Cum sa realizezi un CV de nota 10 care sa-ti aduca jobul mult visat
Daca vrei sa iti creezi un CV de nota 10, acum este momentul! Pana pe 5 mai ai ocazia sa aplici la peste 9000 de oportunitati de cariera oferite de cele 160 de companii participante la cel mai mare targ virtual de joburi - Angajatori de TOP Virtual.
CV-ul perfect nu trebuie realizat la fel pentru toate domeniile, toti candidatii sau orice nivel de experienta, tocmai de aceea el trebuie adaptat in functie de nevoile fiecaruia.
CV pentru reconversie profesionala
Piata locurilor de munca este intr-o continua schimbare, dar si dorintele candidatilor ajung sa se schimbe din diverse motive, tocmai de aceea apare destul de des dorinta de reconversie profesionala. In cazul in care vrei sa iti schimbi domeniul de activitate, incearca sa prezinti cea mai buna versiune a experientei tale, in functie de asteptarile si nevoile angajatorului.
Creeaza-ti CV-ul special pentru aceasta aplicare, nu trimite un CV standard. Include abilitatile si skill-urile ce te recomanda pentru jobul la care aplici, chiar daca nu detii hard skill-urile specifice acestuia. Concentreaza-te pe abilitatile din zona dezvoltarii personale pentru ca acestea sunt aplicabile in orice domeniu de activitate si de multe ori pot inclina balanta in favoarea ta. Asigura-te ca fiecare cuvant si fiecare informatie trecute in CV sunt focalizate pe convingerea oamenilor de HR ca esti persoana potrivita pentru echipa lor.
CV pentru inceput de cariera
Recomandarea noasta este sa incluzi cursurile de la facultate, detalii despre programe de practica, experienta proiectelor extracurriculare in care te-ai implicat, cursuri sau orice alt lucru care poate fi relevant domeniului in care vrei sa lucrezi (training, conferinte, workshop-uri, scoli de vara). In plus, studiile vor arata ca esti dedicat acelui domeniu si iti doresti un parcurs profesional ascendent care te va conduce spre o cariera.
Incearca sa nu mentionezi toate cursurile urmate, pune accent doar pe acelea care raspund favorabil cerintelor job-ului vizat si care demonstreaza familiaritatea ta cu domeniul respectiv.
De asemenea, este foarte important sa stii sa iti autoevaluezi competentele cat mai bine si sa inserezi in CV doar acele elemente care stii ca pot fi dovedite prin certificari sau nivelul tau de cunoastere.
CV pentru profesionisti
In procesul de selectie si recrutare al candidatilor pentru pozitii de senior, angajatorii pun mai mult accent pe experientele de lucru dobandite in cadrul joburilor anterioare, pe competente practice si pe pasiunea pe care candidatii o au pentru domeniul ales.
Chiar daca experienta ta depaseste 7-8 ani, CV-ul nu ar trebui sa depaseasca 2 pagini. In cazul unor profesionisti cu mai multi ani de experienta trebuie mentionate doar momentele cele mai importante, acele etape care au ajutat la cresterea in cariera.
De asemenea, sectiunea de Obiectiv profesional poate fi un mod bun de a prezenta planurile tale de viitor, daca iti doresti sa ramai in acelasi domeniu sau daca vrei sa profesezi in alt domeniu. Incearca sa pui mai mult accent pe realizarile si rezultatele de la job-urile anterioare si mai putin pe responsabilitatile pe care le-ai avut.
Daca rezultatele pe care vrei sa le mentionezi nu pot fi sustinute de numere sau procente, cel mai bine ar fi sa nu le incluzi. Nu uita, rezultatele masurabile aduc un plus de valoare CV-ului tau.
Sfaturi generale pentru un CV de nota 10
Fie ca vrei, fie ca nu, la un moment dat va trebui sa iti creezii CV-ul, iar fara un ghid pe care sa il urmezi acest lucru poate fi destul de dificil. Mai jos vei gasi cativa pasi simpli pe care ii poti lua in considerare indiferent de nivelul profesional la care ai ajuns:
1. Scoate in evidenta rezultatele - Descrie activitatea pe care ai facut-o si rezultatele obtinute. Include detalii despre acestea, iar pentru a capta atentia foloseste numere si procente.
2. Utilizeaza cuvinte cheie - Din ce in ce mai multi specialisti in recrutare folosesc baza de date cu CV-uri pe care le interogheaza pentru a gasi candidatii pentru o anumita pozitie. Include in CV cuvinte cheie din domeniul tau de interes.
3. Elemente tehnice - Este recomandat sa nu folositi formatari complexe ale textului, fonturi speciale, imagini si grafice pentru ca pot genera erori la deschiderea documentului. Graficele si imaginile nu sunt recomandate deoarece distrag atentia recrutorului de la continutul CV-ului.
4. Denumeste-ti CV-ul - De cele mai multe ori CV-ul este downloadat intr-un folder unde sunt si CV-urile celorlalti candidati si angajatorii nu au timp sa caute sub ce denumire se ascunde CV-ul tau. Denumeste-ti CV-ul cat mai specific: nume, prenume si eventual pozitia pentru care aplici pentru a fi usor de identificat.
5. Structureaza-ti CV-ul - CV-urile primesc in jur de 20 de secunde de atentie, de aceea cele concise, de 1-2 pagini, functioneaza mai bine. Asigura-te ca incluzi doar informatii relevante, frazele sunt clare, iar textul este structurat astfel incat sa poate fi usor de parcurs.
6. Nu minti! - Angajatorii sustin ca mai mult de 50% dintre candidati exagereaza cand isi trec abilitatile in CV, acestea fiind intotdeauna descoperite in timpul interviului si la verificarea referintelor.
7. Foloseste verbe de actiune - Verbe precum: a coordona, organiza, crea, planifica ofera forta continutului.
8. Fii exact - Scrie complet numele scolilor, termenilor tehnici fara abrevieri sau acronime deoarece recrutorii s-ar putea sa nu inteleaga semnificatia lor.
9. Evita greselile gramaticale - CV-urile care contin greseli gramaticale sau de exprimare sunt primele excluse din cursa pentru job.
10. Folosirea unei poze neadecvate - Daca nu ai o fotografie profesionista si dedicata pentru CV, mai bine nu folosesti. Selfie-urile, pozele din vacanta sau de la nunta nu sunt deloc potrivite, aratand neseriozitate.
11. Numarul de telefon si/sau adresa de mail sunt scrise gresit – chiar daca esti unul dintre norocosi si CV-ul tau a fost selectat pentru interviu, angajatorul nu te va putea contacta daca nu sunt scrise corect. Pe de alta parte, folosirea unei adrese de email ce nu este compusa din nume si prenume nu este indicata, asa ca mai bine nu o mai incluzi. Nu uita, inainte sa trimiti CV-ul reciteste-l si asigura-te ca toate informatiile sunt corecte si valide.
12. Nivelul de limba straina – nu te subaprecia si nici spraaprecia – pentru unele job-uri cunoasterea unei limbi straine este primordiala, cere parerea unui specialist pentru a afla care este nivelul corect pe care il detii.
Redacteaza-ti CV-ul de nota 10 si cu siguranta vei obtine jobul visat! Aplica la pozitiile deschise din cadrul Angajatori de TOP Virtual.
Acceseaza Angajatori de TOP Virtual |