Cum sa treci cu succes de primul tau interviu in audit si taxe?



Alegerea unui nou job sau chiar a primului job aduce cu sine unori un paradox pe care foarte greu il pot intelege. Petrecem uneori si cateva zile analizand si citind review-uri atunci cand ne cumparam un telefon nou si totusi sunt multi candidati care se duc la interviuri fara sa fi citit doua randuri despre compania pentru care au aplicat, despre job si poate mai putin de atat despre industria din care face parte compania. Asta cu toate ca jobul este cel care ne va plati telefoanele toata viata unora dintre noi.

Poate face diferenta un mic efort de pregatire in procesul de selectie pentru un job?
Pe scurt – DA!  Vom trece impreuna prin cateva puncte care te pot pregati pentru procesul de selectie daca iti doresti un job in unul din domeniile urmatoare: taxe, contabilitate si audit. Regulile se aplica si pentru alte domenii.

Nr. 1  - probabil cel mai des intalnit sfat si la fel de probabil – cel mai ignorat: documenteaza-te. Adica exact etapa de “research” de care nu ne ferim atunci cand cumparam un telefon, alegem o vancanta sau chiar un film. 

Sa presupunem ca ai obtinut un interviu la o companie mare de consultanta financiara. Ce teme ai de facut?
  • Intelege industria – citeste 2-3 articole despre evoluta industriei in ultimii ani si chiar previziuni pentru urmatorii 5 ani.
  • Intelege compania – citeste despre serviciile oferite in Romania, cultura companiei, ultimele comunicate de presa sau articole despre angajatorul la care ai interviul de angajare. Merita sa ajungi si pe pagina de cariera pentru a intelege cum este structurat procesul de selectie. Citeste si cateva lucruri despre evoluatia financiara a companiei, a industriei si vei avea un raspuns bun la intrebarea “Spune-mi cand ai dat ultima data dovada ca esti o persoana analitica?”
  • Intelege jobul – daca citesti articolul asta cel mai probabil stii deja multe despre joburile de contabil, auditor sau consultant fiscal. Nu ar strica insa sa ai o conversatie cu o persoana care face zi de zi jobul asta.
Nr. 2 – pregatesti-ti tolba de exemple. Nu, nu iti propun sa memorezi raspunsuri pe care sa le spui ca pe o poezie. S-ar termina destul de repede interviul si intuim amandoi care ar fi rezultatul. Pe de alta parte, identificarea celor mai bune exemple din activitatea ta, care iti pun in valoare experientele anterioare, necesita o doza de inspiratie. Ea tinde sa vina mai greu atunci cand de partea cealalta a mesei sunt 3 recruiteri sau chiar si mai greu daca ne intanim cu un “Senior Partner”.

Daca ai trecut cu bine de punctul Nr. 1, vei sti in etapa asta care sunt o parte dintre criteriile urmarite in procesul de selectie. Daca nu le gasesti, poti incerca sa le intuiesti. Cu siguranta ca in audit vei avea nevoie de abilitati bune de analiza si de abilitatea de a lucra usor in echipa. Ar mai trebui sa fii onest/integru. Spune-mi acum fara sa clipesti cand ti-ai folosit abilitatile de analiza sau da-mi un exemplu de un proiect in care ai lucrat in echipa. Raspunsuri vei gasi repede. Intrebarea este daca vei gasi exemplele care te pun in valoare cel mai bine, sau daca din cauza emotiilor ai putea veni cu un raspuns standard “am facut un proiect impreuna cu 2 colegi”. Alege exemplu care te diferentiaza si care te ajuta sa scoti la lumina situatii in care ai excelat, ai obtinut rezultate foarte bune si in care ai folosit bine abilitatea despre care discutam.

Cateva intrebari peste care sigur vei da, chiar daca sunt mai mult sau mai putin apropiate de forma de mai jos:
- Da-mi un exemplu de o situatie in care ai preluat / ai dat dovada de initiativa. Care a fost rolul tau, ce ai facut, ce rezultate ai obtinut?
- Care sunt cateva dintre cele mai remarcabile realizari pe care le-ai avut pana acum? De ce esti cel mai madru(a)?    
Urmeaza 3 puncte tari, 3 puncte slabe si unde te vezi peste 5 ani. Ok, poate ca nu vor suna chiar asa, dar recruiterii vor vrea sa vada cat de bine te cunosti, cat de onest poti vorbi despre tine si sa inteleaga cat de determinat esti sa iti dezvolti cariera in domeniul pentru care ai aplicat.
 
Intrebarile vor face de cele mai multe ori, referire la experientele tale anterioare deoarece tipul de interviu folosit cel mei des este interviul comportamental. Acesta pleaca de la premisa ca un comportament demonstrat in mod repetat in trecut, va fi afisat si in viitor (aici gasesti mai multe detalii despre acest tip de interviu). Pe scurt – daca ai multe exemple din trecut ca esti o persoana organizata – cel mai probabil asa vei fi si la noul job.  Aici vin la indemana activitatile tale extracuriculare daca esti la primul job. Altfel, mai toate raspunsurile tale vor fi cu proiectele de la facultate sau excursia cu prietenii.
 
Nr. 3 Pregateste-te pentru teste.
Cel mai probabil vei intalni macar unul din urmatoarele tipuri de teste:
- teste de contabilitate (din ce in ce mai rar utilizate);
- teste de limba engleza (prezente sub o forma sau alta la companiile internationale);
- teste de abilitati numerice, verbale, de logica;
- teste tip GMAT;

Merita sa intrebi 2-3 fosti colegi mai mari cu ce s-au mai intalnit ei pentru a sti daca e cazul sa parcurgi inca o data manualul de contabilitate. Pentru limba engleza, e usor tardiv sa te pregatesti inainte de interviu, dar daca citesti cu ceva timp in avans articolul asta si simti ca engleza ta e ruginita – investeste intr-un curs bun de limba engleza. S-ar putea sa fie una dintre cele mai bune investitii din viata ta.

Pentru testele de abilitati am o veste buna si una proasta. Vestea proasta este ca abilitatile nu pot fi imbunatatite atat de usor de pe o zi pe alta. Vestea buna este ca pe langa abilitati, pentru a rezolva cu succes un test, ai nevoie si de tehnica, iar tehnica poate fi imbunatatita mai usor. Vorba  “practice makes perfect” se aplica destul de bine in cazul asta.

Sunt convins ca mai ai multe intrebari si ar mai fi de povestit si despre centrele de evaluare (assessment centers). Pentru asta ti-am pregatit un eveniment pe data de 15-16 martie unde vei avea ocazia sa discuti direct cu specialist si manageri HR de la companii mari de consultanta.


Rezerva-ti din timp un loc aici si participa la Finance Recruitment Day 2023 pentru a discuta despre toate intrebarile tale.

 

Va recomandam si:

Descopera ce iti rezerva viitorul profesional in 15 minute cu SPEED INTERVIEWS!

ULTIMELE JOBURI