Despre Vocatie Si Reinventare Profesionala

De mici copii, societatea ne deseneaza un traseu general si suntem setati mental ca intregul nostru parcurs se bazeaza pe o poveste clasica, menita sa atinga implinirea noastra ca oameni. Trebuie sa urmezi o facultate, sa cauti locuri de munca bine platite care sa iti permita sa iti intretii familia, sa promovezi si ulterior sa te pensionezi. Realitatea este ca vremurile s-au schimbat si sunt in continua schimbare. Cineva spunea ca schimbarea este singura constanta acum si chiar asa este.

Statisticile spun ca primii 10 ani din viata muncim cantitativ si abia dupa acestia ne indreptam atentia pe calitate in mod constient. In primii 10 ani acumulam experienta, invatam, ne dezvoltam abilitati, ne cunoastem mai bine. Urmand ca mai apoi sa ne orientam atentia catre activitatile care ne definesc si ne plac cu adevarat. Ne descoperim in prima etapa de munca, ne formam o viziune despre cum ne place sa traim viata, ne specializam pe un domeniu (ideal aliniat cu vocatia) si astfel reusim sa fim impliniti si sa oferim o valoare mai mare celor din jurul nostru.

Din ce in ce mai multi oameni isi pun aceste intrebari: Cine sunt? Ce vreau? Care e scopul meu aici? De ce fac ceea ce fac? Raspunsurile lor ne duc catre aflarea vocatiei si catre implinire.

In domeniul muncii, mai mult ca in oricare alt domeniu, libertatea de exprimare si sentimentul bucuriei pentru ceea ce faci sunt cel mai grav compromise.

Nu de putine ori suntem dezorientati sau descurajati de faptul ca nu stim sigur ce vrem ori la ce am fi buni si am avea rezultate care sa ne implineasca, atat sufleteste, cat si material.

Pentru a face primii pasi in descoperirea vocatiei si a- ti dai seama cum poti ajunge la job-ul care ti se potriveste cel mai bine, am detaliat in continuare patru dintre cei mai relevanti indicatori pe care sa iti sprijini evaluarea.

Ce inseamna de fapt, Vocatia?

  • Vocatia reflecta, de fapt, cine esti. Asadar, cine esti cu adevarat? Ce iubesti la tine? Ce te face diferit? Cand s-a intamplat sa fii ultima data cu adevarat fericit? Cand a fost ultima data cand ai fost cu adevarat trist?
  • Vocatia reflecta interesele pe care le ai. De ce anume iti pasa cu adevarat? Ce fel de nedreptate te infurie? Ce probleme sociale iti atrag atentia? Ce anume te-a facut sa iti schimbi viziunea asupra lumii? Ce experienta profesionala ti-a modelat convingerile?
  • Vocatia te face sa te folosesti de aptitudinile tale pentru a-i ajuta pe altii. La ce esti cu adevarat bun? Care este talentul tau unic, innascut? Care sunt principalele tale aptitudini? Pe care dintre ele preferi sa o pui mereu in aplicare? Pe ce anume simti sa te specializezi?
  • Vocatia leaga de cele mai multe ori latura financiara cu stilul de viata dorit. Care sunt, estimativ, cheltuielile tale lunare? Care e viata ta ideala? De cati bani ai nevoie pentru a trai viata pe care ti-o doresti? Vei avea un echilibru munca – timp liber sanatos- viata de familie - socializare? Colegii tai si mediul de lucru te vor influenta pozitiv sau negativ?
Pentru a pune cap la cap toate piesele este nevoie de timp, de vointa si rabdare. Este important sa gasesti activitatea, pozitia si compania unde chiar ai posibilitatea de a-ti pune in valoare abilitatile si valorile in care crezi.

Te-ai gandit vreodata ca viata ta inseamna mai mult decat ceea ce experimentezi deja? Poate ca ai dorinta secreta de a-ti parasi locul de munca si de a urma o cariera cu totul diferita. Indiferent ce anume iti stimuleaza dorinta pentru o fericire mai mare, ceva din tine este pregatit pentru noi experiente si posibilitati.

De cele mai multe ori ne simtim incapabili sa preluam controlul si sa ne directionam cursul vietii. Simtim ca schimbarea este riscanta. Ce se intampla de fapt este ca, atunci cand te indoiesti de capacitatea de a lua decizii cu privire la propria bunastare si fericire, nu reusesti sa progresezi. Mai mult, ramai cu senzatia de dependenta si lipsa de putere. In sinea ta stii foarte bine ca nu esti sincer cu tine si ca nu te simti bine in pielea ta. In schimb, cand iti asumi intreaga responsabilitate pentru fericirea ta si te ridici la potentialul maxim, iti asumi autoritatea asupra propriei vieti. Esti tu, autentic si capabil sa-ti dirijezi cursul vietii in mod competent, vesel si cu incredere. Pentru mine, “a fi autentic” inseamna sa-ti descoperi natura interioara, abilitatile si dorintele si sa-ti gasesti propria cale de a actiona asupra lor.

Acum, mai mult ca oricand, avem la dispozitie oameni, specialisti care ne pot indruma profesional si care ne pot sustine sa ne reinventam viata profesionala. Exista consilieri vocationali, exista experți in career coaching dornici sa ne indrume. Ramane doar ca tu sa alegi sa faci primul pas spre descoperirea adevaratului TU.

Mihaela Avram, Career & Life Coach

Iubesc oamenii, viata si educatia si sunt pasionata de frumos. Am o experienta de 11 ani in management si training. Am pornit si eu in cautarea vocatiei din dorinta de a fi implinita profesional si de a fi de folos semenilor mei. Actualmente sunt career coach si consilier vocational, un arhitect al carierelor din pasiune, cum imi place mie sa spun. Acompaniez oamenii in programe de descoperire vocationala si dezvoltare pentru o cariera pe placul sufletului lor. Ne antrenam si gasim solutii autentice la provocari.

Cu mare bucurie spun ca în procesele de coaching cu clientii ma simt “acasa”.
Formare profesionala: Associate Coach – Certificat de International Coach Federation, Consilier Vocational – Autorizat de Ministerul Educatiei Nationale, Practician NLP– certificat in stiintele Programarii Neuro Lingistice, Practician de Dezoltarea Emotionala.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri