Secretul unei vieti profesionale implinitoare
Draga cititor, din articolul anterior am primit intrebari legate de “secretul unei cariere de success”.
In primul rand vroiam sa iti marturisesc, ca au ajuns sa-mi displaca doi termeni : « cariera » si « de succes ».
Asta pentru ca sunt atat de mult folositi si pentru ca sunt adeseori folositi impreuna, ca si cum unul fara altul nu are sens. Si intr-un fel arata o mentalitate bine inradacinata in mentalul colectiv autohton : ca doar succesul este onorabil, ca esecul, nereusitele nu au loc si nu sunt binevenite.
Mai mult, prin cariera unele persoane inteleg adeseori o insiruire de realizari, neintrerupta de nereusite.
Apoi, cand spunem « cariera », poate ne gandim (nedrept, spun eu), doar la studii superioare.
Eu cred ca nimeni nu are sau a avut o viata profesionala care sa includa doar success. Si mai mult, succesul nu a venit doar pentru cei cu studii superioare. Ca orice capitol al vietii, si « felia » numita « viata profesionala » presupune reusite si nereusite, suisuri si coborasuri.
Dar, ca sa raspund la intrebarea « Care este secretul unei cariere de succes ? », as spune ca « secretul » este compus din « ingrediente » simple, la indemana, deloc….secrete. Insiruiesc cateva mai jos :
Autocunoasterea
Astfel de persoane merg zilnic cu scarba la locul de munca, sunt mereu nemultumite, sunt motivate doar de aspectul financiar si au un sentiment de gol, de neimplinire.
Astfel de persoane ocupa toate categoriile de functii, sunt exagerat de severe cu ele insesi si cu ceilalti, nu se implica sufleteste si vorbesc intr-un limbaj de lemn.
Trairea unei vieti complexe, cu multiple planuri
Cu toate acestea, acest « control » este iluzoriu, ne seaca de resurse, ne face sa ne blocam intuitia, sentimentele, ne « impietreste ». Recomand cu caldura sa traiti si sa evoluati in toate planurile, sa va acceptati si sentimentele. Este o iluzie ca mergi la job si esti doar un procent din 100 %. Tu mergi tu, cu toate planurile, gandurile sin sentimentele. Esti tu intreg peste tot, nu renunta la asta. Ar fi mai simplu sa te prefaci ca totul e perfect si sa afisezi un zambet fals la job desi esti nefericit/a, dar ar fi inuman. Din pacate, iti va lua ani buni sa intelegi asta. Vorbesc din proprie experienta, am trecut prin greseala asta in primii mei 6 ani profesionali. Am “scapat” cu bine de falsitatea perfectiunii, dar mi-a luat inca 5-6 ani sa reincep sa fiu eu cu adevarat.
Cred ca un om complex, care isi acorda timp si pentru recreere, iubire, amicitie, este mult mai productiv si in planul profesional.
Implinirea profesionala nu este direct proportionala cu suma primita In cont. Acesta este unul dintre cele mai mare « secrete »
Calibrarea cu stadiul vietii in general
Cred ca este inteligent si preferabil sa eviti sa pui presiune pe tine insuti/insati in prea multe planuri in acelasi timp. Astfel, daca vei fi parinte, vei cauta un job cu un colectiv cald si cu presiune medie/mica. Cand esti la inceput din punct de vedere profesional si poate nu esti implicat intr-o relatie amoroasa cu miza, poate ai mai mult timp, energie si concentrare sa te dedici profesional. Dar atunci nu uita si de hobby-uri, pentru a te reseta saptamanal.
Daca vei pune prea multa presiune pe tine insuti/insati, risti sa redirectionezi ce ai castigat in plus….pe medicamente….
Rezilienta
Am intalnit multi oameni care din frica de a gresi sau din remuscarea ca nu au avut prea multe realizari profesionale la un moment dat, ajung sa nu mai faca nimic, sa se auto-anuleze. Eu cred in puterea pasilor marunti, mai mult decat in salturi extraordinare repetate.
Buna intentie, etica – as fi scris « corectitudinea »
Succes….inseamna altceva pentru fiecare dintre noi.
In articolul urmator iti voii scrie si despre CUM sa stapanesti toate aceste « ingrediente », despre ce « instrumente » ai la indemana.
Pana atunci, fii autentic/a !
Cu drag, Angela Ghircoias
Despre Angela Ghircoias
A avut ocazia sa lucreze in Romania, India si Cehia iar echipa sa actuala este una multiculturala, avand colegi din Romania, Germania, Franta, Brazilia si SUA.
Ii place domeniul Resurselor Umane pentru ca ii ofera ocazia de a afla povesti de viata si de cariera care o inspira. Apreciaza discutiile sincere si se bucura oricand sa impartaseasca lectiile invatate despre HR, viata si antreprenoriat. In viata personala este pasionata de India, natura, dans si se bucura de rolul de mama si sotie.