Experiment finlandez: aduce un salariu de baza fericirea?
Venitul de baza neconditionat creste nivelul de fericire al celui care beneficiaza de el, dar nu grabeste procesul de reincadrare al acestora pe piata muncii.
Experimentul din Finlanda s-a desfasurat astfel: 2000 de someri alesi aleatoriu au primit pe o perioada de doi ani 560 euro pe luna. Participantii la acest proiect, cu varste cuprinse intre 20 si 58 de ani, nu au fost nevoiti sa plateasca taxe si impozite pe aceste sume. In plus, in functie de situatia familiala, unii au primit alocatii pentru copii si salariu in cazul in care au reusit sa se angajeze intre timp.
In paralel, un alt grup de control format din persoane fara un loc de munca, a primit in continuare ajutoarele sociale obisnuite. Proiectul s-a incheiat la 31 decembrie anul trecut.
Minna Ylikännö, coordonatoarea experimentului a declarat ca ”Cei care au primit venitul de baza au prezentat mai putine simptome de stres, probleme de concentrare si de sanatate decât grupul de control. In plus, acestia au avut mai multa incredere in propriul viitor si in posibilitatea unei participari sociale mai intense”.
Guvernul finlandez a sprijinit experimentul pentru a analiza cum s-ar putea modifica sistemul ajutoarelor sociale pentru ca acestea sa fie compatibile cu situatia actuala de pe piata muncii. Cercetatorii au dorit sa afle daca un venit de baza obtinut independent de prestarea unei munci ar duce la o mai mare motivatie de a cauta joburi, decat ajutoarele sociale traditionale. Experimentul s-a limitat strict la someri. Nu a fost vorba despre un venit de baza oferit tuturor cetatenilor, care sa nu tina cont de situatia financiara, statutul civil sau istoria personala pe piata muncii.
Sistemul de pana acum este considerat birocratic. Persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca isi pierd dreptul la ajutoare din partea statului chiar si daca se angajeaza pe termen scurt sau sunt platiti prost. In Finlanda, numarul somerilor a crescut rapid in contextul crizei economice. Acum este usor in scadere. Procentul somerilor a ajuns in decembrie anul trecut la sub 7%.
Sursa informatiei: www.dw.com