Studiu Noua Zeelanda - 4 zile de munca pe saptamana reduc nivelul de stres si cresc productivitatea
Perpetual Guardian, o companie din Noua Zeelanda care ofera servicii financiare a testat in luna noiembrie a anului trecut (2018) efectele pe care o saptamana de 4 zile de lucru le pot avea asupra celor 240 de angajati, mentinand salariile ca pentru o saptamana normala. Testul a fost un succes, crescand nivelul de productivitate cu 20%, a crescut profitul companiei si a imbunatatit starea de bine a angajatilor.
Experimentul a fost monitorizat de cei de la Universitatea din Auckland si de la Universitatea Tehnologica din Auckland care au analizat scorurile pe care angajatii le dau pentru leadership, stimulare, empowerment si angajament. Comparand rezultatele cu cele ale unui studiu din 2017, cele mai mari rate le-au inregistrat empowerment-ul si angajamentul.
Echilibrul intre viata personala si job s-a imbunatatit si el, crescand de la 54% la 78%.
"Este timpul pentru o schimbare. Mai multe companii ar trebui sa incerce saptamana de lucru de 4 zile. Vor fi surprinsi de imbunatatirile care vor avea loc in companie, in randul angajatilor.", a declarat Andrew Barnes, fondatorul si CEO Perpetual Guardian.
Cum poate afecta aceasta propunere performanta companiilor si a angajatilor?
Companiile de dimensiuni mai mici care au experimentat programul mai scurt de lucru au realizat ca desi in primele saptamani performanta a crescut, dupa cateva saptamani, entuziasmul angajatilor a scazut, afectand si nivelul de productivitate al acestora.Pentru a se asigura ca aceasta situatie nu va aparea in cadrul Perpetual Guardian, au investit foarte mult timp asigurandu-se ca fiecare membru al companiei si-a creat un plan prin care va mentine si va imbunatati productivitatea.
Tammy Barker, branch manager in cadrul companiei spunea ca programul mai scurt a ajutat-o sa se concentreze mai bine pe task-urile pe care le avea de facut si nu a mai simtit nevoia sa sara de la un task la altul.