Limbaje de programare pentru incepatori
Cand te gandesti la programare probabil iti imaginezi ceva foarte complex, cu multe cifre, litere si mii de linii de cod care nu iti indica nimic. Stii cum se zice – inceputul este mai greu. In randurile care urmeaza vei afla cum sa alegi limbajul de programare potrivit pentru tine, ce programe sa folosesti si multe altele.
Programarea pentru incepatori
1. Usor de invatat si de scris
Limbajele cu sintaxa usoara vor fi usor de invatat si vor necesita mai putin timp pentru documentare si invatare.
Exemple: Limbajul de programare Python si PHP
2. Cel mai folosit limbaj
Daca iti doresti sa urmaresti trendurile, probabil iti vei dori sa inveti cele mai folosite limbaje de programare. Potrivit StackOverflow, in prezent, acest titlu este detinut de limbajul de programare Java.
3. Cel mai cautat limbaj de programare de angajatori
Iti doresti ca in viitor sa te angajezi ca programator? Atunci acest aspect ar trebui sa cantareasca cel mai mult atunci cand iei decizia.
Conform The TIOBE Programming Community index, pe prima pozitie se afla Java, urmat de C, C++, Python, C# si PHP. Ranking-ul este realizat cu ajutorul developerilor din toata lumea.
4. Gigantii tehnologiei
Daca visul tau este sa lucrezi pentru una dintre marile companii ale tehnologiei contemporane probabil ar trebui sa inveti limbajele lor specifice precum Go pentru Google, Hack pentru Facebook si Swift pentru Apple.
Descarca model de CV programator
Limbajele de programare
Programarea in JavaScript
Din punct de vedere al set-upului este cel mai usor limbaj cu care poti incepe deoarece nu necesita instalarea vreunui program, fiind preinstalat in orice browser folosesti. Dezavantajul este ca poate fi interpretat diferit in functie de fiecare browser.
Limbajul de programare Python
Python este ideal pentru web development, grafica interfetelor folosite de utilizatori si software development. Site-uri precum Instagram, YouTube si Spotify au fost scrise folosind limbajul de programare Python.
Un dezavantaj al acestuia este ca este considerat un limbaj incet care necesita multe teste si nu este foarte practic pentru a dezvolta aplicatii mobile.
Limbajul PHP
Site-uri precum Facebook, Wikipedia, Yahoo!, Tumblr, Wordpress si multe altele au fost create folosind PHP.
Limbajul de programare C
Programarea in C are un nivel mai ridicat de dificultate, dar este o buna prima optiune pentru ca majoritatea limbajelor de programare sunt implementate in el. Astfel ca odata ce ai invatat limbajul C iti va fi mai simplu sa inveti limbajul C# sau programarea C++.
Unii software developers il compara cu anatomia pe care trebuie sa o invete un viitor medic.
Vezi toate job-uri in IT AICI
Limbaj de programare Java
Limbajul Java a fost creat pe premisa “Write once, run anywhere”, ceea ce inseamna ca odata ce a fost scris codul acesta poate functiona pe orice platforma. Datorita acestui lucru este unul dintre cele mai bine platite.
Programarea in Java este folosita si pentru dezvoltarea aplicatilor in iOS si Android, pentru acesta din urma fiind si baza intregului sistem de operare.
Are un grad de dificultate mai mare decat Python, ceea ce inseamna ca poate fi un greu pentru un incepator sa isi inceapa primul proiect.
Programarea SQL
SQL este un limbaj de programare specific pentru manipularea datelor in sistemele de manipulare a bazelor de date relationale.
Descarca model de CV programator
Perspectivele de angajare
Cel mai cautat limbaj de programare: Java, conform unei analize realizata de TrendySkills.com. Tot in top se afla si JavaScript, C#, Python, PHP.
Cele mai bine platite limbaje de programare: C# (59,000$), Python (56,000$), SQL (56,000$), Java Script (55,000$), HTML ( 54,000$) si CSS (53,000$), conform Developer Survey 2018 realizat pe peste 100,000 de developeri de cei de la StackoverFlow.
Vezi toate job-uri in IT AICI
Cat poate castiga un programator IT junior?
Pe locul trei se afla Java cu o diferenta de 12% fata de medie, urmata de C#. Acestea sunt 2 dintre cele mai raspandite tehnologii din Romania, iar numarul mari de joburi oferite ii face pe angajatori sa isi doreasca sa ofere pachete salariale mai mari pentru a atrage candidatii.
Daca te gandesti sa iti gasesti un job in domeniul IT, sa stii ca ai facut alegerea potrivita. Potrivit Brainspotting – IT&C Talent Map 2017-2018, odata la 2 ani companiile din IT cresc salariile cu 26% pentru nivelul entry-level.
Descarca model de CV programator
Cursuri de programare
Cateva dintre centrele care ofera cursuri de programare in Bucuresti:
InfoAcademy – curs SQL, curs Python, curs PHP si cursuri Java
Devmind – curs Java ( curs de programare pentru incepatori)
Do IT Academy – curs Java si curs pentru programare C# incepatori
Link Academy – cursuri PHP, cursuri Java
Step IT Academy – curs Pyton, cursuri PHP, cursuri Java, curs Java Script
Indiferent de limbajul de programare pe care il alegi, nu exista o scurtatura pe care o poti face pentru a dobandi mai repede skill-urile respective. Exerseaza, fii curios/curioasa si nu te teme de greseli. Vei invata din ele si vei deveni din ce in ce mai bun/buna.
Vezi toate job-uri in IT AICI
Citeste si:
-
Legea Internshipului – tot ce trebuie sa stii
-
Cum sa fii freelancer in Romania?
-
Student caut job part-time
-
Internship la Guvern 2019 - cum sa te pregatesti?