4 dificultati legate de gasirea primului job si cum treci peste ele



Vine un moment in viata fiecarui tanar cand decide ca este timpul sa castige mai multa independenta si sa isi insuseasca responsabilitatile unui loc de munca. Insa, ca orice lucru nou pot aparea si momente dificile. Drumul este anevoios, dar privelistea de sus merita tot efortul, nu-I asa?

Descopera mai jos 4 probleme care pot aparea si cum le poti rezolva.
 

1. Crezi ca nu ai abilitatile necesare

Sectiunea de aptitudini si competente profesionale este de departe cea mai importanta parte a CV-ului tau. De ce? Pentru ca specialistii HR vor sa stie ce fel de abilitati si compentente vei aduce in cadrul echipei deja formate. Monster recomanda ca inainte sa listezi o sumedenie de lucruri pe care le poti face, sa iti acorzi 30 de minute pentru a intelege mai bine care sunt competentele cheie pe care compania le cauta si care sunt relevante pentru job-urile pe care ti le doresti.

Un lucru important pe care trebuie sa il retii pentru anul 2020 este ca flexibilitatea se afla pe prima pozitie in topul abilitatilor urmarite de angajatori. Candidatii si angajatii “vor avea nevoie de o mai mare deschidere si flexibilitate mentala, abilitati de invatare si adaptare pentru a reusit sa fie inserati pe o piata a muncii mereu in schimbare” potrivit Lilianei Pastragus, coordonator Departament Recrutare pentru SC Open Mind – Gruppo OM SRL.
 

2. Iti este teama de interviul de angajare

Interviul cu recruiterul este cel mai important pas din procesul de recrutare. Acesta este momentul in care angajatorul isi face o imagine clara despre candidat, in care poate dezvolta mai multe pe baza CV-ului si isi poate da seama in ce masura candidatul este potrivit pentru postul ales.


Este important sa mergi la interviu cu o doza extra de incredere pentru ca este clar ca din moment ce ai trecut la urmatorul pas inseamna ca ai abilitatile necesare pentru jobul ales. Practica (interviurile) te calesc cu timpul. Asa ca las emotiile sa iti descopere personalitatea, dar nu te pierde de tot cu firea. Gandeste-te ca nu esti la examen sau la o prezentare de proiect, nici nu esti certat. Esti in fata unor oameni care vor doar sa te cunoasca si poate intr-un moment iti vor fi colegi de birou. - Recruiter la o companie din industria Inginerie





Consider ca totul tine de psihic. E important sa intelegi in totalitate faptul ca oamenii cu care ai interviul vor doar sa te cunoasca, sa vada ce stii, ce ti-ar placea sa faci, la ce anume ai fi potrivit, pentru a vedea daca ti se potriveste rolul respectiv. - Director HR la o agentie de recrutare
 




Inainte de interviu imagineaza-ti care e cel mai rau lucru care ti se poate intampla si exploreaza emotiile respective. Pregateste-te cu informatii si intrebari (despre companie si despre post, citeste anuntul cu atentie, despre CV-ul tau si competentele, pregatirea ta, despre proiecte, chiar si personale), numara pana la 10 si respira adanc de mai multe ori.  - Specialist HR la o companie IT
 




Nu iti seta asteptari exagerate sau nerealiste pentru tine si pentru performanta ta in timpul interviului. Nu exista raspunsul perfect, nu exista intrebari stupide pe care sa le poti pune, nu o sa fie unicul interviu din viata ta si nici singura companie la care te vei putea angaja. Nu ai nimic de pierdut, doar de castigat.

Ce castigi din fiecare interviu sustinut? Incredere in tine, fluenta in vorbire, rezistenta la stres, perseverenta.

Imbraca-te lejer, dar decent. Nu are rost sa adaugi disconfortului emotional si pe cel fizic. Cere apa si bea din ea pe parcurs. Respira si concentreaza-te cateva secunde pe respiratie cand simti ca te coplesesc emotiile. Incearca sa observi gesturile care apar cand ai emotii (mototolitul cartii de vizita, trasul de degete, joaca cu pixul, bataitul piciorului) si controleaza-le.

Apoi, tine cont ca poate si persoana din fata ta are emotii si cu siguranta ia in considerare ca vei avea si tu. - Isabell Coler, HR Manager @ foodpanda
 

3. Te sperie discutia despre salariu

Unii recruiteri spun din start care este salariul pentru functia la care candidezi, ca sa nu creeze asteptari gresite din partea candidatilor. Alti recruiteri adreseaza aceasta intrebare la finalul discutiei.

Daca nu stii exact cum sa aduci in discutie acest subiect, cel mai bine il lasi pe recruiter sa initieze discutia.

In ceea ce priveste cum te evaluezi ca sa stii ce salariu sa ceri, cel mai bine este sa incepi cu un research al domeniului si al pietei pentru a afla care sunt salariile pe care le ofera de obicei companiile. Daca stii ce ti se cere (responsabilitati, atributii) si cat stii tu sa faci efectiv din ce ti se cere (studii + experienta practica), atunci te poti autoevalua foarte usor.
 

4. Nu ai experienta profesionala

Daca te temi ca iti va fi greu sa gasesti job-ul potrivit pentru ca nu ai experienta profesionala necesara trebuie sa stii ca nu este nicio problema. Recruiterii nu se asteapta ca atunci cand parcurg CV-ul unui candidat entry-level sa gaseasca ani si ani de experienta, in diferite domenii.

Iti poti face remarcat CV-ul folosind cateva strategii precum:
  • Sa mentionezi cursuri de la facultate, studii extracurriculare sau orice alt lucru care poate fi relevant pentru job-ul la care aplici (training-uri, scoli de vara etc)
 
  • Mentioneaza specializarea facultatii, cursurile pentru care aloci mai multa atentie. Aici poti include si rezultate extraordinare pe care le-ai avut, burse de merit, sesiune de cercetare
 
 
  • Detaliaza experienta ta in programele de practica de la facultate si/sau experienta proiectelor extracurriculare in care te-ai implicat
Cele mai importanta criteriu in recrutarea Juniorilor pentru angajatori este experienta de lucru anterioara, care in cazul candidatilor entry-level se traduce in job-uri part-time, programe de internship, stagii de practica sau implicare in ONG-uri.



Procesul de recrutare poate fi unul complex si time consuming asa ca nu te lasa descurajat/descurajata, cu siguranta odata ce vei capata un pic din experienta interviurilor si a interactionarii cu angajatorii te vei simti mai mult in largul tau si vei reusit sa depasesti aceste momente.

 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri