EY: Uniunea Europeana recomanda cresterea salariului minim la 1900 RON net



In perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE. Perioada de consultare va dura in jur de 6 saptamani.

Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali, spunea Mihaela Mitroi, partener EY

Scopul acestei initiative este stabilirea unui cadru pentru determinarea salariului minim la nivel european, acesta calculandu-se la aproximativ 60% din salariul mediu din statele membre.

Salariul minim in Romania

In Romania salariul se situeaza sub media salariilor statelor membre. Potrivit Eurostat, in luna iulie a anului trecut salariile minime lunare variau. Daca in Luxembourg salariul este de 2.071 euro, in Bulgaria acesta de doar 286 euro.

Ingrijorator pentru Romania este si proportia angajatilor care castiga salariul minim. Datele prezentate de CE ne arata ca ponderea lucratorilor care castiga salariul minim in UE este estimata la niveluri care variaza de la sub 5% (de exemplu, in Malta, Belgia, Cehia) pana la aproximativ 25% (in Romania). Observam, astfel, ca ocupam ultima pozitie in randul statelor membre in ceea ce priveste proportia angajatilor care au fost platiti cu salariul minim la nivel national, potrivit Mihaelei Mitroi.

Pentru a se ajunge la procentul de 60% propus, salariul minim ar trebui sa creasca cu 760 de lei, adica de la 1.160 la 1.920 lei.

Avand in vedere si revolutia digitala, un pas important pentru a ajuta forta de munca sa se pregateasca pentru locurile de munca ale viitorului va fi furnizarea de noi abilitati necesare pentru a face fata schimbarilor de pe piata muncii. Ca atare, angajatorii vor trebui sa investeasca mai mult in formarea angajatilor lor. In plus, guvernele lumii sa gaseasca o solutie si sa stimuleze aceste investitii in capitalul uman. Astfel de stimulente ar putea acoperi, printre altele, cheltuielile cu pregatirea si educatia, declara Mihaela Mitroi.

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI