Legea Internshipului – tot ce trebuie sa stii
Incepand cu data de 18.08.2019 a fost aprobata Legea Internship-ului (Legea nr. 176/2018) care le permite tinerilor de cel putin 16 ani sa participe la un program de internship platit in cadrul unei institutii publice sau companii private.
Scopul legii? Sa ofere posibilitatea internilor sa isi consolideze competentele si abilitatile profesionale pentru a se adapta la cerintele practice ale jobului si pentru a dobandi experienta si vechime in specialitate.
Internship-ul se poate desfasura pe o perioada determinata de maxim 720 de ore pe parcursul a maxim 6 luni, fara a mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maxim 40 de ore pe saptamana si nu are voie sa efectueze ore suplimentare.
De retinut! Perioada in care se face internship-ul va fi considerata vechime in munca, conform Ministerului Muncii.
1. Contract de internship
2. Incheierea programului de internship
3. Certificat de internship
4. Salariul internului in 2023
5. Sfaturi de la specialisti pentru juniori
Contract de Internship
Compania se obliga sa ii ofere internului o indemnizatie si toate conditiile necesare pentru a performa cat mai bine.
Potrivit Legii internshipului durata maxima a contractului de internship este de 6 luni, fara posibilitatea de a il prelungi.
!!! Un lucru important de care trebuie sa tii cont este ca din punct de vedere juridic internul si stagiarul nu sunt acelasi lucru, potrivit avocatnet.ro. Exista o lege separata pentru stagiari - legea nr.335/2013.
Descarca Modelul pentru Contractul de internship
Ce se intampla dupa ce se incheie programul de internship?
Este obligatoriu ca la incheierea programului, internul sa fie evaluat de cel care l-a indrumat pe perioada internship-ului. Raportul de evaluare ale internului trebuie sa includa ce aptitudini a dobandit, cum s-a comportat, unde s-ar situa cunostintele si competentele sale teoretice, daca au fost atinse obiectele de performanta etc.
Pe baza acestui raport de evaluare, compania va elibera un certificat de internship, in termen de 5 zile de la comunicarea evaluarii.
Certificat de internship
Certificatul trebuie sa contina urmatoarele elemente:
- datele de identificare ale companiei;
- numarul de inregistrare si data emiterii certificatului;
- numarul de inregistrare si data incheierii contractului de internship;
- datele de identificare ale internului;
- perioada programului de internship;
- numele reprezentatului legal al organizatiei;
- mentiunea „Internul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor cuprinse in acest certificat”;
- programul in cadrul caruia si-a desfasurat activitatea internul;
Descarca Model Certificat de Internship
Salariul pentru un internship potrivit legii internshipului
Incepand cu 2023 salariul minim brut a crescut la 3.000 RON, ceea ce inseamna ca si tu ca intern vei primi mai multi bani.
Astfel in 2023, internii vor primi o indemnizatie de 1.500 RON.
Daca iti cauti un internship anul acesta, sigur il gasesti AICI, pe Hipo.ro
De ce sa faci un internship?
Experienta de lucru anterioara si internship-urile sau stagiile de practica sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmaresc in CV-urile Juniorilor conform Raportului Hipo.ro - Piata fortei de Munca in 2022.Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2022
Sfaturi de la specialistii HR pentru candidatii juniori
- “Sfatul nostru pentru juniori este sa se expuna inca din facultate la cat mai multe experiente business care sa ii scoata din zona de comfort si care sa le ofere un mediu in care sa isi imbunatateasca soft skill-urile mentionate sus - internship-uri, experiente Work&Travel, voluntariat.” - Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY Romania
- “Cel mai important lucru ar fi sa se implice in tot ce se poate, mai ales in perioada studentiei. Fie ca este vorba despre voluntariat, internshipuri sau mici joburi part time (relevante), orice ocazie merita din plin si se va dovedi importanta la angajare." - Ovidiu Balcacian, Co-fondator, The Pharmacy
- "Recomand candidatiilor aflati la inceputul carierei sa desfasoare programe de stagii de practica/internship in companii, acesta fiind un mod rapid de a invata multe lucruri, de a se perfectiona si capata experienta, atat de apreciata de angajatori.” - Roxana Condila,Human Resources Manager, Allevo