Ai ramas fara job? Care sunt pasii de urmat?
Contextul pietei actuale a generat comportamente negative in campul muncii si multe industrii au fost afectate. Planurile si directiile setate la inceputul anului atat de angajatori, cat si de angajati nu se mai potrivesc cu realitatea prezenta si suntem cu totii intr-un proces de acceptare, transformare, readaptare.
Conform informatiilor pe care le avem in acest moment, incepand cu data de 15 mai 2020 restrictiile se vor mai relaxa, insa trebuie sa fim realisti si sa nu ne imaginam ca ne vom intoarce la viata noastra de acum doua luni. Multe lucruri vor avea o abordare diferita, angajatorii vor gandi noi strategii, vor fi mult mai prudenti si cu siguranta multi dintre noi vom avea anumite lucruri pe care le vom aprecia mai mult si pe care poate inainte nu le identificam sau nu le intelegeam adevarata valoare.
Daca faci parte din categoria celor care au ramas fara un job sau care simt ca acest lucru urmeaza sa se intample este foarte important sa fii atent la atitudinea pe care o adopti si modul in care situatia prezenta se face resimtita in viata ta. Cu siguranta vei fi contrariat de o multitudine de stari si sentimente in contradictoriu, insa nu trebuie sa te lasi coplesit de acest lucru.
In primul rand analizeaza situatia pentru a vedea exact ce iti doresti cu adevarat sa faci mai departe si sa iti adresezi totodata intrebari la care sa iti raspunzi cu sinceritate: Locul de munca pe care l-am avut a fost ceea ce imi doresc sa fac mai departe? Am o directie clara catre care pot sa ma indrept sau este momentul sa fac o reconversie profesionala?
In functie de raspunsul pe care il identifici la aceste intrebari urmeaza sa iti setezi si planul de actiune in identificarea unui job. De ce sa iti adresezi initial acele intrebari? Pentru ca este foarte important sa iti setezi directia, obiectivul pe care sa il atingi si pe baza caruia sa iti faci ulterior planul.
In perioada aceasta in care inca esti fara un job, incearca sa iti cresti valoarea, este cel mai important lucru ce te va ajuta atat din punct de vedere al increderii pe care o vei simti in fortele proprii, cat si al realizarilor ulterioare. Cand spun sa iti cresti valoarea ma refer la a identifica diverse surse de invatare, cursuri online, webminarii, carti. In acest moment mediul online ofera multe posibilitati gratuite de invatare sau la un pret redus.
Urmatorul pas este sa iti actualizezi CV-ul, sa il imbunatatesti. Focusare pe canalele de recrutare unde ai putea sa identifici job-uri in aria ta de interes si sa aplici pentru rolurile disponibile: site-uri de job-uri, agentii de recrutare, aplicare directa pe site-ul companiilor, targ-uri de job-uri, etc.
Foarte important sa te pregatesti pentru interviurile la care urmeaza sa te prezinti: analiza detalii post, documentare cu privire la compania angajatoare si setarea metala a atitudinii pozitive in tot acest demers.
In functie de fiecare angajator interviul poate fi sustinut fizic la sediul angajatorului sau online, video interviu. Fii pregatit pentru ambele variante.
Daca te gandesti la o reconversie profesionala, incearca sa identifici care sunt acele deprinderi si cunostinte acumulate pana in prezent si care ar putea fi transferabile si valorificate in ceea ce iti doresti sa faci in viitorul apropiat.
Un lucru la care sa fii foarte atent, nu accepta prima oferta ce va veni daca nu esti sigur ca este ceea ce cauti. In situatii extreme avem tendinta sa ne grabim cu deciziile si sa facem compromisuri, iar dupa cateva luni realizam ca suntem nemultumiti si ajungem sa fim in aceeasi situatie din care am plecat, iar acest lucru nu este de dorit pentru cariera ta si nici pentru angajator.
In masura in care ca iti este destul de dificil sa identifici directia catre care vrei sa te indrepti, poate ar trebui sa iei in calcul sa beneficiezi de ajutor specializat si sa intri in contact cu un Consilier in cariera.
Indiferent cum va decurge acest proces de cautare incearca sa iti pastrezi optimismul, sa crezi in valorile tale si sa fii perseverent.
Piata muncii este intr-o permanenta schimbare si un impact semnificativ in a reusi sa gasesti acel job care sa iti ofere echilibru si motivatie il poti obtine in functie de cat de deschis esti in a accepta realitatea prezenta.
Cristina Lixandru - Specialist in domeniul resurselor umane, Business Manager in cadrul HR Gold, Consilier in cariera, Moderator si Realizator al emisiunii de profil HR 360 la BiziLive TV.
Cristina activeaza din 2012 in domeniul resurselor umane. In proiectele pe care le-a gestionat a interactionat cu multiple tipologii de posturi din majoritatea domeniilor de activitate, precum: bancar, BPO, IT, auto, retail, FMGC, contabilitate, HR, inginerie, constructii, transporturi, resurse umane, media si comunicare, farmaceutic, asigurari, Horeca, etc.
In 2015 a renuntat la statusul de angajat si a devenit antreprenor. In calitate de antreprenor a dezvoltat proiectul HR Gold, o Agentie de recrutare si selectie personal - un partener strategic pentru clienti, selectand impreuna cei mai buni candidati pentru posturile disponibile si totodata oferind posibilitatea candidatilor sa isi gasesca jobul dorit.
HR 360 este un alt proiect in care este implicata, o emisiune live transmisa on-line prin intermediul careia se doreste intelegerea importantei resurselor umane in cadrul companiilor si identificarea provocarilor ce apar in domeniu.
Cristina considera ca este foarte important sa te inspire domeniul in care activezi, sa simti ca te dezvolti si ca devi o versiune mai buna a ta odata cu trecerea timpului. Ii place foarte mult ceea ce face, se dedica 100% in toate proiectele in care este implicata si invata constant lucruri noi.