Concediul medical, concediul de odihna si concediul prenatal

concediu_medical

Toti salariatii din Romania au dreptul la concediu, fie ca acesta este concediu medical, concediul prenatal, concediul de maternitate sau concediu de odihna.
 

Concediul medical

Toate persoanele asigurate medical si cu asigurati sociale de sanatate au dreptul la un concediu medical.
 

Care sunt conditiile prin care poti obtine concediu medical?

Angajatul trebuie sa prezinte medicului de familie sau celui primar o adeverinta de la job care atesta calitatea de asigurat.

Conform legii concediilor medicale, angajatii au dreptul la mai multe tipuri de concedii conform urmatoarelor conditii:
- pentru incapacitate temporara de munca
- pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
- pentru maternitate sau risc maternal

Concediul medical, potrivit codului muncii se acorda pe o durata maxima de 180 de zile calendaristice in interval de 1 an si este socotit de la prima de imbolnavire. Daca este nevoie de prelungirea concediului, acest lucru se poate face incepand cu a 91 a zi calendaristica si necesita avizul medicului specialist.

 
adeverinta_concediu_medical

Descarca adeverinta concediu medical



Concediul de maternitate

Concediul de maternitate se acorda pentru sarcina si pentru perioada post natala, pe o perioada de 126 de zile calendaristice. In aceasta perioada se acorda si indemnizatie de maternitate.

Concediul de maternitate se refera la 63 de zile inainte de nastere. Concediul pentru lauzie se refera la 63 de zile dupa nastere (concediu postnatal).

Indemnizatia de maternitate este de 85% din aceeasi baza de calcul precum media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Concediul prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara a avea legatura cu starea de insarcinare a mamei.
 

Concediul crestere copil

La Concediul de crestere copil au dreptul atat mama, cat si tatal copilul. Ordonanta prevede ca este obligatoriu ca salariata/salariat.
 
adverinta_concediu_medical

Descarca adeverinta concediu medical



cerere_concediu_casatorie

Descarca cerere concediu casatorie



cerere_concediu_fara_plata

Descarca cerere concediu fara plata



cerere_concediu_deces

Descarca cerere concediu deces



cerere_concediu_odihna

Descarca cerere concediu odihna



Concediu de odihna

Prin Codul Muncii, concediul de odihna este dreptul oricarui salariat angajat in Romania.
 

Durata concediului de odihna

Numarul de zile de concediu de odihna este de 20 de zile lucratoare. Durata concediului de odihna conform noului cod al muncii poate fi negociata si stipulata in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca.

In concediul anual de odihna nu sunt incluse sarbatorile legale sau zilele libere platite.
 

Concediul de odihna neefectuat

Concediul de odihna neefectuat se plateste – din pacate, nu. Concediul de odihna neefectuat NU se plateste, decat daca angajatul paraseste compania in cadrul careia a lucrat si mai avea zile libere de luat.

In plus, concediul de odihna neefectuat in anul anterior nu va fi pierdut, pentru ca zilele ramase vor putea fi luate intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.
 
cerere_concediu_odihna

Descarca cerere concediu de odihna

 


Plata concediului de odihna

Avand in vedere ca dreptul la concediul de odihna este valabil pentru toti angajatii, conform Codului Muncii, fiecare salariat trebuie remunerat chiar si in perioada in care lipseste de la serviciu.
 

Zilele de concediu vechime

Doar angajatii din sectorul public au dreptul la 21 si 25 de zile concediu odihna, in functie de vechimea lor in campul muncii.

Functionarii publici si bugetarii cu o vechime de sub 10 ani au dreptul la 21 de zile de concediu pe an, in timp ce cei care lucreaza de peste 10 ani beneficiaza de 25 de zile de concediu anual.

Persoanele care lucreaza in cercetare au dreptul la 25 de zile (vechime sub 10 ani) si 30 de zile (vechime peste 10 ani).

Pentru angajatii din sectorul privat, vechimea in munca poate fi un factor care creste numarul zilelor de concediu, insa acest aspect trebuie sa fie stipulat in contractul de munca al salariatilor.
 
adeverinta_concediu_medical

Descarca adeverinta concediu medical



cerere_concediu_casatorie

Descarca cerere concediu casatorie

 

cerere_concediu_fara_plata
Descarca cerere concediu fara plata



cerere_concediu_deces

Descarca cerere concediu deces



cerere_concediu_odihna

Descarca cerere concediu odihna

 

Concediul medical intrerupe concediul de odihna

Conform Codului Muncii, perioadele de incapacitata temporara de munca, cele aferente concediului de materniate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata. Astfel, daca angajatul se regaseste intr-una dintre situatiile mentionate mai sus, acesta va beneficia tot de 20 de zile sau de numarul agreat cu angajatorul.

Concediul medical in timpul concediului de odihna obliga intreruperea concediului de odihna, iar salariatul va avea dreptul sa foloseasca zilele de concediu neefectuate dupa iesirea din concediul medical.

Totodata, daca concediul medical se intinde pe durata unui intreg an calendaristic, angajatul va avea drept la concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in incapacitate de munca.
 

Concediu fara plata

In anumite situatii, salariatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Durata acestuia se stabileste prin intermediul contractului sau regulamentului intern an angajatorului.
 
cerere_concediu_fara_plata

Descarca cerere concediu fara plata



Cum te pregatesti de plecarea in concediu?

1. Fa planul de bataie
Inainte de a pleca in concediu realizeaza un status update cu toate proiectele la care lucrezi in prezent - un scurt rezumat, status, deadline-uri care se deruleaza in perioada concediului si datele de contact ale clientilor, recomanda Tor Refsland, expert in productivitate si fondator al TimeManagementChef.com.

De ce este important sa faci acest lucru? Pentru ca poate anticipa eventuale probleme care pot aparea, declara Marissa Brassfield, expert productivitate pentru Ridiculously Efficient. Gandeste-te la cateva task-uri/proiecte care pot intampina dificultati si ofera instructiuni clare colegilor care se vor ocupa de ele. 

2. Planuieste strategic 
Perioada dinaintea plecarii si cea dupa intoarcerea la birou sunt intotdeauna cele mai haotice. Stresul de a realiza cat mai multe inainte de a pleca in vacanta si apoi stresul de a finaliza cat mai multe si cat mai repede dintre task-urile care au aparut dupa plecarea in concediu ii pot face pe multi angajati sa evite concediile. O metoda pe care Michael Kerr, speaker international o folosea cand era manager era sa plece cu o zi mai tarziu decat data de inceput a concediului sau si sa se revina cu o zi mai devreme decat planuise initial, avand astfel timp sa recupereze.
 
3. Contacteaza clientii mai importanti inainte de a pleca
Anunta-i ca pentru o anumita perioada nu vei fi la birou si afla daca exista ceva cu care ii poti ajuta inainte sa pleci. Kerr spune ca acesta poate fi o modalitate buna de a le dovedi ca esti responsabil si le poate oferi un timp de gandire in caz ca au nevoie de ajutor cu anumite lucruri.
 
adeverinta_concediu_medical

Descarca adeverinta concediu medical


cerere_concediu_casatorie
Descarca cerere concediu casatorie



cerere_concediu_fara_plata
Descarca cerere concediu fara plata



cerere_concediu_deces
Descarca cerere concediu deces



cerere_concediu_odihna
Descarca cerere concediu odihna

 


Simti ca nu te poti bucura de concediul de odihna?

Nu esti singurul/singura in aceasta situatie. Stevan Rolls, director HR la Deloitte UK declara intr-un articol The Guardian ca aceasta neplacere asociata cu concediul este doar un obicei al oamenilor, de care se desobisnuiesc greu.  Daca te afli pentru prima oara in postura de angajat sau pur si simplu vrei sa faci o impresie buna in noul rol din cadrul companiei, poti fi tentat sa "ocolesti" lungile perioade in care lipsesti de la birou, luand doar pauze scurte.

Insa, este foarte important sa iti iei si zile libere de la birou. Penny de Valk, managing director la Penna, o agentie globala de resurse umane spunea ca oamenii devin mai putin productivi daca nu iau si pauze de la programul de lucru. Chiar daca angajatii vor munci mai mult, acest lucru nu inseamna ca vor deveni mai creativi sau ca vor avea acelasi nivel de productivitate.

Planifica-ti din timp toate zilele de concediu, astfel încat sa nu ramai cu ele la final. Este dreptul tau sa te bucuri de ele, așa ca profita din plin de concediu în fiecare an!

 

Citeste si:

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri