315 specialisti HR iti spun cum sa iti gasesti job-ul ideal in 2019



Continuand traditia anuala, si in 2019 suntem prevestitorii tendintelor in recrutare. Am discutat cu 315 specialisti HR si am aflat cum vor evolua salariile, ce beneficii ofera companiile, domeniile cu cele mai multe joburi, ce oportunitati de dezvoltare ofera, ce parere au despre lucrul de acasa si multe altele.

Recrutarea in 2019

Anul acesta, 50% dintre companiile care au participat la studiul nostru au declarat ca vor recruta JUNIORI (absolventi, studenti, candidati cu experienta sub 3 ani), 38% - specialisti cu experienta si 12% - manageri (team leaders, manageri de departament etc). Categoriile de candidati pe care angajatorii planuiesc sa le recruteze nu s-a modificat comparativ cu anul precedent.

Daca esti interesat/interesata de un job in IT, Vanzari sau Customer Support cu siguranta vei avea foarte multe optiuni din care sa alegi. De ce? Pentru ca acestea sunt primele 3 domenii in care companiile respondente planuiesc sa faca cele mai multe angajari in 2019.


Vezi topul complet al domeniilor cu cele mai multe joburi AICI 



Candidatul anului 2019

Abilitatile “soft skills”. Ca si in anii precedenti, abilitatile de comunicare si cele interpersonale raman cele mai importante abilitati pe care angajatorii le urmaresc la candidati.

Pentru a gasi job-ul ideal in 2019 flexibilitatea, abilitatile de comunicare, proactivitatea, orientarea catre rezultate si capacitatea de a invata continuu trebuie sa se regaseasca printre aptitudinile tale.

Intrebati ce aspecte ale unui candidat i-ar convinge de la primul interviu, angajatorii au oferit raspunsuri precum: analitic, versatil, autonom, “can do” attitude, proactiv, constiincios, inteligenta emotionala, individual engagement sau asumarea unui context nou.


Ce intrebari PUI/NU PUI la interviu?


Cum arata o zi din activitatea colegilor care fac acelasi job ca cel pentru care candidez?; Pot petrece o zi in departamentul din care urmeaza sa fac parte?
 

Dupa cat timp primesc marire de salariu?
 

Cum ma puteti ajuta sa ma dezvolt profesional?
 
Exista sanse de a creste pe scara ierarhica?

Imi puteti descrie in linii mari proiectele de care voi fi responsabil?
 
De ce au parasit compania fostii angajati?

Ce standarde trebuie sa respect pentru a performa in rolul ales?
 
Cat de repede pot sa avansez de pe aceasta pozitie?

Ce instrumente de invatare am la dispozitie?
 
Intrebari care au scopul de a afla informatii pe care candidatul ar trebui sa le aiba deja inainte de interviu (ex. Cu ce se ocupa compania dumneavoastra?)

Imi puteti da exemple de situatii concrete pe care ar urma sa le intalnesc in activitatea mea zilnica de la birou?
 
Care este salariul? (fara sa stie ce presupune jobul)

Ce asteptari aveti de la mine in primele luni?
 
Trebuie sa stau peste program?

Care ar fi cele mai dificile momente/sarcini ale jobului?
 
Cate zile de concediu imi pot lua in plus?

Care sunt criteriile de evaluare a performantei?
 
Ce se intampla daca intarzii?

Cum este echipa din care urmeaza sa fac parte daca voi fi ales?
 
Nu exista intrebari corecte sau gresite la interviul de angajare, ci doar intrebari care pot departaja candidatii in functie de ceea ce conteaza pentru angajator.

Acest post este nou creat sau este o inlocuire?
 
We encourage candidates to be honest and ask the necessary questions in order for them to make a fact-based decision that will ensure a mutually beneficial collaboration.



Vezi si alte exemple de intrebari AICI 


Trendul Work from home

Trendul “work from home” sau “remote work” a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, mai ales in strainatate, dar a inceput sa capete notorietate si la noi in tara. Intrebati cate zile pe luna pot angajatii din compania lor sa lucreze remote, 50% dintre specialistii HR au declarat ca le ofera posibilitatea de a lucra out of office de la 1 pana la 10-15 zile pe an.

Conform unui studiu Upwork, managerii care au raspuns la survey au declarat ca in viitor se asteapta ca 38% dintre angajatii lor vor lucra remote in urmatorul deceniu. Aceasta posbilitate ofera mai multa flexibilitate a programului de lucru si presupune o mai mare incredere a companiilor in seriozitatea angajatilor.


Afla cum iti poti creste sansele de angajare AICI 


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri