Egalitatea de gen la locul de munca incurajeaza inovarea - Studiu Accenture

Accenture a realizat un sondaj online in care au fost inclusi peste 18.000 de profesionisti din 27 de tari in octombrie 2018, precum si un sondaj telefonic cu peste 150 de directori din 8 tari efectuat in noiembrie si decembrie 2018.

95% dintre directorii din intreaga lume considera inovatia ca fiind vitala pentru competitivitate si continuitatea afacerii, conform raportului “Getting to Equal 2019” lansat de Accenture. In timp ce diversitatea reprezinta un element esential, o cultura organizationala care incurajeaza egalitatea de gen este un motor puternic al unei mentalitati care incurajeaza inovarea si este mai importanta decat alte elemente diferentiatoare dintre organizatii, precum domeniul de activitate, tara in care se afla sau aspectele demografice ale fortei de munca. Indiferent de sex, identitate sexuala, varsta sau etnie, respondentii au dat dovada de o capacitate de inovare sporita atunci cand fac parte dintr-o companie cu o cultura organizationala care incurajeaza egalitatea de gen.

In contextul actual, in care mediul de business este in continua schimbare, companiile trebuie sa fie in permanenta capabile sa inoveze. Pentru a consolida mentalitatea de inovare in randul angajatilor, inainte de toate trebuie sa invatam sa apreciem ceea ce ii face unici si sa le permitem sa fie ei insisi. In acest fel, se vor simti liberi sa fie creativi, dar si incurajati sa contribuie”, a declarat Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director, Accenture Romania.

Mentalitatea de inovare a angajatilor, adica disponibilitatea si capacitatea de a inova, este de sase ori mai mare in companiile cu o cultura organizationala puternic orientata catre egalitatea de gen, comparativ cu acele companii in care cultura egalitara este promovata mai putin. Un exemplu de companie din prima categorie este Mastercard. Datorita acestei mentalitati, valoarea actiunilor sale a crescut cu peste 35% anul trecut, compania aflandu-se intr-o ascensiune rapida.

Noul studiu Accenture a fost realizat atat in urma unui sondaj in care au fost chestionati 18.000 de angajati din 27 de tari, cat si bazat pe un sondaj in care au fost implicati 150 directori din 8 tari, plus un model care combina rezultatele sondajului angajatilor cu datele publicate despre forta de munca. Este o continuare a studiului lansat de Accenture in 2018 in care au fost identificati 40 de factori care pot contribui la o cultura a egalitatii de sanse, grupati ulterior in 3 categorii: Leadership puternic, Actiuni cuprinzatoare si Mediu de incurajare.

Cercetarea din acest an a stabilit ca un mediu in care se da dovada de incredere este de departe cea mai importanta categorie dintre cele trei si este compusa din sase elemente: scop, autonomie, resurse, inspiratie, colaborare si experimentare. Cu cat mediul de munca este mai orientat catre o cultura egalitara, cu atat este mai mare dorinta si capacitatea angajatilor de a inova. Spre exemplu, exista de sase ori mai multe sanse ca angajatii companiilor cu o cultura egalitara sa spuna ca nu simt ca au piedici in a inova (40% in majoritatea companiilor cu o cultura organizationala egalitara comparativ cu 7% in companiile cu o cultura organizationala mai putin egalitara).

Cu toate acestea, organizatiile trebuie sa reduca decalajul de perceptie descoperit de catre studiu intre conducerea companiilor si restul angajatilor. In timp ce 76% dintre directori au declarat ca ofera angajatilor posibilitatea de a inova, doar 42% dintre angajati sunt de acord cu aceasta afirmatie. Spre exemplu, dintre factorii de motivare a angajatilor, directorii par sa supraestimeze recompensele financiare si sa subestimeze scopul activitatii. Intr-o cultura egalitara, cei mai puternici factori care stau la baza spiritului de inovare sunt activitatile relevante de formare profesionala, programul flexibil de munca, dar si respectarea echilibrului intre viata profesionala si cea personala.


Diversitatea este un element esential

In timp ce factorii de diversitate (spre ex., o echipa de conducere diversa si o forta de munca echilibrata in functie de gen) influenteaza in mod semnificativ mentalitatea de inovare, cultura egalitatii este factorul esential in maximizarea inovatiei. Studiul arata ca capacitatea de a inova este de 11 ori mai mare atunci cand diversitatea este combinata cu o cultura egalitara, fata de companiile unde acesti factori se regasesc mai putin.


Mize economice importante

Noile cercetari releva faptul ca mentalitatea de inovare este mai puternica in regiunile cu economie emergenta si in tarile in care productivitatea fortei de munca este in crestere. Astfel ca oportunitatea este enorma: Accenture calculeaza ca in 10 ani PIB-ul global ar putea creste cu pana la 8 trilioane de dolari daca mentalitatea de inovare in toate tarile ar creste cu 10%.

Incurajarea egalitatii la locul de munca nu a fost niciodata la fel de importanta ca acum pentru stimularea inovarii”, a declarat Ellyn Shook, Chief Leadership & Human Resources Officer Accenture.Daca oamenii au un sentiment de apartenenta si sunt apreciati de angatori pentru contributiile si perspectivele lor unice, este mult mai probabil ca acestia sa avanseze si sa se simta incurajati sa inoveze.

Citeste raportul global pe accenture.com.


Vezi toate oportunitatile de cariera disponibile la Accenture aici


 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI