Care sunt principalele tari care investesc in companiile din Romania?

Dezvoltarea economica a unei tari depinde in mare masura de capitalul pe care aceasta il detine. Cum sursele publice de capital sunt deseori limitate, investitiile straine directe (ISD) reprezinta o necesitate pentru cresterea si bunastarea economiei unei tari. ISD-urile reprezinta un flux de capital, de tehnologie si know-how, genereaza locuri de munca, stimuland si dezvoltand astfel economia.

Investitiile straine in Romania

Cu o pozitie geografica privilegiata, resurse naturale bogate si o piata de dimensiuni mari, la care se adauga si o forta de munca competenta si cu costuri scazute, Romania detine multe avantaje strategice pentru a atrage investitii straine. Din pacate, cadrul politic si legislativ, caracterizat prin lipsa unor masuri clare orientate spre atragerea investitorilor straini au facut ca Romania sa nu beneficieze la maxim de potentialul sau.
 

Principalele tari care investesc in Romania

Din statisticile prezentate de ONRC referitoare la investitiile straine in Romania reiese faptul ca in 2019 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 2%, atat din punct de vedere al numarului de societati care au investit in tara noastra, cat si din punctul de vedere al valorii capitalului social subscris.



Uniunea Europeana este principalul partener de afaceri al Romaniei. Conform statisticilor prezentate de Registrul Comertului in septembrie 2019, 86 % din totalul de capital social subscris de societatile straine in Romania este reprezentat de tari din Uniunea Europeana, Olanda, Austria si Germania fiind cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei.

In septembrie 2019, Olanda a fost pe primul loc in clasamentul tarilor cu cele mai mari investitii in tara noastra, cu aproximativ 9.2 miliarde de euro capital social subscris. Tara lalelelor era urmata in clasament de Austria si Germania, fiecare cu cate aproximativ 4.8 miliarde de euro. Cele trei tari detin impreuna o pondere de aproximativ 40% din totalul de capital social subscris in Romania (48.6 miliarde de euro).



Tarile a caror valoare a investitiilor a crescut cel mai mult in septembrie 2019 fata de aceeasi luna a anului 2018 sunt Ungaria (cu 48%), Grecia (cu 41%) si Belgia cu 19%. Printre tarile care au avut investitii la noi in tara in septembrie 2018 si nu mai apar in statisticile ONRC din septembrie 2019 se numara Emiratele Unite Arabe, Irlanda, Islanda, Gibraltar, Israel si Slovenia.

Citeste restul articolului aici


 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania