Interviul atipic - raspunsuri potrivite la intrebari ciudate
Daca urmeaza sa participi la un interviu, esti sfatuit adesea sa te pregatesti pentru aceasta intalnire, repetand raspunsurile pe care ai putea sa le dai la cele mai probabile cerinte si intrebari ale angajatorului:
- Descrieti-mi responsabilitatile pe care le aveti in prezent.
- Care este motivul pentru care doriti sa va schimbati locul de munca actual?
- Ce anume v-a placut / displacut cel mai mult in ceea ce ati facut pana acum?
- Unde va vedeti in urmatorii 2 / 5 / 10 ani?
- Ce anume va motiveaza?
- Care sunt principalele dumneavoastra puncte forte / slabe?
- Ce salariu va doriti pentru postul pentru care ati candidat? etc
Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro
Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:- cum sa te pregatesti pentru interviul individual
- cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
- sfaturi pentru interviul de grup;
- intrebari si raspunsuri la interviu;
- multe altele.
Descarca Ghidul PDF »
Ce ne facem insa in momentul in care, desi te-ai pregatit cu cele mai bune raspunsuri la intrebarile de mai sus, intervievatorul iti adreseaza intrebari ciudate, de tipul:
- Ce parere ai despre cum este zugravit holul?
- Poti spune o gluma?
- Cand a fost ultima petrecere la care te-ai dus?
- Ce ai face cu un milion de euro?
Citeste si: Intrebari dificile la Interviu - cum sa eviti capcanele din procesul de recrutare
Este posibil ca intervievatorii sa puna intrebari la interviu ciudate pentru ca acesta e un atribut al politicii lor de companie. E posibil sa nu stie neaparat cum sa interpreteze raspunsurile tale, dar, totodata, e posibil si sa doreasca sa investigheze aspecte bine definite. Unii angajatori vor sa vada cat de agil esti in a da raspunsuri la interviu spontane, altii – cat de bine reusesti sa te adaptezi la nou sau cat de flexibil esti, altii – cat de creativ etc.
Indiferent cat de bizara este intrebarea, e bine sa oferi un raspuns, prin care sa conduci discutia, pe cat se poate, catre cerintele postului pentru care candidezi, mai degraba decat sa il directionezi pe angajator catre latura ta personala. Refera-te la ceea ce crezi ca ar trebui sa faci in postul dorit.
De exemplu, la intrebarea despre petreceri, e foarte probabil ca angajatorul sa fi dorit sa afle cat de activ esti din punct de vedere social, adica daca esti sociabil si poti relationa usor, lucru care te va ajuta in stabilirea de contacte profesionale (acel “networking” de care ai tot auzit).
In afara de intrebarile ciudate la interviu, mai sunt si cele nepotrivite, in parte implicand aspecte discriminatorii. Intre cele mai frecvente intrebari ofensatoare sau intruzive se regasesc si:
- Esti singur(a) / casatorit(a)?
- Cu ce se ocupa prietenul(a) / sotul tau (sotia ta)?
- Crezi in Dumnezeu?
- Ai de gand sa faci copii? Cand? Cati?
Asemenea intrebari nu fac cinste angajatorului, dar, cu toate acestea, apar destul de frecvent in intervievarea candidatilor.
Cum ar trebui sa procedezi? La fel ca la intrebarile ciudate, este foarte important sa te raportezi mereu la cerintele postului pentru care ai candidat.
De exemplu, la intrebarea referitoare la planificarea copiilor, poti sugera ca, indiferent daca vei vrea si cand vei vrea sa devii parinte, vei acorda intotdeauna o atentie deosebita serviciului, avand abilitatea de a te concentra foarte bine la responsabilitatile avute si, in acelasi timp, a pastra echilibrul intre serviciu si viata personala.
E extrem de important sa iti pastrezi calmul in orice situatie te-ar pune intervievatorul, pentru ca, in felul acesta, demonstrezi ca ai un bun autocontrol. Trebuie sa depasesti momentele jenante si sa impiedici initierea unui stari conflictuale.
E posibil ca intrebarile nepotrivite sa vina si din partea intervievatilor, de aceea iti recomand sa eviti sa pui intrebari de genul:
- Cate zile libere pot sa-mi iau pe an?
- Urmariti traficul pe Internet al angajatilor?
- Cat de mare va fi contul meu de cheltuieli?
Aceste intrebari si raspunsuri la interviu vor afecta iremediabil imaginea pe care si-o creeaza angajatorul despre candidatul care isi manifesta astfel de curiozitati.
Sfatul meu de final este sa tratezi cu seriozitate fiecare interviu de angajare, incercand sa fii cat mai pregatit pentru ceea ce urmeaza sa fii intrebat, iar, in cadrul intalnirii, sa iti pastrezi bunul simt si calmul, indiferent de situatiile in care esti pus. Vei avea cu siguranta succes!
Articol scris pentru Hipo.ro de:
Anca Haiduc
Corporate Recruitment Manager
Danone Romania
www.danone.ro
Citeste si:
-
Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!
-
Ce intrebari trebuie sa eviti si ce intrebari se pun la interviul de angajare – Ghidul candidatului ideal
-
Intrebari dificile la Interviu - cum sa eviti capcanele din procesul de recrutare
-
Cum iti negociezi salariul la interviu - 6 sfaturi pe care nu vrei sa le ignori [VIDEO]