Simti ca te-ai plafonat? Descopera 4 sfaturi pentru a iesi din aceasta stare



Vine o perioada in cariera fiecarui profesionist in care plafonarea se instaleaza, scade puterea de concentrare, parca nici nivelul de motivare nu mai este la fel de ridicat si nici finalizarea unui simplu task nu se mai realizeaza cu usurinta.

Cu totii avem si zile proaste, dar daca aceasta situatie este deja prezenta in viata ta de ceva timp inseamna ca este timpul sa faci cateva schimbari.

Care sunt "simptomele" plafonarii?

  • Te simti plictisit/plictisita - ti se pare ca jobul tau este unul plictisitor, care nu te mai incanta. Nu te mai simti nerabdator/nerabdatoare sa vii la birou in fiecare zi;
 
  • Nu suporti ziua de luni - ok, cu totii avem zile in care uram faptul ca este luni, dar daca in fiecare duminica seara simti ca esti nervos/nervoasa, letargic si te gandesti cu groaza la urmatoarea zi de la job este deja o problema;
 
  • Nu mai livrezi aceeasi calitate a muncii tale
 
  • Primesti deja intrebarea daca esti bine - chiar daca nu ne dam seama, uneori limbajul non-verbal poate comunica mai multe decat credem
 
  • Te simti epuizat/epuizata psihic

Determina cauza problemei

Un prim lucru pe care ar trebui sa il faci este sa descoperi ce a cauzat plafonarea ta. Incearca sa iti amintesti care a fost exact momentul in care ai inceput sa te simti demotivat/demotivata.

Acest lucru inseamna ca trebuie sa analizezi nu doar viata de la birou, ci si cea personala. Exista factori de stres in viata ta personala? Daca da, inseamna ca si acestia pot fi o cauza.

Stefan Mumaw, director al unei companii din San Francisco sugereaza sa conturezi in linii mari cum arata rutina ta zilnica, saptamanala sau chiar lunara. De cele mai multe ori plafonarea intervine atunci cand facem un lucru in repetate randuri, cand avem o rutina. Asadar, solutia este sa introduci ceva noua in rutina ta. Pot fi lucruri simple precum 20 de minute din pauza de masa pentru a citi o carte sau pentru a face o plimbare in zona in care lucrezi.

Andreea Dobre, Recruitment Consultant @ Lugera – The People Republic este de parere ca angajatii trebuie sa fie mai constienti de propriile nevoi si sa isi identifice motivatia interioara de a actiona intr-o anumita directie. Este recomandat sa fie mai deschisi cu angajatorul si sa discute despre nevoile lor si ceea ce i-ar putea ajuta sa fie motivati.

Provoaca-ti mintea

Daca ti-ar placea sa evadezi undeva pe o insula pustie, pur si simplu sa iti ocupi gandurile cu altceva, atunci este posibil sa resimti o oboseala psihica.

Provoaca-ti gandurile si propune-ti mici teme de gandire care sa iti puna creativitatea la treaba. LinkedIn sugereaza fie sa lucrezi la un nou proiect la job sau sa creezi probleme fictionale pe care apoi sa incerci sa le rezolvi, ca de exemplu sa creezi cel mai bun ghiozdan din lume in doar 11 minute.

De asemenea, este important sa te inspiri, fie din filme, carti sau de la cei din jurul tau. Nu se stie niciodata de unde iti poate veni o idee geniala.

Este important ca fiecare persoana sa isi analizeze optiunile de cariera in functie de cunostinte, competente si de profilul personal. Este util sa iti stabilesti 1-2 directii de cariera si sa nu consideri ca te poti adapta la orice tip de job – Ioana Ciribasa, Recruitment Coordinator @ Schaeffler Romania

Fara multitasking

Esti intr-o intalnire si incerci sa ai atentie distributiva, in timp ce asculti discutiile, raspunzi si la 2 email-uri, planifici un interviu si te gandesti si la raportul lunar pe care trebuie sa il pregatesti pana la finalul zilei. Cu siguranta, ca te simti coplesit/coplesita.
In incercarea de a le rezolva pe toate cat mai repede si cat mai bine nu vei ajunge la cele mai bune rezultate, lucru care te va demotiva si mai mult si iti va scadea nivelul de productivitate.

Cum iesi din acest “cerc vicios”? Creeaza o lista cu prioritati si ncepe cu un singur task, pe care, dupa ce il finalizezi te poti ocupa de urmatorul de pe to do. Astfel iti vei concentra toate resursele asupra unui singur lucru si vei reusi sa le duci la bun sfarsit si cu succes.

Stabileste-ti un nou obiectiv

Ce te poate motiva mai mult decat un nou obiectiv pe care iti doresti sa il indeplinesti? Un nou tel iti ofera noi perspective, te motiveaza si te provoaca sa gandesti planul potrivit care sa te ajute sa ajungi la rezultatul dorit.

Mai multe despre cum sa iti setezi obiectivele si sa le indeplinesti aici: 
 


Pe final, nu uita ca tu esti cel/cea care te poti scoate din aceasta stare, de a te remotiva, asa ca nu ezita sa preiei controlul situatiei si sa te reinventezi. Nu exista o reteta a succesului, dar invatarea continua si dorinta de a fi mereu cel mai bun profesionist posibil sigur te vor ajuta.

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri