat sa luam parte la discutii si exercitii alaturi de niste echipe minunate.


 



Am plecat acasa si am revenit a doua zi cu forte proaspete si curiozitate sporita… urma Business Game-ul celor de la Universum Events. Ziua a inceput tot cu nelipsita cafeluta si patiseria pregatita special pentru noi. A urmat prima sesiune de conferinte, Alexandru Bordea de la P&G a dat startul acestei sesiuni incurajand participantii sa puna intrebari pana la ultimul “why” si sa isi doreasca sa cunoasca toate detaliile posibile despre o cariera in domeniul lor de activitate.


Odata incheiata conferinta, am avut posibilitatea sa fim DJ si inventatori pentru o zi. Cum? Ei bine, Universum Events ne-a introdus intr-o atmosfera de day party, cu ajutorul aplicatiei Shake IT. A fost proiectata o imagine cu un platan in dreapta si un ped in stanga, participantii cu ajutorul aplicatiei au putut sa scoata sunete live, ca si cum ar fi vedetele unui concert. Toata lumea era cu mainile sus si petrecea pe ritmul muzicii create chiar de ei. O petrecere amuzanta si animata creata cu ajutorul unor traineri simpatici si a unei aplicatii inovatoare. Cine se gandea ca un eveniment de cariera ar putea sa fie atat de fun? :)




Distractia a fost urmata de un joc inovativ, ce avea ca instrumente un pachet de carti si niste fise. Fiecare participant si-a ales cate 3 cartonase din fiecare culoare – culoarea albastra reprezenta obiecte obisnuite, verdele surse de date, iar rosul tehnologia.

Participantii au trebuit sa vina cu o idee, un tool, un serviciu, ceva inovativ, cu cele 9 cartonase pe care le-au primit si sa scrie fiecare 3 idei potentiale, iar apoi sa aleaga una dintre acestea si s-o prezinte echipei.

Cateva dintre ideile innovative care au rezultat din acest exercitiu au fost: Smartpen - un pix digital care rescrie ideile si stocheaza datele obtinute in cloud; 3D Map for life - depistarea dezastrelor naturale cu ajutorul machine learning, VR, proiectoare; Bratara smart – dispozitiv care sa preia datele, texte clinice cu o varietate de indici vitali: grupe de sange, puls, tensiune arterial si Nano cipuri in fluxul sanguin – sa aflam de ce sufera o anumita persoana, sa o controlam si sa o vindecam, baze de date in Romania, informatii trecute pe pasaport. Cele mai bune trei idei au castigat, insa cu totii ne-am bucurat de o experienta cool.

 

Au urmat speech-urile companiilor Coca-Cola HBC, Unilever Romania si Vodafone Romania. In timpul acestei sesiuni am primit insight-uri valoroase si tips&tricks despre si pentru cariera. Iata cateva dintre acestea:
 

  • "Hard work puts you where good luck can find you." - Jevgeni Rudkovski – Supply Chain Services Manager, Cola-Cola HBC

 

  • James Simmons, Manager, Unilever Romania ne-a vorbit despre cum este sa lucrezi intr-o companie precum Unilever, care sunt provocarile pe care le intampina si multe alte informatii utile pentru o viitoare cariera in companie.

 

  • "Este importanta sa gasim o companie care sa ne puna in valoare, sa fim noi insine, sa creastem si sa incercam mai multe lucruri." Florin Petrescu, HR Director, Vodafone Romania


 

Dupa un pranz delicios, un boost de energie pentru a doua parte a zilei de eveniment, am mers fiecare catre standurile companiilor care ne-au atras atentia in timpul conferintelor si nu numai. Am discutat cu reprezentantii companiilor si am primit informatii despre oportunitati de cariera, am primit raspunsuri la intrebari si curiozitati. A fost relaxant sa putem discuta cu un angajator fara a fi aflati in ipostaza de intervievat. :)

 

Ziua se apropia de final, iar noi ne-am indreptat catre workshopurile la care ne-am inscris. Farmacia DONA, EY Romania, Vodafone Romania sau GSK? Cu totii am avut parte de exercitii practice si premii din partea companiilor, la fel ca in prima zi, de altfel.

Exercitiul pe care l-au facut cei de la Unilever i-a transformat pe participanti in directori de board care conduc o afacere si trebuie sa faca o investitie. S-a ales si un juriu din persoanele care iau parte la workshop si apoi au inceput sa lucreze. Acestia au trebuit sa-si argumenteze deciziile, dar nu existau raspunsuri gresite.

Cei de la BRD i-au pus pe participanti in rolul de antreprenori si au vrut sa afle de la participanti idei de proiecte. Le-au spus ca un plan de business trebuie sa fie asumat atat de anteprenor, cat si de banca. Viitorii antreprenori trebuie sa se gandeasca si la serviciile pe care vor sa le ofere. S-a discutat si despre fonduri europene, finantari, agricultura si fonduri nerambursabile. Trebuie sa existe un plan de investitii activ, in vederea dezvoltarii afacerii, iar antreprenorii trebuie sa se gandeasca la activitatea curenta: salarii, costuri, materiale, transport, utilaje si taxe.

La workshopul Philips s-au facut echipe, li s-a prezentat un produs – One Blade si apoi participantii au avut 15 minute la dispozitie sa estimeze numarul potential al pietei si sa discute ideile, sa se gandeasca la persoanele potentiale care si-ar dori sa cumpere produsul.

 





Atunci cand am iesit de la workshopuri, holul hotelului deja se pregatea de petrecere. Ce sarbatoream? Zece editii reusite de Top Talents Romania, o poveste despre cariere de succes si despre gasirea pasiunii in munca. Ne-am relaxat si am avut o perioada de socializare si expunere a parerilor despre eveniment si nu numai.






 

In incheiere, putem spune ca a fost o experienta frumoasa, utila si cu un efect pe termen lung. Am aflat lucruri noi de la oameni cu experienta, am ascultat povesti despre cariere de succes, am primit o doza de motivatie, ne-am distrat, am mancat inghetata, ne-am relaxat in zona de masaj de relaxare si ne-am facut prieteni.
 

Daca nu ai fost niciodata pana acum la Top Talents Romania, e timpul sa te alaturi si tu comunitatii highpotential aici.

 

Cu entuziasm,

Un spectator la Top Talents Romania 2017 :)

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania