Cum sa te pui intr-o pozitie mai buna pentru viitor prin intermediul primului tau job din studentie



 
Primul job este oportunitatea ideala pentru studenti de a-si construi bazele unei cariere de success. Prin intermediul primului tau loc de munca, ar trebui sa dobandesti un ansamblu de skill-uri, conexiuni si oportunitati care sa iti fie de folos in viitor. Este important ca acest ansamblu (pe care il vom numi “career capital”/ "capital de cariera") sa fie flexibil si relevant in multe domenii.

Ca student/ studenta, esti inca la inceputul carierei tale, deci are sens sa te concentrezi mai degraba pe explorarea optiunilor de cariera pe care le ai si pe dobandirea de skill-uri transferabile decat sa te focusezi asupra invatarii unor abilitati specifice unui anumit post. Asta pentru ca probabil nu esti foarte sigur/ sigura pe ceea ce vrei sa faci pe termen lung.

Anii de studentie sunt perfecti pentru a te descoperi pe tine, iti ofera mult timp liber, o varietate mare de cursuri, vacante lungi de vara si chiar posibilitatea de a studia in afara prin intermediul programului Erasmus. Incearca sa profiti la maxim de aceasta perioada, invatand lucruri care iti vor fi utile in viitoarea ta cariera si care pot, de asemenea, sa iti permita o eventuala reprofilare catre alte domenii decat cel ales prin intermediul facultatii.

Scrie o lista cu cinci domenii/ locuri de munca pe care ti-ar placea sa le explorezi ca student si cauta diverse moduri prin care ai putea sa faci asta. Cel mai probabil, prin intermediul unui job part-time pentru studenti sau a unui internship, poti ajunge sa stabilesti daca rezonezi cu vreunul dintre acestea.

Nu uitati ca internship-ul este poarta de intrare intr-o companie, este perioada cand poti demonstra ca meriti sa devii angajat, dar si cand te poti convinge daca este oportun si pentru tine asta.” – spune Isabell Coler, HR Manager @ foodpanda.

Anul acesta, Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi revine cu foarte multe oferte cool de joburi pentru studenti in cadrul celei de-a 14 a editie ce va avea loc in perioada 17 iunie – 14 august. Inscrie-te in marea cursa pentru cele mai ravnite oferte si da startul unei cariere de success, accesand https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/targabsolventi/.

 

Cum sa compari 2 oferte de joburi pentru studenti din perspectiva capitalului pe care ti-l pot oferi acestea?

Skill-uri si cunostinte

Ce vei invata prin intermediul fiecarui loc de munca?

Poti grupa aceste abilitati in skill-uri transferabile, soft skills (trasaturi de caracter sau abilitati interpersonale care te ajuta sa te adaptezi, sa interactionezi si sa lucrezi cu alte persoane), hard skills (abilitati pe care le poti dezvolta prin training-uri si munca).

Printre abilitatile ce pot fi folosite cu succes in mai multe domenii, se numara: productivitatea persoanala, capacitatea de analiza si de rezolvare a problemelor, adaptibilitatea, posibilitatea de a comunica cu usurinta, persuasiunea si negocierea.

Retine faptul ca cel mai rapid te dezvolti atunci cand ai parte de indrumarea unor superiori competenti, deci job-urile pentru studenti unde accentul se pune pe training-ul intensiv al acestora, sunt cele mai potrivite pentru cei care isi doresc sa invete.
 

Conexiuni

Cu cine vei lucra si ce fel de oameni vei intalni la aceste joburi?

Probabil ca ai tot auzit despre cat de important e networking-ul. Conexiunile pe care le dobandesti iti ofera acces la oportunitati inaintea ca acestea sa fie vizibile concurentei tale si te recomanda pentru acestea. Pentru recruiteri, angajarea cuiva care si-a demonstrat deja capacitatile in cadrul unei firme reprezinta un risc mai mic decat o persoana care inca nu a aratat de ce e capabil.

Mai mult, cu ajutorul conexiunilor iti vei putea face auzite ideile in cadrul unor grupuri mari de oameni, asta daca vei reusi sa ajungi la oameni influenti. E suficient ca un membru respectat al unei comunitati sa garanteze pentru tine astfel incat sa devii si tu membru si sa castigi zeci sau chiar sute de conexiuni simultan.

Nu in ultimul rand, persoanele din jurul nostru ne modeleaza personalitatea fara ca noi sa realizam asta. Colegii de la locul de munca si chiar oamenii pe care ii intalnim zi de zi pot tinde sa incurajeze sau sa inhibe (constient sau inconstient) diferite aspecte ale personalitatii noastre. Anumiti oameni ne pot face prin munca lor sa devenim mai productivi asa cum si altii ne pot determina sa nu mai cerem ajutorul atunci cand avem nevoie de el.

Din aceste motive, este important sa stabilim raport(uri) cu oamenii care sunt influenti in domeniul nostru, dar care pot avea si o influenta pozitiva asupra noastra.



Recomandari

Care dintre cele 2 locuri de munca va transmite un mesaj mai bun despre tine viitorilor tai angajatori?

Faptul ca ai terminat o anumita facultate te certifica drept un cunoscator al domeniului, dar acreditarile formale valoreaza mult doar atunci cand iti cauti primul job din studentie. Realizarile tale de la primul loc de munca si reputatia firmei in care ai lucrat vor transmite inevitabil un mesaj despre tine recruiterilor.

Vestea buna in cazul in care nu reusesti sa te angajezi la insert big company name here... este ca poti sa compensezi lipsa unui post intr-o firma prestigioasa prin realizarile tale din afara job-ului. Spre exemplu, daca esti scriitor, calitatea blog-ului tau vorbeste despre capacitatea ta de a scrie. De asemenea, ceea ce programatorii posteaza pe GitHub vorbeste despre competenta lor in domeniul IT.
 

Posibilitatea de a economisi

Cati bani vei putea sa economisesti lunar la fiecare dintre aceste joburi dedicate studentilor?

In ultimii ani, a devenit populara o miscare ce poarta acronimul de FIRE (Financial Independence Retire Early). In esenta, aceasta sustine faptul ca economisind o buna parte din salariul lunar si investindu-l inteligent vei putea ajunge sa nu mai depinzi financiar de un loc de munca. Cu cat incepi mai devreme sa economisesti, cu atat poti ajunge mai rapid in acel punct.

Pentru ati mentine securitatea financiara e foarte important sa ai si un fond de siguranta din care sa iti poti acoperi cheltuielile timp de minim 6 luni. Asa ca incearca sa iti faci unul cat mai repede cu putinta.

 

De ce e important sa dobandim skill-uri transferabile prin intermediul locurilor de munca pentru studenti?

Cu zeci de ani in urma, sahul a fost dat drept exemplu ca fiind ceva ce nu ar putea fi facut niciodata de o masina. Dar in 1997, Garry Kasparov (campion mondial la sah la acea vreme) a fost invins de algoritmul Deep Blue. In 2014, Nick Bostrom, filosof suedez si profesor universitar in cadrul Oxford a prezis ca va dura zece ani pentru ca un computer sa invinga cel mai bun jucator la Go.43 (joc chinezesc antic), dar a fost nevoie de numai doi ani pentru ca acest lucru sa devina posibil.

Flexibilitatea este importanta pentru ca este foarte greu sa prezicem viitorul. Multe dintre cele mai solicitate joburi de astazi, cum ar fi cel de ethical hacker sau de analist big data, nici macar nu existau acum zece ani. Multe dintre joburile existente au fost automatizate, iar ritmul schimbarii pare sa se accelereze in urmatoarele decenii.

Progresele rapide in domeniul tehnologiei, alaturi de schimbarile constante ale peisajului politic si ale pietei globale creeaza imprevizibilitate atunci cand vine vorba de joburile care vor fi disponibile in viitor. Cele mai sigure locuri de munca existente in momentul de fata par a fi cele care implica creativitatea, abilitatea de problem solving la nivel inalt si inteligenta sociala, cum ar fi: management, marketing si inginerie.

Astfel, este important sa-ti construiesti un capital de cariera flexibil, transferabil catre mai multe industrii si care (are sanse) sa ramana relevant in viitor. De exemplu, sa inveti marketing sau management ar putea reprezenta o idee foarte buna, deoarece aceste skill-uri sunt necesare in aproape toate organizatiile.

Insa nu doar lumea din jurul nostru se schimba, ci si noi o facem. Studiile arata ca interesele oamenilor se schimba semnificativ, intr-o masura mult mai mare decat s-ar astepta. Gandeste-te la hobby-urile pe care le aveai in urma cu zece ani. Probabil ca astazi ai o lista complet diferita de interese.

De obicei, flexibilitatea este mai importanta la inceputul carierei. In general, cu cat esti mai nesigur de viitorul profesional pe care ti-l doresti, cu atat este mai important sa dobandesti skill-uri aplicabile in diverse domenii. Daca nu ai avut pana acum un loc de munca, atunci probabil ca te afli in punctul in care nu stii ce vrei sa faci cu adevarat in viitor.

Retine ca "a avea flexibilitate" nu inseamna neaparat ca nu mai trebuie sa iti focusezi atentia pe ceva. Unii oameni incearca tot mai mult sa evite sa isi aleaga o anumita cale profesionala, deoarece nu sunt siguri ce vor sa faca. Asadar, alege un domeniu, invata skill-uri transferabile si cunoaste oameni influenti care te pot ajuta cu recomandari in viitor. O sa ajungi intr-o pozitie mult mai buna decat daca te-ai imparti intre foarte multe lucruri si nu ai excela la nimic.

 

Nu ignora oportunitatile ce se ivesc la locul de munca pentru a investi in tine

Conteaza foarte mult sa investesti in tine pentru a-ti maximiza competitivitatea pe temen lung pe piata muncii si sa incerci sa gasesti un job la care sa fii bun/ sa ai sansa sa devii bun/ sa devii foarte bun in ceea ce faci. Investind in propria persoana inca de la inceputul parcursului nostru profesional, ne punem pe noi insine intr-o pozitie mai buna pentru a avea o cariera implinita.

Anders Ericcson, psiholog recunoscut international pentru cercetarile sale privitoare la performanta umana, a descoperit faptul ca este nevoie de 10-30 de ani de practica intensa pentru ca o persoana sa ajunga expert intr-un domeniu.

Majoritatea oamenilor atinge apogeul profesional undeva la jumatatea drumului dintre inceputul carierei si varsta de pensionare. Venitul atinge, de obicei, nivelul sau maxim in jurul varstei de 40 de ani, ceea ce inseama ca e nevoie de aproximativ 20 de ani intr-un domeniu pentru ca majoritatea sa atinga culmea productivitatii. In mod similar, expertii isi dobandesc cele mai importante abilitati intre 30 si 60 de ani, aceasta varsta fiind in crestere.

Multi studenti si absolventi se plang ca nu au cunostintele si abilitatile necesare unui job bun, iar asta chiar asa este, de obicei, intrucat trebuie sa punem si in practica ceea ce am invatat in facultate, pentru a ne fixa cunostintele dobandite.

Sunt pozitii la care experienta anterioara in munca nu este necesara. Companiile prefera candidatii care, chiar daca nu au experienta, s-au preocupat sa faca practica sau internship, sa lucreze pe perioada verii (in orice job), care au fost implicati ca voluntari sau care au avut activitati independente. In general o persoana care a fost preocupata de studiu si doar atat, are sanse mai scazute de angajare.” – ne spune Ana Maria Matei, Account Manager @ Connections Consult.

Cercetarile lui Ericsson sugereaza ca oricine poate sa isi imbunatateasca abilitatile prin practica. Asadar, chiar daca nu ai acum competentele pe care ti le doresti, aminteste-ti ca poti deveni mult mai competitiv in viitor prin intermediul joburilor dedicate studentiilor fara experienta.

Sfatul de care ar trebui sa tii cont este sa cauti mereu oportunitati de a te dezvolta pe plan profesional.

Capitalul de cariera este deosebit de important la inceputul carierei tale. Explicatia e simpla: cu cat dobandesti mai repede abilitatile necesare in domeniul tau de activitate, cu atat ai mai mult timp sa te folosesti de acestea, iar castigurile tale vor spori. Deci, ideal ar fi sa gasesti un prim job care iti permite sa construiesti bazele acestui capital.

Cu toate acestea, construirea de capital in cariera nu este importanta doar in primii ani. Dupa cum am amintit mai devreme, este nevoie de 10-30 de ani pentru a ajunge expert intr-un domeniu de activitate, astfel ca iti poti imbunatati abilitatile timp de zeci de ani. Totul depinde de calitatea oportunitatilor pe care le alegi pentru a investi in tine.

Acum ca am vazut ce este capitalul in cariera si de ce este important, apar urmatoarele intrebari: Cum il putem obtine? Care sunt cele mai bune joburi pentru studenti?

In esenta, orice pozitie in care ai parte de un mentor bun sau de o echipa cool te poate ajuta sa dobandesti rapid cele mai importante skill-uri necesare in domeniul tau. Si orice organizatie care se dezvolta rapid iti poate permite sa preiei responsabilitati importante intr-un timp relativ scurt.

Cu toate acestea, exista cateva industrii care reprezinta o oportunitate ideala pentru cei care urmaresc sa dobandeasca skill-uri transferabile si experienta relevanta pentru multe alte domenii. Iata cateva dintre acestea:

Tech – Aceasta industrie atrage cei mai ambitiosi oameni, contribuie la evolutia altor domenii, este in continua crestere si permite dezvoltarea unor abilitati tehnice utile.

Consultanta – Daca esti foarte nesigur in legatura cu ce vrei sa faci, atunci a lucra in consultanta poate fi o optiune buna. Firmele din acest domeniu investesc deseori foarte mult in training si iti ofera sansa sa intalnesti o multime de oameni influenti din industrii variate, recomandandu-te, de altfel, pentru alte joburi bune.

Contabilitate si finante – Varianta mai putin competitiva si prestigioasa a consultantei, dar care ofera beneficii similare.

Mariile companii media – iti permit sa-ti dezvolti skill-urile de comunicare si sa-ti faci conexiuni, oferind pozitii care dau bine in CV-uri.

Companiile mici, dar care se afla in crestere rapida si au un management competent, iti pot permite, de asemenea, sa incerci cate putin din fiecare domeniu si sa avansezi rapid.


In general, consultantii in cariera se concentreaza pe listele standard de skill-uri transferabile, cum ar fi comunicarea si analiza datelor. Insa e important sa invatam mai intai skill-uri aplicabile pentru orice job.

Exista o multime de obiceiuri care te pot ajuta sa devii mai productiv, indiferent de atributiile pe care le ai de indeplinit la locul de munca. Un exemplu ar fi sa-ti formezi obiceiul de a scrie in fiecare seara prioritatea ta pentru ziua urmatoare si sa incepi cu acel lucru dis-de-dimineata. Un alte exemplu este abilitatea de a gandi rational. Studiile arata ca inteligenta si capacitatea de a gandi rational sunt distincte, dar cea din urma este mult mai usor de antrenat. A fi capabil sa iei decizii bune e vital indiferent de job-ul ales.

Incepe prin a identifica care este cel mai valoros skill pe care il ai deja si care te poate ajuta in viitoarea ta cariera. Descoperirea acestuia iti poate oferi indicii despre jobul care ti s-ar potrivi cel mai bine si te-ar putea ajuta sa convingi recruterii sa te angajeze. Daca nu reusesti sa-ti dai seama de acest lucru, atunci incearca sa enumeri cinci realizari de care esti mandru si intreaba-te ce au ele in comun.

Daca te concentrezi pe a-ti construi un capital de cariera flexibil prin intermediul primului tau job de student, vei putea avea mai mult impact si o cariera mai satisfacatoare in viitor.



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri