Cum treci de la intern la angajat full-time?
Probabil stii deja ca un internship iti poate oferi pe langa experienta de a invata si a descoperi un anumit domeniu si oportunitatea de a obtine un job full-time. De cate ori nu ai citit in anunturile de joburi “Internship-ul se poate finaliza cu un contract full-time in cadrul companiei noastre”?
Dar cum ajungi sa schimbi rolul de intern cu cel de angajat full-time. Descopera in randurile ce urmeaza.
Arata-ti potentialul
Jillian Lucas, coach de cariera pentru themuse.com considera ca nu este important doar sa demonstrezi ca esti un bun profesionist, dar sa acorzi atentie si relatiilor cu cei din jur. Daca te afli la mijlocul perioadei de internship fa o analizei a experientei tale pana in acel moment. Te va ajuta sa iti dai seama daca ai facut tot ceea ce puteai pentru a primi un rol full-time sau mai sunt lucruri pe care ai putea sa le imbunatatesti. Cateva intrebari pe care ai putea sa ti le pui potrivit lui Jillian Lucas sunt:
- Consideri ca ai avut impact in cadrul departamentului in care ai lucrat?
- Ai primit feedback pozitiv?
- Ai depasit asteptarile colegilor si a managerului?
- Ai respectat programul de lucru?
- Ai respectat deadline-uri primite?
- Cand ai primit feedback constructiv l-ai aplicat?
- Observi un progres in ceea ce priveste modul in care lucrezi?
Ce aspecte te ajuta sa excelezi in cadrul internship-ului? “Curiozitatea, interesul sincer si demonstrat pentru domeniu. Punctualitatea si seriozitatea. Accentul pe ce poti tu sa inveti si cum ar putea asta sa ajute pe termen mai lung compania nu doar cele 1-2-3 luni de internship. Nu uitati ca internship-ul este poarta de intrare intr-o companie, este perioada cand puteti demonstra ca meritati sa deveniti angajati, dar si cand va puteti convinge daca este oportun si pentru voi asta.” – Isabell Coler, HR Manager @ foodpanda
Se zice ca succesul este in afara zonei de comfort asa ca incearca (tinand cont de propriile limite si de cat esti dispus/dispusa sa iesi din zona de comfort) sa experimentezi lucruri noi, sa te implici in proiecte diverse. De asemenea, nu este nimic rau in a gresi, atata timp cat inveti din ele si data viitoare dovedesti acest lucru.
Poti considera internship-ul si ca o perioada de proba. “Perioada de proba este si ea reciproca – angajatorul testeaza abilitatile pe care ai afirmat ca le ai, dar si dorinta de a invata, capacitatea de a te adapta la viata si regulile companiei, de a te integra in echipe etc. In acelasi timp, pentru candidat este important sa nu pluseze in aceasta perioada, sa incerce sa ramana natural, astfel incat sa fie la randul lui convins ca ii place, este disponibil mental sa mearga mai departe. Sa puna intrebari, sa isi exprime punctele de vedere in mod echilibrat, sa contribuie la viata echipei din care face parte.” – Adriana Record, Director Executiv @ CCIFER.
Cum comunici dorinta de a deveni angajat full-time?
La final, dupa putina dar valoroasa experienta pe care ai dobandit-o ce ai vrea sa faci pe viitor din punct de vedere profesional? Contureaza cateva obiective pe care sa le prezinti managerului. Ce task-uri ti-a facut placere sa le finalizezi sau in ce alte proiecte ti-ar placea sa te implici? Avand raspunsul la aceste intrebari poti spune “Acestea sunt motivele pe care consider ca pasiunile mele se aliniaza cu compania si de ce cred ca as aduce un plus de valoare in organizatie.”
Discutia
Jillian Lucas recomanda ca ulterior sa te folosesti de lista cu realizari si reusite mentionata mai sus pentru a sublinia cat de valoroasa a fost perioada in care ai fost intern.
Daca la inceputul articolului isi recomandam sa fii un actor care sustine o auditie, acum trebuie sa imbraci rolul unei persoane de vanzari, fii un fel de lup de pe Wall Street. Subliniaza abilitatile tale si ce poti aduce nou in cadrul companiei.
Fii pregatit/pregatita si pentru un raspuns negativ
Desigur, nu ai obtinut acum un job in cadrul companiei, dar acest lucru nu inseamna ca in viitor nu vei avea sansa sa te alaturi lor undeva in viitor. Potrivit expresiei romanesti, nu uita sa lasi loc de buna ziua.
Descopera si mai multe sfaturi despre cum sa faci tranzitia la angajat full-time aici:
Citeste si:
-
O zi din viata unui inginer software
-
Bine ai venit in echipa! Ce faci in prima zi la job?
-
Cum pui in evidenta experientele internationale in CV sau la interviu?
-
Meseriile viitorului - care vor fi cele mai cautate joburi in anii care urmeaza?
-
Cum iti completezi un profil de LinkedIn de 10?