De la Psihologie la IT | Povestea lui Bogdan Pasca, absolvent Scoala Informala de IT



Septembrie 2018: „Azi am avut ultimul interviu si, in decurs de cateva ore, m-au sunat ca am fost angajat. Cu putin timp in urma, nu credeam ca un psiholog se poate angaja in IT, sau ca un actor care a invatat JAVA poate sa ajunga JAVA developer. Fara traditionala diploma de absolvent de studii universitare! Am concurat cu oameni care aveau ani de experienta practica pe diferite proiecte din IT.

Eu am absolvit Scoala Informala de IT. Informatiile predate, simularile de interviuri de angajare si sfaturile pe care le-am primit, m-au pregatit. Povestea absolventului actor m-a inspirat, mentorul m-a provocat. Multumesc Scolii Informale de IT.

Pentru ca a crezut in mine si pentru ca m-a ajutat sa ma autodepasesc”.

Poarta un tricou simplu si pantaloni de munte, parca se pregateste de escalada. De fapt, asta si face. A luat in piept un munte urias, el, tanarul psiholog de 32 de ani, care a lucrat in domeniul lui timp de 10 ani, in diverse cabinete si la mai multe scoli, oferind terapie si consiliere pentru copii si uneori adulti. Astazi, Bogdan Pasca este Software Engineer, la una dintre marile companii de IT din Timisoara.

Nu ti-a fost greu sa renunti la psihologie?

— Nu, deloc. Am renuntat la profesia de psiholog, dar psihologia a ramas un hobby.
Bogdan a urmat liceul de matematica-informatica si a ales apoi psihologia, mai exact psihologia clinica, dar a ramas mereu cu nostalgia informaticii. Parintii lui ar fi vrut ca el sa urmeze Academia de Politie sau o sectie de informatica. Rade cand povesteste ca a dat admitere, de fapt, la Serviciul Roman de Informatii, dar a cazut testul…psiho.

Apoi a mers pe drumul pe care si l-a propus, a studiat psihologia si, in paralel, multe cursuri online si carti de web design, de programare. Atat psihologia, cat si informatica sunt pasiunile lui Bogdan, dar la un moment dat, IT-ul a depasit ca interes psihologia. Atunci a venit gandul reconversiei. Insista pe faptul ca a fost un sceptic legat de scolile netraditionale de IT. A studiat ofertele mai multor scoli din oras si s-a inscris la Scoala Informala de IT, atras, desi cu o oarecare retinere, de review-urile bune pe care le-a citit.

— Cum a fost interviul de angajare in IT?

— Am avut mai multe interviuri, de fapt. La primele am mers inversunat, gandindu-ma ca trebuie sa primesc acel job, indiferent de conditiile oferite. Insa nu s-a concretizat nimic. La urmatoarele interviuri am mers cu o atitudine relaxata, chiar neutra, amintindu-mi de sfaturile mentorului de a nu ne subevalua niciodata. Am continuat sa ma pregatesc si mi-am redobandit increderea in fortele proprii. Iata si rezultatul.
 
„Un mentor te poate provoca sa mergi mai departe”

— Sa dam timpul inapoi: ti-ai inceput pregatirea cu Intro in IT.

— Da, la Scoala Informala de IT. Am vrut sa trec prin toata informatia, de la baze pana la un curs de pregatire, chiar daca repetam la inceput lucruri pe care le stiam.

E asa cum spune. Un tanar tenace si ambitios, care si-a pus in plan sa se angajeze in IT in decurs de un an dupa absolvirea cursurilor. S-a inscris la Scoala Informala de IT in 2017, a urmat programul de Intro in IT si Java Development, a absolvit in luna mai si iata-l angajat in IT in septembrie, chiar mai repede decat si-a propus.

De ce ai ales Scoala Informala de IT? De ce n-ai invatat JAVA online?

Bogdan povesteste ca a castigat foarte mult timp alegand sa vina la Scoala Informala de IT si sa invete cu un mentor experimentat. Despre cum informatia a venit foarte bine structurata, iar el a studiat mult acasa, seara, pana noaptea tarziu si in zilele libere, si-a pregatit fiecare tema, a cerut feedback constant mentorului.

Filip Fiat, din echipa scolii, programator cu o vasta experienta in companii de IT „explica foarte bine, se asigura ca toata lumea a inteles informatiile, are umor si te provoaca sa mergi mai departe”.


 
„Am invatat cum sa rezolv o problema fara panica”

— Ce ai fi vrut sa inveti in scoala traditionala, dar nu ai avut ocazia?

— Public speaking. Mi-as fi dorit sa fie un sistem educational in care dezvoltarea inteligentei emotionale sa primeze celei intelectuale. Scoala te pregateste pentru orice altceva, dar nu te pregateste pentru ceea ce este important, pentru VIATA.

Detaliaza, apoi, la ce se gandeste: ca nu suntem pregatiti sa invatam, sa ne adaptam la schimbari, nu ne constientizam punctele forte pentru ca nu am fost invatati cum sa facem asta, iar inteligenta emotionala nu ne este suficient dezvoltata pentru a face fata cu succes societatii in care traim.

— Care crezi ca a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat la Scoala Informala de IT?

— Am invatat cum sa gandim in algoritmi, raspunde Bogdan, fara sa aiba nevoie de prea mult timp de reflectare. Ni s-a format un stil de lucru, sa stim unde sa cautam informatia, cum sa desfacem o problema in pasi mai mici, pentru a ajunge la rezolvare. Fara panica. Am invatat cum sa abordam orice problema, oricat de ermetica ar parea la prima vedere.
 
Despre cele mai mari temeri si cum le infrangi

— Care a fost cea mai mare frica?

— Ca atunci cand ma voi angaja in IT, voi avea eticheta de „outsider”. Te gandesti ca pana reusesti sa le demonstrezi si celorlalti, indirect, ca esti cel putin la fel de bun precum ei, dureaza o perioada. Dar stiti ce am observat? Daca un IT-ist format in facultate da 100%, tu ajungi sa dai 150%, poate chiar 200%. S-ar putea ca o persoana, care dupa multi ani de practica si-a schimbat total domeniul profesional si a ales IT-ul, sa fie mai bine motivata decat un student proaspat absolvent.

— Cat de greu a fost sa iesi din sfera de confort si sa inveti de la practicieni din industrie?

— N-a fost greu deloc.

Bogdan povesteste ca Java e un curs mai degraba dificil, decat usor, care l-a provocat intelectual. In cazul lui, dorinta de a invata a fost mult mai mare decat disconfortul. Isi aminteste cum a ales tema pentru proiectul final, cu mult timp inainte de absolvire, tocmai ca sa-si dea cateva luni bune de lucru. A pregatit o aplicatie din domeniul operatiunilor bancare, iar azi lucreaza la o companie care exact asta face.

— Cum e pentru tine acest inceput de cariera in IT?

— Are un gust de Kinder Surprise, mai ales din prisma emotionala a curiozitatii de a descoperi noul. E precum atunci cand mergi intr-o casa noua si tot mai intri, curios, in alte camere, descoperindu-le pe fiecare. E foarte placut.

— Unde te vezi in 2025?

— Sigur tot in IT. Programator senior, cu multa experienta si poate mentor pentru cei care vor fi in pozitia mea actuala.

„Atunci cand iti asumi (cat mai aproape, daca nu chiar 100%) faptul ca puterea de a schimba exteriorul se afla in tine, atunci primesti si ajutorul de care ai nevoie. Ti se deschid portile de care ai nevoie sa fie deschise. Ai curajul sa fii cine vrei tu sa fii!”

incheie, cu un indemn pentru cititori, Bogdan Pasca, absolvent Scoala Informala de IT, psiholog care a devenit Software Engineer.

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie

ULTIMELE JOBURI