Cum mi-a schimbat viața radical un curs de programare de la Școala informală de IT



Stăm de povești cu Sergiu, despre pasiune. A absolvit Școala informală de IT, cursul de C++. „Cu scrierea unei povești seamănă programarea în C++”, ne spune, în timp ce articulează fiecare cuvânt – cu emoție – despre viața care s-a schimbat radical. Viața lui. Demult, ar fi spus că doar povești rămân acele visuri unde ești oricine vrei să fii.


Astăzi, însă, despre limite care se pot depăși povestește. A țintit sus, cel care în copilărie se vedea astronaut, și asta spune multe despre povestea unui nou început.„Absolvisem Facultatea de Drept, când am realizat că nu vreau să profesez în domeniul juridic. Am luat-o de la început, în programare, pentru că eram curios și pasionat. Curiozitatea a început la 10 ani, cu primul meu calculator, dar ulterior nu mă gândisem niciodată cu adevărat să încep o carieră în IT”.

Nici poveste ca totul să se încheie aici. Pentru că interviul abia începe:

„Programarea seamănă foarte mult cu scrierea unei povești”

1. Spune-ne, e nevoie de un mentor ca să înveți programare?

Da, categoric. Mentorul joacă un rol extraordinar. Atunci când ești la început, e foarte greu să filtrezi informațiile, ce e esențial să știi și ce nu. Mai mult, interacțiunea cu oameni cu multă experiență în IT și faptul că poți să ceri lămuriri oricând ai nevoie sunt, pur și simplu, decisive în a învăța corect un limbaj de programare.

2. Cum ai descrie, în termeni simpli, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă să scrii cod în C++?

Eu cred că programarea în C++ seamănă foarte mult cu scrierea unei povești. Totul are o anumită ordine, iar, dacă aceasta nu se respectă, povestea nu mai are corerență (nu compliează). Cred că învățarea în sine a unui limbaj de programare seamănă foarte mult cu învățarea unei limbi străine. Prin practică înveți din ce în ce mai mult și totul devine mai clar.

„Cea mai mare frică a fost că nu voi putea învăța niciodată să programez”

3. De ce ai ales, totuși, IT-ul?

Pasiunea pentru tehnologie a existat mereu. Absolvisem Facultatea de Drept, când am realizat că nu vreau să profesez în domeniul juridic. Așa că timp de mai bine de un an am lucrat în logistică, la o corporație, perioadă în care m-am gândit ce vreau cu adevărat să fac în viitor. Îmi doream să mă dezvolt, dar și să am o stabilitate pe plan financiar, oportunități de a crește profesional. Aceea a fost perioada când m-am hotărât să fac tranziția în IT. Știam că e un domeniu care îți stimulează gândirea, un mediu care necesită logică și raționament. Curiozitatea pentru tehnologie, voința de a afla “cum funcționează asta” m-au adus pe drumul unde acum sunt.

4. Cea mai mare frică a fost…

Că nu voi putea învăța niciodată să programez. A apărut această frică undeva pe la mijlocul cursului, atunci când mi-am dat seama cât de puțin știu de fapt. Cu timpul, însă, mi-am dat seama că e normal ce simt. Că e un sentiment pe care îl ai în orice domeniu nou, atunci când ești în etapa de învățare. Pe măsură ce făceam exerciții, folosindu-mă de informațiile de la curs, mă acomodam cu limbajul de programare. La un moment dat, scrierea de cod a devenit ca ”o a doua natură”.
 
„La acel curs am învățat că nu există limite”

5. Dacă ar fi să enumeri cele mai importante, să zicem 3, lucruri pe care le-ai învățat la cursul de la Școala informală de IT, acelea ar fi…
 
  • Să programez. Am învățat cum se scrie un program în C++ și cum funcționează logica din spate.

  • Să am răbdare. În development ai nevoie de multă răbdare pentru a crea ceva, dar nimic nu se compară cu sentimentul de satisfacție de la final. Este imens.

  • Că nu există limite. Chiar și atunci când pare greu sau descurajator, totul este posibil cu suficientă ambiție.

6. Îți amintești în mod deosebit de…

Pointeri. Sunt foarte importanți. Dar dincolo de asta, de atitudinea mentorului. De interacțiunile cu el și de modul plăcut prin care se transmitea informația. La Școala informală de IT e o atmosferă care nu are nimic de a face cu modul tradițional de predare, acolo unde – de cele mai multe ori – înveți pentru că „trebuie”.
 
„Absolvirea cursului mi-a schimbat viața radical. O spun cu toată convingerea”

7. Cu ce skil-uri crezi că ar trebui să pornești la drum în development?

Cu pasiune. Trebuie să poți sta cu orele în fața calculatorului, fără să resimți oboseală, descurajare. În plus, ai nevoie de abilitățile de gândire logică și raționament, dar și de capacitatea de a comunica eficient, lucru care te va ajuta foarte mult pentru a putea relaționa cu alți oameni (colegi, clienți).

Vreau să spun că Școala informală de IT îți oferă tot ce ai nevoie pentru a pleca la drum. Îți dezvoltă, efectiv, skill-urile tehnice și îți formează acel mod de gândire de care ai nevoie în acest domeniu. Dar, bineînțeles, povestea nu se oprește odată cu absolvirea unui curs. Toate aceste skill-uri trebuie dezvoltate ulterior, prin muncă practică și cercetare.

8. Cu ce te ocupi acum?

Absolvirea cursului mi-a schimbat viața radical. Lucrez ca Software Developer în industria automotive. O spun cu toată convingerea: datorită acestui curs mi-am îndeplinit cel mai mare vis.

Sfaturi pentru cei care citesc acest interviu de pe Hipo.ro

9. Cum a fost la interviul de angajare și ce sfaturi ai putea da mai departe din experiența ta?

Interviul de angajare a fost o conversație relaxată. E adevărat, apare puțină presiune, atunci când ți se pun întrebări tehnice. E posibil să nu știi să răspunzi la unele, dar să recunoști asta nu înseamnă automat respingere. Din experiență proprie, recomand documentarea. E bine să ai informații despre compania unde vrei să te angajezi (istoric și așa mai departe), pe care le vei găsi pe site-ul ei oficial, în mare parte. Dar mai mult, ai grijă să recapitulezi toate informațiile de la curs. Dacă ești tu însuți, sincer și deschis, vei transmite și încredere, ceea ce e foarte important.

Învață ceva care te pasionează!

C++ de la A la Z++

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie