Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!



Ai aplicat. CV-ul tau a atras atentia si urmeaza interviul de angajare. Pentru a te ajuta sa te pregatesti cat mai bine am intocmit o lista cu cele mai frecvente intrebari la interviu si am analizat:

- scopul adresarii lor
- raspunsurile la interviu care iti sporesc sansele de reusita.

1. Ce ne poti spune despre tine
2. De ce ai renuntat la ultimul job?
3. Puncte tari, puncte slabe
4. De ce ai ales sa aplici la compania noastra?
5. Ce stii despre compania noastra?
6. De ce vrei acest job?
7. De ce ar trebui sa te angajam?
8. Un exemplu in care ai fost in pozitia de leader
9. Ce rezultate ai avut?
10. Ce dificultati profesionale ai avut?
11. Unde te vezi peste 5 ani?
12. La ce alte companii ai mai aplicat?
13. Motivul concedierii de la ultimul job
14. De ce exista o pauza in parcursul profesional?
15. De ce ti-ai schimbat profesia?
16. Ce asteptari salariale ai?
17. Hobby-urile tale
18. Cand ai putea incepe?
19. Intrebari de pus la interviu angajatorului
20. Ghid de interviu intrebari

Interviu de angajare intrebari si raspunsuri

Ce ne poti spune despre tine?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: incearca cu aceasta intrebare la interviu sa te cunoasca, sa afle cine esti, ce pasiuni ai. O poti considera o intrebare introductiva pentru a da startul interviului, o prezentare pentru interviul de angajare

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: (inainte de a raspunde cel mai bine este sa clarifici cate detalii se asteapta sa auda intervievatorul) pentru o prezentare de 3-5 minute, cel mai bine este sa descrii pe scurt experienta profesionala pentru 15-20 de minute cel mai bine este sa dai o descriere cu mai multe detalii prin care vei accentua abilitatile si cat mai multe din rezultatele tale.Ca sa poti raspunde cu usurinta la o astfel deintrebare iti recomand sa pui pe hartie informatiile respective pentru a avea un scurt overview al lucrurilor pe care vrei sa le spui

Comportament pe care trebuie sa il eviti:
- nu vorbi mai mult decat isi doreste angajatorul
- nu intra in detalii care stii ca nu te ajuta, ca de exemplu am plecat de la compania x pentru ca nu m-am inteles cu seful meu

 

De ce ai renuntat la ultimul job?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: cauza plecarii de la o companie pentru care ai lucrat, ce te motiveaza, daca exista riscul ca tu sa pleci dupa o scurta perioada de angajare.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Fii sincer/a! De regula nu exista un singur motiv pentru care schimbam un job. Iata posibile motive care pot fi mentionate: - mi s-a ivit o ocazie unica sa preiau o pozitie cu mai multe responsabilitati si mai multe oportunitati de dezvoltare;
- mi s-a ivit o ocazie unica sa lucrez intr-o companie de renume precum X in care puteam sa invat si sa-mi dezvolt abilitatile


 

Puncte tari - puncte slabe

Ce urmareste specialistul in resurse umane:capacitatea de autocunoastere, nivelul de onestitate, increderea in sine suficienta pentru a spune adevarul.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare:
Puncte tari:
comunicativ/a (ma inteleg bine cu persoane foarte diferite), rezultate (ma concentrez pe rezultate si nu ma las pana nu finalizez), proactiv/a (ii ajut pe cei din jurul meu de cate ori pot)

Puncte slabe: uneori prea serios in demersul de a obtine rezultate (in cazul acesta punctul slab poate fi vazut foarte usor tot ca un punct tare “e bine ca e serios”), perfectionist (asemenea)

 

De ce ai ales sa aplici la compania noastra?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: cat de mare este motivatia pentru pozitie si interesul pentru companie

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare:
- aveti un model de afacere unic, care ma atrage;
- sunteti o companie de mare renumein sensul: profesionalismului/ culturii organizationale bazate pe principiul de meritocratie/ marca de succes/ ofera posibilitatea de crestere pe termen lung;
- sunteti o companie mica in crestere unde atmosfera este una foarte apropiata intre colegi. (E posibil sa fi cautat detalii despre firma insa nu ai gasit. Ca urmare poti mentiona ca ai multe intrebari despre produsele firmei si perspectivele de viitor).

Atentie! Evita urmatoarele raspunsuri la interviu: pentru ca am auzit ca platiti salarii mari, pentru ca aveti un program de lucru lejer pentru ca sunteti aproape de casa

 

Ce stiI despre companie?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Angajatorul nu vrea sa stie daca ai avut timp sa citesti pagina dedicata istoricul firmei de pe site sau cum ti-ai facut tu research-ul despre companie. Vrea sa stie cat de mult te-ai implicat si care au fost informatiile pe care tu le-ai selectat si retinut, ce a fost cel mai important pentru tine.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Incepe cu o fraza care sa contina cateva dintre cuvintele cheie folosite pe site-ul companiei si cateva cifre, dar muta discutia, oferinfu-i o nuanta putin mai persoanala: Sunt de acord cu aceasta abordare/Ma regasesc in aceasta descriere/ Cred ca pot contribui la atingerea obiectivelor companiei etc.


De ce vrei acest job?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Intervievatorul cauta motivatia ta, vrea sa vada ce te-a atras catre acest domeniu, aceasta firma si – mai in detaliu – catre aceasta pozitie. Vrea sa stie daca faptul ca tu ai aplicat la acest job face parte dintr-un plan sau este doar o actiune de moment determinata de factori temporari. De aceea, ar trebui sa ai un raspuns de impact pregatit.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: In primul rand, identifica motivele pentru care acest job ti se potriveste – “Imi doresc sa lucrez in domeniul Customer Support pentru ca ma atrage interactiunea constanta cu oamenii si satisfactia de a reusi sa ajut la rezolvarea unei probleme”. In al doilea rand, expune cateva dintre motivele care te fac sa iubesti compania respectiva – “Sunteti in topul preferintelor mele in ceea ce priveste domeniul Marketingului, cred cu adevarat ca munca voastra aduce numeroase avantaje industriei si as vrea sa contribui la aceasta munca”.


 

De ce ar trebui sa te angajam?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Este o intrebare care te va intimida cu siguranta, dar, surprinzator, vine ca un semn bun. Daca angajatorul nu considera ca ai ceea ce cauta, nu iti va adresa aceasta intrebare.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Raspunsul tau trebuie sa acopere 3 directii importante – “Nu ma voi limita la a duce task-urile la bun sfarsit, ci imi doresc sa fac performanta la locul de munca. In plus, cred ca politica firmei este un corecta si ma voi adapta usor culturii organizationale si echipei. Nu in ultimul rand, cred ca abilitatile si competentele mele vor aduce un plus companiei.”.

Intrebari situationale interviu

Da-mi un exemplu despre o situatie in care ati condus o echipa.

Ce urmareste specialistul in resurse umane: un exemplu concret care sa demonstreze abilitatea ta de leadership

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Cat mai concret si la obiect cu un exemplu real din experienta proprie. Explica atat proiectul respectiv, cat si rolul tau in echipa.
Atentie! Trebuie sa stim ca este ok sa cerem putin timp de gandire, 10 sau maximum 20 de secunde cat sa gasim un exemplu bun pe care sa-l expunem. Daca nu ai experienta profesionala, poti face apel la alte experiente extracuriculare, spre exemplu in cadrul unor proiecte sau evenimente.

Citeste si: Interviu cu managerul – ultimul pas spre cariera visata

Ce rezultate ai avut?

Gandeste-te la orice rezultate pozitive obtinute. (Ai redus numarul de erori raportate de useri? Ai realizat proiectul intr-un termen foarte scurt? Cati beneficiari a avut proiectul descris)
Atentie! Pentru a valida experienta de conducere este nevoie de rezultate concrete altfel se poate interpreta ca nu ai fost in stare sa conduci echipa cu succes.


Ce dificultati ai avut?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Sa dovedesti in continuare cat de credibila a fost experienta pe care tocmai ai explicat-o, prin ce greutati ai trecut, ce ai invatat din acele greutati si cum ai reusit sa le depasesti.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Mentioneaza o dificultate pe care ai si depasit-o. Explica in mod concis si concret situatia sI felul in care ai rezolvat-o.
 

Nu cumva rezultatele au aparut din alte motive, si nu ca urmare a actiunii tale?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: testarea in situatii de stres unde cuvantul nostru este pus sub semnul intrebarii. Intervievatorul vrea sa afle cum ne comportam in situatii care ne pun rabdarea la incercare.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: cu atitudinea voi fi relaxat si voi raspunde in mod profesionist oricat de mult mi se vor testa nervii, lucru care iti va folosiin multe alte situatii concrete.


 

Unde te vezi peste 5 ani?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Managerul care te intervieveaza vrea sa stie daca ti-ai setat niste asteptari realiste in ceea ce priveste traiectoria carieri tale, daca ai ambitie si daca pozitia pentru care ai aplicat din companie va contribui la atingerea telurilor tale.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Sinceritatea este cheia, dar pot exista doua situatii:
- pozitia aceasta contribuie la cresterea carierei pe care ti-ai dorit-o: “Acest post reprezinta exact pasul pe care mi-l doream in cariera si cred ca ma va ajuta sa ma dezvolt si sa pun in practica ideile si planurile mele, care vor contribui la randul lor la atingerea obiectivelor companiei.”
- pozitia nu este tocmai biletul tau catre cariera visata: “Nu pot stii ce imi rezerva viitorul, dar din punct de vedere profesional vad aceasta pozitie ca pe o oportunitate valoroasa de a ma dezvolta si a contribui pozitiv la cariera mea si la evolutia companiei.”.

 

La ce alte companii ai mai aplicat?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Seriozitatea ta in ceea ce priveste domeniul ales si, de ce nu, competitia.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Nu esti obligat sa dai neaparat niste nume, dar ai grija ca daca alegi sa spui ca ai mai aplicat si la alte companii, sa fie companii din acelasi domeniu sau domenii conexe. Nu da impresia ca alegerea ta in ceea ce priveste job-ul pentru care ai fost chemat la interviu nu este una serioasa si bazata pe pasiuni si competente dobandite in timp.

 

De ce ai fost concediat de la ultimul job?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Sa iti testeze sinceritatea, in principiu, pentru ca informatiile circula din ce in ce mai usor. De asemenea, vor sa vada in ce mod vei prezenta lucrurile si cat de bine stii sa explici o astfel de situatie.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Prezinta problema intr-un mod sincer – nu inseamna ca iti va reduce sansele de a obtine job-ul. Incearca, insa, sa pui accent pe lucrurile pe care le-ai invatat din aceasta experienta, ce lucruri ai remediat din acel punct si cum crezi ca te ajuta aceasta experienta in cariera.

De ce exista o pauza in parcursul profesional?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: In principiu, exista o curiozitate legata de motivul pentru care a existat aceasta perioada (ai fost concediat, ai renuntat tu, s-a intamplat din motive medicale) si de felul in care ai petrecut acest timp – ai fost freelancer, ai pus bazele unui proiect personal, ti-ai dedicat timpul unui hobby etc.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Urmareste cei trei pasi: fi sincer, nu intra prea mult in detaliu si concentreaza-te pe viitor. Spune-i angajatorului exact ce s-a intamplat fara a-l plictisi cu detalii inutile si pune accent pe modul in care planuiesti sa contribui la evolutia acestei companii din pozitia pentru care ai aplicat in schimb.
 

De ce ti-ai schimbat profesia?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Modul tau de a reactiona in situatii stresante, aceasta fiind o intrebare dintre cele mai dificile.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Tine minte ca nu este un lucru rau faptul ca ti-ai schimbat cariera, mai ales daca nu a fost o schimbare drastica. Angajatorul iti va aprecia sinceritatea si capacitatea de a te adapta unor situatii noi, precum si curajul de a o lua de la capat in cautarea job-ului perfect. Pune accent in raspunsul tau pe aptitudinile transferabile pe care le-ai putut folosi in noua ta cariera – va fi foarte apreciata reevaluarea capacitatilor tale si privirea de ansamblu asupra intregii situatii.


 

Ce asteptari salariale ai?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Identificarea modului in care te auto-evaluezi si felul in care stii sau nu sa negociezi.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Raspunsul la aceasta intrebare nu poate veni decat in urma unei documentari serioase. Intereseaza-te cam care este nivelul salarial pentru un astfel de job la nivelul pietei. Ia in calcul neaparat si nivelul tau de pregatire si experienta anterioara si apoi alege suma cea mai mare care respecta toate aceste citerii. Nu uita, insa, sa ii lasi de inteles angajatorului ca esti dispus sa negociezi. Astfel, ii vei arata ca stii care iti sunt drepturile si care iti este valoarea, insa iti doresti job-ul si esti dispus sa il negociezi.
 

Citeste si: Cum iti negociezi salariul la interviu - 6 sfaturi pe care nu vrei sa le ignori [VIDEO]

 

Care sunt hobby-urile tale?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: Capacitatea ta de a te integra in echipa si in companie – prin respectarea culturii organizationale si este, in acelasi timp, si o modalitate de a te determina sa vorbesti mai mult despre tine, sa fii mai deschis.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Povesteste cum iti petreci timpul liber, insa nu de indeparta prea mult de sfera profesionala. Nu ii impartasi intervievatorului lucruri deplasate sau care te-ar putea pune intr-o postura proasta. De exemplu, nu ii spune ca lunea este o zi grea pentru tine pentru ca esti mahmur dupa weekend.

Poti sa-mi dai un exemplu cu o greseala pe care ati facut-o?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: capacitatea de a accepta greselile pe care le faci si capacitatea de a invata din ele.

Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Cu totii facem greseli. Interesant este faptul ca cei care au succes sunt persoane care fac mai multe greseli decat majoritatea care au rezultate mediocre. Ce este la fel de important insa este sa inveti din acele greseli si sa cauti sa eviti sa le repeti. (Alege o greseala pe care ai facut-o din care ai invatat cel mai mult pe plan profesional)
Atentie: Evita greselile pe care nu le poti sprijini cu lectii pe care le-ai invatat.



 

Intrebari la interviu –  de final

Deseori acestea indica finalizarea unui interviu reusit.

Cand ai putea incepe?

Ce urmareste specialistul in resurse umane: aflarea disponibilitatii de a incepe, daca se face oferta.
Recomandare raspuns la intrebare interviu angajare: Trebuie sa arate ca vei trata actualul angajator cu respect.Exemplu: trebuie sa dau preaviz de minimum 15 zile.

Atentie! Vestea buna este ca daca ajungi la intrebarea asta inseamna ca intervievatorului i-ai facut o impresie buna si ca ai sanse mari sa primesti o oferta. Totusi, trebuie evitate raspunsurile de genul “IMEDIAT” cu exceptia situatiilor cand nu ai un job si poti spune chiar in urmatoarele zile.

 

Ai intrebari? (Intrebari de pus la interviu angajatorului)

Acum este sansa ta pentru intrebarile pe care sa le pui la interviu.
De obicei, ni se da posibilitatea sa punem intrebari daca dorim. Aceasta ocazie trebuie fructificata cat se poate de mult, fiind o sansa sa aflam si noi anumite informatii necesare in decizia de a ne angajain firma respectiva. In acelasi timp, este o alta modalitate de a sublinia interesul pentru job si firma.
Exemple de intrebari de pus la interviu: Atentie la intrebarile de evitat la interviu:
- Cum este structurat departamentul x din care face parte job-ul?

- Care este cea mai mare provocare a departamentului respectiv?

- Care este cea mai mare provocare a firmei in acest moment?

- Care este viziunea sau obiectivul companiei pe urmatorii 3 sau 5 ani?

- Care sunt prioritatile acestui job pe primele 12 luni?

 

- Cat de mare este firma/care este cota de piata? (ar trebui sa stii –poti afla de pe internet!)

- Care este programul de lucru? (da impresia ca ti-e teama sa lucrezi prea mult!)


Ghid de interviu intrebari

Descopera ghidurile noastre pentru interviul de angajare pentru a obtine jobul dorit.


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »

 

41 de intrebari la un interviu si raspunsuri

> Specialistii HR iti explica cum sa raspunzi la intrebari in acest document PDF
> Descopera intrebarile in functie de tipul lor;
> Afla care este motivatia din spatele fiecarei intrebari;

Descarca Gratuit documentul PDF >>

 

Citeste si:  

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri