Satisfactia profesionala – cum putem fi multumiti cu cariera noastra? - Cristina Olteanu @ GABTEO HR

articol redactat de Cristina Olteanu, Managing Partner & GCDF Career Consultant @ GABTEO HR

Satisfactia profesionala
este un concept indelung cercetat in domeniul psihologiei organizationale, fiind asociat cu productivitatea, performanta, motivatia, bunastarea fizica si psihica.

Este greu de pus semnul egal intre succesul profesional si satisfactie. Succesul nu presupune obligatoriu satisfactie, ci uneori este o cautare continua a unei impliniri care se indeparteaza tot mai mult pe zi ce trece. Nevoile cresc si mai mult imediat ce au fost satisfacute. Specialistii au ajuns la concluzia ca banii sporesc semnificativ fericirea doar la capatul inferior al scalei veniturilor. Astfel, gradul de multumire pare determinat de alti factori decat goana dupa statut, bani sau functii.

Care ar putea fi acestia? Cum putem fi multumiti de cariera noastra? Ce am putea face astfel incat sa privim cu entuziasm o noua zi de lucru si nu ca si cum am fi “obligati” sa muncim pentru a primi la o anumita data salariul mult asteptat? Cum putem da randament pe termen lung in asa fel incat sa ne simtiti impliniti?

Mentionam mai jos cateva directii exploratorii, astfel:


1. Care este motivatia pentru care muncim? In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca notiunea de satisfactie este strans legata de cea de motivatie. Modul in care ne raportam la locul de munca este direct legat de maniera in care acesta se conecteaza cu valorile esentiale pentru noi. Altfel spus, valorizam activitatea pe care o desfasuram in masura in care o percepem ca fiind ceva important, care conteaza sau “face diferenta”. De asemenea, pentru a putea vorbi de satisfactie, trebuie sa nu uitam ca efectele unei sarcini prea usoare asupra creierului sunt similare cu cele ale uneia prea grele.

2. Cat de bine ne cunoastem pe noi insine? Sa afli ce te face cu adevarat fericit sau nefericit este piatra de temelie pentru a te simti satisfacut cu viata si implicit cu munca. Numai integrand aceste aspecte putem sa construim pe termen lung. Daca privim in schimb dihotomic, munca versus viata, ne programam pratic pentru dezamagire – munca nu va deveni decat o corvoada tot mai apasatoare.

3. Pasiunea – ce ne hraneste? Psihologii considera ca pasiunea reprezinta forta motrice a fericirii. Ei au constatat ca sentimente pozitive apar atunci cand ceva ne preocupa intens. Ce parti ale job-ului te fac sa te simti implinit? Ce activitati te fac sa pierzi notiunea timpului si sa ai senzatia ca nu depui de fapt niciun efort? Raspunsul la aceste intrebari iti indica directia in care este cel mai bine sa iti indrepti cariera.

4. Job-ul perfect nu exista, asadar care sunt asteptarile noastre? Asteptarile nerealiste sau sperantele fals ne pot distorsiona imaginea despre viata. De aceea este important sa ne corelam dorintele cu realitatea. Psihologii ne recomanda sa ne propunem teluri relativ usor de atins. Punand pe hartie asteptari realiste satisfactia nu se va lasa prea mult asteptata si vom evita frustrarea. Ceea ce nu inseamna ca ar trebui sa ne multumim cu putin sau sa nu avem obiective indraznete. Este vorba mai degraba de a ne trasa un plan care consta din pasi realizabili, amintindu-ne ca de multe ori calatoria este mai importanta decat destinatia. Astfel, odata cu fiecare mic succes de etapa vom fi motivati pozitiv pe termen lung.

5. Schimbarea – cand si cum sa ne regandim planurile de cariera? Este important sa ne evaluam periodic motivatia. Ne dorim noi provocari profesionale, sa crestem ierarhic in domeniul in care activam sau ne dorim sa facem o reconversie profesionala folosindu-ne de abilitatile transferabile? Adesea frica de ceea ce ar putea crede ceilalti despre noi sau frica de necunoscut ne tine blocati in situatii in care nu ne simtim confortabil. Pe de alta parte, schimbarea de dragul schimbarii nu ne va spori motivatia decat pe termen foarte scurt. De aceea trebuie sa nu uitam ca satisfactia tine si de a ne gasi un job in care potentialul nostru este cat mai bine pus in valoare.

6. Networking – de ce ne ajuta sa ne concentram asupra celorlalti? Numeroase experimente au dovedit ca atentia acordata celor din jur ne imbunatateste starea de sprit. Aceste rezultate nu sunt valabile doar pentru viata personala, ci includ si cariera. Relatiile cu cei din jur sunt unul dintre putinii factori ce ne aduc multumire in orice situatie. Sentimentul ca nu trebuie sa te descurci singur, sprjinul oferit sau primit de la cei din jur au urmari benefice importante, inclusiv asupra randamentului.

7. Feedback – ce rol are in atingerea satisfactiei? Feedback-ul este un factor esential pentru a creste motivatia si satisfactia profesionala. Solicitand feedback (de la colegi, superiori etc), putem avea o viziune mai clara si mai obiectiva a aspectelor pe care le putem imbunatati. De asemenea, putem deveni mai constienti de anumite puncte forte. Un feedback deschis si constructiv imbunatateste comunicarea cu cei din jur si cu superiorii.

8. Goana contra cronometru – Cum ne mentinem entuziasmul? Cu totii am simtit de multe ori ca sarcinile nu se termina niciodata. Finalizam un task si nici nu ne bucuram bine ca deja mai apar inca trei. Cum sa nu cadem prada anxietatii si frustrarii? Incearca noi variante de organizare si planificare a timpului. Poti cere, de pilda, sa te implici in proiecte noi, care te motiveaza. De asemenea, trecerea la un program mai flexibil sporeste de multe ori productivitatea.

9. Cine te poate ajuta? Daca ai nevoie de mai multa claritate cu privire la traseul educational si/sau profesional, te poti indrepta catre un consilier in cariera care iti poate fi suport in cadrul unui proces de autocunoastere pentru a seta/reseta obiectivele. De asemenea, in cadrul sesiunilor de consiliere in cariera sunt identificate strategiile prin care aceste obiective pot fi atinse.

Satisfactia profesionala nu este un lux, ci o necesitate, la fel de importanta pentru angajat ca si pentru angajator.

In ultimii ani, angajatii se indreapta catre companii care le indeplinesc toate sau aproape toate cerintele. Doar o mica parte din acestia se complac intr-un loc de munca fara a face o schimbare, desi asteptarile lor nu sunt indeplinite (apar nemultumiri din cauza salariului, a activitatii intense cu ore suplimentare, a locatiei indepartate fata de casa etc). Astfel, este important sa se stabileasca pentru fiecare angajat care sunt top 3 asteptari pe care le au de la un angajator. Acestea pot fi: flexibilitatea programului de munca, un salariu peste nivelul pietei actuale, un mediu de lucru placut, o paleta extinsa a beneficiilor oferite de companie, dezvoltare profesionala si posibilitatea de avansare pe scara ierarhica etc.

Daca ar fi sa restrangem problema satisfactiei la aspectul sau esential, ceea ce conteaza cel mai mult este vechiul indemn de a ne cunoaste cat mai bine. Este un proces ce dureaza adesea toata viata si ne mentine conectati cu valorile noastre cele mai profunde. In defintiv, exista o singura intrebare: Care este menirea noastra?

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri