Cum obtii avantajul competitiv in procesul de angajare

<< Citeste articolul anterior | urmator >>

Ce te poate pune in fata celorlalti in procesul de angajare?

Experienta, este de obicei primul raspuns pe care il primesc.


www.careerexperts.ro

Dar experienta adecvata, in Romania, este un lux. Este un lux pentru ca in ultimii ani au disparut o multime din joburile traditionale si au aparut foarte multe de joburi moderne, pentru care mai nimeni nu are pregatirea practica necesara.

Si este un lux pentru ca o mare parte din forta de munca este formata din tineri proaspat iesiti de pe bancile scolii sau inca aflati acolo, cu experienta putina sau zero. Ei sunt cu adevarat competitia ta. Daca vrei un avantaj in fata lor, ai nevoie sa folosesti metode mai elegante si accesibile tie.

O realitate putin cunoscuta este aceea ca multe joburi, si deseori cele mai bune, nu sunt mediatizate in masa. Disponibilitatea lor este cunoscuta doar de cateva persoane din cercul de cunostinte profesionale ale angajatorului, care vor recomanda persoane pe care le considera potrivite pentru joburile respective.

Pentru a avea acces la astfel de joburi, ai nevoie sa faci 3 lucruri: sa iti construiesti o retea solida de cunostinte, sa demonstrezi ca stii ce vrei si ca ai potential. Cu aceste ingrediente, vei avea practic acces la o scurtatura in procesul de angajare. In continuare, vei descoperi in detaliu ce presupun cele 3 ingrediente.

1) Demonstreaza ca stii ce vrei.

Angajatorii se tem cel mai mult de oamenii care nu stiu ce vor. Daca un angajat nu stie ce vrea, atunci angajatorul va avea dificultati majore in a gasi reteta pentru a-l motiva profesional, va risca sa il piarda, uneori dupa ce a facut investitii majore in dezvoltarea sa profesionala.

Oamenii care stiu ce vor, care au o imagine clara despre punctele lor forte, ce ii motiveaza si care le sunt obiectivele profesionale inspira incredere si au mai multe sanse sa fie recomandati sau sa obtina un job.

In acelasi timp, oamenii care stiu ce vor sunt foarte rari, mai ales printre tineri. Preferintele si motivatiile lor sunt deseori instabile, se schimba in cateva luni. Ei vor incerca deseori sa demonstreze, de pilda la un interviu, ca stiu ce vor si ca au ales o directie profesionala, dar vor avea dificultati majore in a explica cum au ajuns la acele concluzii si alegeri.

Ceea ce poti tu sa faci pentru a avea un avantaj competitiv aici este sa:

  • Explorezi, sa incerci activitati cat mai multe si mai variate, sa observi ce iti place si ce nu iti place la acestea;
  • Iei o decizie intemeiata, bazata pe o analiza atenta a informatiilor pe care le ai, pe luarea in considerare a tuturor factorilor relevanti.

2) Fa networking.
Networking-ul este procesul de a interactiona cu alte persoane pentru a iti construi o retea de cunostinte in plan profesional. Cunosc numeroase persoane care primesc invitatii la interviuri fara ca macar sa isi caute un job, pentru ca au un network bine pus la punct, cu oameni care ii recomanda catre diversi angajatori sau care sunt ei angajatori.

A face networking este un proces pe termen lung, care necesita din partea ta cateva calitati cheie:

  • Strategie, pentru a alege si valorifica eficient oportunitatile de networking, in concordanta cu interesele tale profesionale;
  • Perseverenta, pentru a te tine de acest proces pentru luni si ani de zile, chiar atunci cand rezultatele nu se fac vazute, deoarece intelegi ca este un proces cu bataie lunga;
  • Abilitati sociale, pentru a interactiona eficient cu persoane necunoscute, a face conversatie, a construi o relatie, a-ti face cunoscuta personalitatea.

Pentru ca necesita aceste calitati, networking-ul nu este foarte practicat, cu exceptia profesionistilor cu experienta care inteleg valoarea acestuia pentru viata lor profesionala. Facand networking ca tanar, vei putea accesa joburi de care majoritatea celor de varsta ta nici nu stiu ca exista si te vei plasa cu cativa pasi inaintea lor.

3) Demonstreaza ca ai potential.

Potentialul a devenit cuvantul cheie in lumea angajatorilor. Cand angajeaza tineri, majoritatea au renuntat sa caute atat de mult experienta relevanta, pe care stiu ca oricum nu o vor gasi. In schimb, cauta potential: vor sa vada o persoana care in cativa ani va deveni un profesionist de top in compania sa.

Ce este potentialul? Majoritatea angajatorilor cauta cateva elemente cheie la un viitor angajat, care din punctul lor de vedere definesc o persoana cu potential. In primul rand, este vorba de cateva trasaturi cheie de caracter:

- Incredere in fortele proprii;
- Motivatie si perseverenta;
- Onnestitate si integritate.

In al doilea rand, este vorba de cateva abilitati cheie care au utilitate universala, indiferent de domeniul profesional in care lucrezi:
- Abilitati de invatare,
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de rezolvare a conflictelor;
- Abilitati de analiza si creativitate; - Flexibilitate.

Aceste trasaturi si abilitati sunt un fundament profesional solid, pe care poti pune mai departe abilitati si cunostinte specifice domeniului tau profesional, pentru a deveni un profesionist de top. In absenta lor, expertiza intr-un domeniu nu poate fi folosita la potentialul ei maxim.

Potentialul, dupa aceasta definitie, nu este ceva nativ. Potentialul se construieste in timp, prin investitia constanta in dezvoltarea ta personala. Dobandind trasaturile si abilitatile unei persoane cu potential, tot ce ai nevoie sa faci mai departe este sa fii tu insuti, iar potentialul tau se va reflecta in tot ceea ce spui si faci.

O cariera de top se construieste la fel de atent ca un business de top. Intelegand piata si metodele prin care poti dobandi un avantaj competitiv, valorificand in practica aceasta intelegere este calea cea mai buna de a fi mereu in frunte.

Succes!

Eduard Ezeanu

Blog: www.eduardezeanu.ro

Site: www.careerexperts.ro - Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei

<< Citeste articolul anterior | urmator >>

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI