Cum sa iti cauti un job?
Esti in cautarea unui loc de munca bun / mai bun si nu stii incotro sa te indrepti?
Ai parte de o mare varietate de optiuni:
- spatiul online: te poti inscrie pe site-urile de recrutare / resurse umane, site-urile de companie, care au sectiune de cariere si site-urile publicatiilor de specialitate, cu sectiune de recrutare
- mediul tiparit: poti cauta in publicatiile care contin anunturi de recrutare de mica si mare publicitate – reviste de specialitate sau ziare de interes general
- corespondenta clasica: ai posibilitatea de a trimite CV-ul tau, insotit de scrisoarea de intentie aferenta, la receptia companiilor vizate de tine
- corespondenta electronica: exista oricand varianta trimiterii CV-ului si a scrisorii de intentie pe adresa de “office” a companiilor vizate, pe aceea de recrutare (in cazul in care exista) sau pe o adresa personalizata corespunzatoare unui specialist in recrutare din cadrul companiei (in situatia in care aceasta informatie iti este accesibila)
- targurile de job-uri: ai ocazia de a intra in contact direct cu un numar mare de angajatori si, desigur, ai posibilitatea de a lasa CV-ul tau la companiile cu oferte de posturi atractive si potrivite tie
- evenimente de companie: anumite companii de pe piata din Romania recurg la evenimente publice, cum este “ziua portilor deschise”, in care isi prezinta, intr-un spatiu propriu, activitatea si oportunitatile de cariera oferite unui public format in special din potentiali candidati
- Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca: te poti inregistra in cadrul acestei structuri publice, care mediaza relatia dintre angajatori si potentialii angajati
Iata cateva sfaturi practice in cautarea job-ului dorit:
1. Cauta cele mai accesate site-uri de recrutare (informatia este usor de gasit in trafic.ro - site de clasament si statistici web).
2. Inscrie-ti CV-ul complet si actualizat pe aceste site-uri.
3. Identifica cele mai potrivite job-uri, citind cu atentie descrierile oferite de anunturi si verificand compatibilitatea dintre ceea ce stii, ceea ce ai facut si ceea ce ti se cere.
4. Candideaza pentru aceste job-uri, atasand o scrisoare de intentie adecvata postului, adresata doar pozitiei si companiei vizate.
5. Urmareste in permanenta statusul aplicatiei tale, verificand totodata mesajele pe care este posibil sa le primesti de la angajatorii carora le-ai trimis aplicatia ta.
- Afla care sunt si fa rost de publicatiile de resurse umane sau cele de interes general care au o sectiune de anunturi de recrutare.
- Citeste cu atentie anunturile, fie ca sunt de mica sau mare publicitate, identificand compatibilitatea profilului tau de candidat cu cel dorit de angajatorii vizati.
- Noteaza-ti cu atentie datele de contact ale companiei cu anunturi atractive pentru tine si aplica in conditiile mentionate in anunt.
- Afla (informatie disponibila pe Internet sau prin apelare informatii numere de telefon) adresele angajatorilor la care doresti sa te afli in baza de date sau la care chiar vrei sa candidezi pentru un post anume.
- Tipareste intr-un format adecvat lecturarii facile CV-ul tau si trimite-l (prin posta sau personal) la adresele dorite, specificand pe plic, la sectiunea destinatar, departamentul caruia doresti sa-i adresezi CV-ul, respectiv Departamentul de Resurse Umane. Tine minte sa mentionezi in CV datele tale de contact.
Corespondenta electronica
- Afla (informatie disponibila pe Internet sau prin apelare informatii numere de telefon) adresele de “office” ale companiilor ale caror posturi le vizezi / adresa de recrutare (in cazul in care exista) / adresa personalizata corespunzatoare unui specialist in recrutare din cadrul companiei vizate (in situatia in care poti opta pentru aceasta varianta).
- Concepe un corp de mesaj similar unei scrisori de intentie, in care sa mentionezi modalitatea prin care ai obtinut acea adresa.
- Ataseaza CV-ul tau mesajului pe care doresti sa il trimiti potentialilor angajatori.
1. Intereseaza-te cand au loc evenimentele de tipul targurilor de job-uri (informatie disponibila pe Internet, in facultati etc.).
2. Afla angajatorii care urmeaza sa participe la targul de job-uri vizat de tine si informeaza-te cu privire la specificul domeniului lor de activitate si, daca este public, la tipul posturilor pe care le au disponibile.
3. Pregateste-te cu un numar mai mare de CV-uri tiparite, pe care sa le poti lasa direct angajatorilor, in situatia in care constati ca te intereseaza anumite posturi promovate la eveniment sau vrei doar sa te inscrii in baza de date a angajatorilor participanti la targ.
4. Discuta cu reprezentantii angajatorilor participanti la targ si afla detalii despre companiile care te intereseaza si despre posturile pe care le au disponibile.
5. Noteaza-ti toate aplicatiile pe care le faci in cadrul targurilor de job-uri, mentionand, in fiecare dintre cazuri, numele companiei, al postului pentru care ai candidat si cateva aspecte definitorii ale respectivei pozitii.
Evenimentele de companie
- Pastreaza-te la curent cu evenimentele de pe piata de munca pe care o vizezi si afla datele la care au loc, impreuna cu cele mai importante conditii de participare.
- Informeaza-te despre activitatea companiilor organizatoare.
- Pregateste-te cu CV-uri tiparite, in cazul in care se va face o colectare de aplicatii.
- Noteaza-ti cele mai importante aspecte discutate in cadrul evenimentelor de acest tip.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)
- Afla documentele necesare pentru inscrierea in baza de date a acestui organism public.
- Asteapta repartitia la interviu / testare la una dintre companiile colaboratoare.
Daca vei respecta aceste cateva sfaturi si vei trata cu entuziasm aceasta provocare, sunt sigura ca iti vei gasi cel mai potrivit job si iti urez din inima reusita profesionala pe care ti-o doresti!
Articol scris pentru HiPo de:
Anca Haiduc
Corporate Recruitment Manager
Danone Romania
www.danone.ro