Cum pui in evidenta experientele internationale in CV sau la interviu?



Unele din cele mai frumoase experiente de care te poti bucura in anii facultatii sunt programe precum Erasmus si Work and Travel sau orice experienta internationala. Trei, patru, cinci luni sau un intreg an universitar in care te poti bucura de diversitate culturala si sa creezi amintiri in locuri noi cu oameni noi.

Intreaga experienta reprezinta un plus pentru tine in procesul de recrutare, cu siguranta, dar cum o evidentiezi cu folos in CV-ul tau sau la interviul de angajare?


1. Abilitatile dobandite

Atunci cand te bucuri de o experienta internationala este usor sa uiti ca esti intr-un constant proces de invatare si de dobandire de competente. Actiuni care pot parea simple precum intelegerea legilor, adaptarea la birocratia tarii in care locuiesti, organizarea de evenimente sau intalniri sunt, de fapt competente pe care angajatorii le cauta.

In plus, faptul ca ai lucrat/invatat intr-o alta tara demonstreaza nivelul tau de adaptabilitate si flexibilitate si sunt argumente bune in favoarea ta.
  • In CV

Include o sectiune “Competente” in CV-ul tau si detaliaza abilitatile pe care le-ai dobandit sau dezvoltat pe parcursul experientei. Nu uita de limbile straine!
  • La interviu

La interviu povesteste despre competentele dobandite, cum le poti folosi in cadrul companiei si cum te ajuta sa fii mai performant.
 

2. Cand am fost plecat/plecata in…..

Scurte povesti sau intamplari din experienta ta sunt o buna modalitate prin care poti ilustra reusitele tale, dar si progresul facut.
Cu toate acestea, este important sa stii ca nu toate experientele traite pot fi povestite. Cu siguranta ai si intamplari amuzante sau dificile, care odata relatate te pot pune intr-o lumina nefavorabila.
 
  • In CV

Daca sunt relevante pentru jobul la care aplici, poti incerca sa introduci in continutul scrisorii de intentie care insoteste CV-ul tau cateva povestioare care demonstreaza capacitatile tale. Le poti povesti intr-o maniera care sa arate rezultatul final al acesteia. De exemplu, experienta mea in strangere de fonduri a inceput cand am reusit sa strang 2,000 dolari pentru a construi o noua scoala in satul din Cambodgia in care am lucrat.
 
  • La interviu

Poti pregati cateva exemple din experienta ta care pot fi povestite intr-un minut sau mai putin.
 

3. Ce alte beneficii ti-a adus experienta?

Independenta

  • Pe parcursul lunilor in care ai locuit in strainatate, cu siguranta, te-ai confruntat cu bariera lingvistica, diferente culturale sau necunoscutul (faptul ca nu mai erai inconjurat/inconjurata de lucruri familiare). Este important sa povestesti despre astfel de experiente in timpul interviului, care demonstreaza cum ai trecut


Abilitati organizatorice si de budget management

  • Faptul ca ai reusit sa planifici mutarea ta intr-o alta tara da dovada de bune abilitati logistice. Gasirea unui apartament, cumpararea biletelor, pregatirea bagajelor etc. De asemenea, plecarea intr-o experienta internationala presupune mentinerea unui buget lunar care sa acopere toate cheltuielile, care te invata cum sa folosesti banii in mod inteligent si util.

Expunerea internationala presupune sa ai acces la o baza de resurse aproape inepuizabila. Pe langa avantajul experientei unice pe care o vei avea, prieteni si amintiri de neuitat, beneficiul major va veni cand vei aplica la un job, program de internship sau trainee. Majoritatea angajatorilor apreciaza tinerii care demonstreaza curaj si interes pentru dezvoltarea lor, asa ca nu ezita sa le mentionezi cand te afli in procesul de recrutare.

Sfaturi de la angajatori

  • “Sfatul nostru pentru juniori este sa se expuna inca din facultate la cat mai multe experiente business care sa ii scoata din zona de comfort si care sa le ofere un mediu in care sa isi imbunatateasca soft skill-urile mentionate sus - internship-uri, experiente Work&Travel, voluntariat.” - Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead @ EY Romania
 
  • “Cea mai constanta intrebare la prima angajare se refera la experienta anterioara. Consideram ca nu e necesar ca toti studentii sa lucreze, insa e important sa fie multilateral dezvoltati si sa fie incadrati in activitati care antreneaza anumite abilitati care pot fi necesare in momentul cand iau un job: competente de comunicare, abilitatea de a lucra atat in echipa cat si individual, multi-taskingul. Orice job, pe langa niste competente de baza specifice mai cere si abilitatea de a conlucra cu alti oameni, de a face fata unor situatii imprevizibile, etc. La fel, astazi nu mai e posibil sa fii angajat si sa poti evolua carieristic daca nu cunosti o limba straina sau chiar doua.” - Specialist HR@ JOB TRUST
 
  • Daca, de exemplu, dupa finalizarea studiilor ai ales sa te implici intr-o experienta profesionala si ai astfel o pauza in parcursul profesional nu trebuie sa te ingrijorezi. O calatorie mai lunga cu a carei ocazie ai putut sa dobandesti niste cunostinte sau sa te descoperi ceea ce ti-ai dori sa faci cu cariera ta este o explicatie foarte buna pentru recruiter. "Ar trebui sa dai un indiciu despre activitatea din acea perioada si cum a contribuit ea la competentele necesare pentru postul la care ai aplicat." - Adriana Record, Director Executiv @ CCIFER

Descopera cum o experienta internationala iti poate schimba viata:
 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri